Έτοιμος να παραιτηθεί ο Ιερώνυμος

■ Ο Αρχιεπίσκοπος ομολόγησε δημόσια ότι σκέφτεται την αποχώρηση
«Φωτιά» στο εκκλησιαστικό παρασκήνιο
■ Οι πιθανοί διάδοχοι και οι ζυμώσεις

Η Θέση μας: Η ανανέωση της Εκκλησίας

Από τον 
Αντώνη Τριανταφύλλου

Θέμα παραίτησής του από τον θρόνο και διαδοχής εν ζωή άνοιξε από το πουθενά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, γεγονός που τάραξε τα λιμνάζοντα εκκλησιαστικά ύδατα εν Ελλάδι και πυροδότησε εκ νέου παρασκηνιακές συζητήσεις και σεναριολογίες περί δελφίνων.

Ο Αρχιεπίσκοπος, από τα Καλάβρυτα όπου πήγε το Σάββατο για την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Ιερωνύμου, με μια δήλωση, που μπορεί να ερμηνευθεί πολλαπλώς, φάνηκε να εκφράζει την επιθυμία του να μιμηθεί τον μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο, ο οποίος παραιτήθηκε από τον θρόνο, προκειμένου να ανοίξει δρόμο για τη διαδοχή του.

Η φράση αυτή, που μάλιστα ειπώθηκε ενώπιον τουλάχιστον τριών από τους εικαζόμενους ως δελφίνους του αρχιεπισκοπικού θρόνου, μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται. Τα κύρια ερωτήματα που συζητούνται στο εκκλησιαστικό παρασκήνιο είναι τρία.

Ανοίγει το θέμα της διαδοχής του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και προλειαίνει το έδαφος για την παραίτησή του από τον θρόνο; Θέλησε ο ίδιος να προκαλέσει συζητήσεις στο εκκλησιαστικό παρασκήνιο; Εριξε ένα «δόλωμα» για να δει πώς θα αντιδράσουν κάποιοι φιλόδοξοι δελφίνοι;

Ο κ. Ιερώνυμος ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν μιλάει με το θυμικό. Οταν παρεμβαίνει δημόσια, έχουν προηγηθεί σκέψη, ανάλυση και μελέτη. Πάντως, πολλές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου δεν είναι ξεκάθαρες, μια και επιλέγει να μιλά πολύσημα. Μπορεί τα λόγια του να ερμηνεύονται πολλαπλά, όμως οι σκέψεις στο μυαλό του είναι ξεκάθαρες, κάτι που δυσκολεύει ακόμα και τους πιο στενούς συνεργάτες του να αποκωδικοποιήσουν τη σύνθετη, για τον κοινό νου, αντίληψη του κ. Ιερωνύμου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την επιθυμία του να παραιτηθεί. Ωστόσο, επειδή επέλεξε να το ξαναπεί δημόσια μπροστά σε 500 και πλέον άτομα και σε περίπου 50 μητροπολίτες, μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι έγινε.

Εικασίες

Ο κ. Ιερώνυμος εικάζεται ή ότι προετοιμάζει το έδαφος για να παραιτηθεί και να αποσυρθεί κάποια στιγμή στο μέλλον, καθορίζοντας ο ίδιος την επόμενη ημέρα στην Εκκλησία και το ποιος θα τον διαδεχθεί, ή, επειδή ίσως νιώθει ότι κάτι κινείται στο παρασκήνιο -ίσως επικίνδυνα για τον ίδιο- να είπε την ατάκα περί παραίτησης, προκειμένου φιλόδοξοι μητροπολίτες δελφίνοι να αποκαλυφθούν δημόσια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος, ως άλλος αφέτης στον στίβο, σήμανε την έναρξη της διαδοχολογίας. Μέχρι λοιπόν ο ίδιος να επιβεβαιώσει αν ισχύουν οι προθέσεις του να παραιτηθεί και να αποσυρθεί στο προσωπικό του ησυχαστήριο στη Ζάλτσα, η Εκκλησία της Ελλάδος θα κινείται στον ρυθμό της διαδοχολογίας.

Ασφαλώς ο αγώνας αυτός μοιάζει περισσότερο με αγώνα αντοχής σε ανώμαλο δρόμο παρά με σπριντ στον στίβο, και όσοι τρέξουν σε αυτόν δεν είναι βέβαιο ότι θα τερματίσουν.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα