Η ανανέωση της Εκκλησίας

Η δημόσια ομολογία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ότι σκέφτεται να παραιτηθεί εξέπληξε τους περισσοτέρους. Δεν είμαστε συνηθισμένοι, άλλωστε, σε τέτοιες κινήσεις. Το ερώτημα είναι αν όντως το εννοεί ο Αρχιεπίσκοπος ή αν πρόκειται για ένα ακόμα από τα… τρικ που κατά καιρούς κάνει για να μετρά τις δυνάμεις της Ιεραρχίας.

Ο κ. Ιερώνυμος είναι γεννημένος το 1938 και η υγεία του είναι επιβαρυμένη. Ομως, ούτε η ηλικία ούτε το ιατρικό του ιστορικό τον πτοούν. Επιτελεί τα καθήκοντά του επαρκέστατα και σε επίπεδο στρατηγικής εξακολουθεί να είναι «τετραπέρατος», ελέγχοντας απόλυτα την Εκκλησία. Δεν κινδυνεύει από υπονομευτές και, σε πανορθόδοξο επίπεδο, παραμένει ισχυρός «παίκτης», όπως απέδειξαν οι εξελίξεις στο Ουκρανικό.

Ο χρόνος, όμως, περνά και το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος. Κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τη φθορά που προκαλεί ο πανδαμάτωρ. Ο κ. Ιερώνυμος θυμάται πολύ καλά τα τελευταία χρόνια του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, που είχε μετατραπεί σε υποχείριο, λόγω της εξασθενημένης του υγείας. Τότε, που τις αποφάσεις ελάμβαναν η «αυλή» και ορισμένοι μητροπολίτες του «περιβάλλοντος».

Αυτό μάλλον θέλει να αποφύγει, γνωρίζοντας ότι, αν συμβεί, θα πλήξει την υστεροφημία του. Προτιμά να αποχωρήσει τώρα, που είναι ακόμα πανίσχυρος, προβαίνοντας σε μια κίνηση που θα γράψει ιστορία. Ακόμα κι αν τελικά δεν εννοεί στ’ αλήθεια την παραίτηση, στέλνει μήνυμα στους δικούς του ανθρώπους να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν. Αρα, να είναι… μαζεμένοι.

Την απόφαση θα τη λάβει ο ίδιος. Κανείς δεν μπορεί να του την επιβάλει. Το βασικό ερώτημα, όμως, είναι άλλο: Εχει ανάγκη ανανέωσης η Εκκλησία; Μήπως βρίσκεται σήμερα σε τέλμα και ένας νέος Αρχιεπίσκοπος θα φέρει καλύτερες ημέρες; Ο κ. Ιερώνυμος -που ενδιαφέρεται για το καλό της Εκκλησίας- πιθανόν να σκέφτεται κι αυτή τη διάσταση.

Η Εκκλησία έχει στις ημέρες μας πολλές προκλήσεις και δεν δείχνει να είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσει. Οι παλιές μέθοδοι διοίκησης και ο παρωχημένος λόγος της σε σειρά κρίσιμων σύγχρονων θεμάτων τη θέτουν συχνά στο περιθώριο.

Η Εκκλησία χρειάζεται νέο «αέρα». Δεκάδες μητροπολίτες σε δυναμική ηλικία εξελέγησαν τα τελευταία χρόνια, με όρεξη να προσφέρουν. Αυτή η «ορμή» που υπάρχει στην Ιεραρχία δεν συμβαδίζει με την κεφαλή της Εκκλησίας. Αν σε αυτήν ανέλθει ένα νέο πρόσωπο, με ιδέες και οράματα, θα αλλάξουν όλα. Κυρίως θα επιστρέψουν στους ναούς οι νέοι. Ισως αυτό σκέφτεται ο κ. Ιερώνυμος, αντιλαμβανόμενος ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα