Κορμοί και λάσπη «έπνιξαν» Κινέτα και Αγίους Θεοδώρους

Εφιαλτική νύχτα για τη δυτική Αττική! Τεράστιες ποσότητες βροχής προκάλεσαν ζημιές σε 300 σπίτιαΒιβλική ήταν η καταστροφή στην Κινέτα από τους τόνους λάσπης που «κατάπιαν» μια ολόκληρη περιοχή, με αυτοκίνητα χαμένα κάτω από το χώμα και σπίτια να μοιάζουν με βομβαρδισμένα. Πάνω από 300 σπίτια υπέστησαν ζημιές στην Κινέτα από τη λασποπλημμύρα, αφού οι ορμητικοί χείμαρροι στο πέρασμά τους παρέσυραν διάφορα υλικά, κορμούς δέντρων αλλά και ασύλληπτους τόνους λάσπης σπέρνοντας κυριολεκτικά τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες των ανθρώπων που από την Κυριακή ζούσαν έναν εφιάλτη, καταστράφηκαν ολοσχερώς όχι μόνο σπίτια αλλά και ολόκληρες επιχειρήσεις, ενώ κάτοικος της περιοχής συγκλονίζει δηλώνοντας ότι ανέβηκε με την οικογένειά του στην ταράτσα του σπιτιού τους, έπειτα από εντολή της Πυροσβεστικής, για να μην πνιγούν από τα νερά που είχαν φτάσει σχεδόν τα δύο μέτρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι υπερχείλισε το μεγάλο ρέμα της Πίκας, για το οποίο δεν έχει γίνει ολοκληρωμένο έργο διευθέτησης, με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία στο 61ο χιλιόμετρο της Εθνικής, από την Κινέτα ως τους Αγίους Θεοδώρους, έπειτα από απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, προς αποφυγήν ατυχημάτων, καθώς το ρέμα κατέβαζε ασταμάτητα «φερτά» υλικά προς την περιοχή της Κινέτας.

Ακολούθησε ένας απίστευτος γολγοθάς για τους οδηγούς στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, η οποία έμεινε κλειστή για ώρες, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να χρειαστεί σε πολλές περιπτώσεις να περιμένουν πάνω από έξι ώρες για να ξεκολλήσουν από το 61ο χιλιόμετρο. 

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι επαγγελματίες οδηγοί που παραμένουν καθηλωμένοι με τα φορτηγά τους στο συγκεκριμένο σημείο πάνω από οκτώ ώρες, μεταφέροντας μάλιστα ευπαθή προϊόντα!

Με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη έχουν μεταβεί στην πληγείσα περιοχή δύο συνεργεία της Περιφέρειας ώστε να καταγράψουν τις ζημιές που σημειώθηκαν στις επιχειρήσεις. Ακόμη στην περιοχή έχουν μεταβεί πάνω από 28 βαρέος τύπου μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής, που μαζί με μηχανήματα του Δήμου Μεγάρων θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση και τη διάνοιξη των δρόμων από τα αμέτρητα μπάζα που βρίσκονται σε όλο το μήκος και το πλάτος τους.

Λέκκας: Καθοριστική η επίπτωση της πυρκαγιάς

Οι συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 και ο έντονος χαρακτήρας των καιρικών φαινομένων ήταν, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, μερικές από τις αιτίες που οδήγησαν στις καταστροφές στην Κινέτα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Γηρυόνης».

Ο κ. Λέκκας βρέθηκε χθες στην πληγείσα περιοχή για να πραγματοποιήσει αυτοψία για τις πλημμύρες μαζί με επιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ. Οπως διαπιστώθηκε, οι αιτίες που οδήγησαν στις πλημμύρες μπορούν να αναζητηθούν στο ύψος της βροχής και στη σφοδρότητα του φαινομένου, στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και, συγκεκριμένα, στην οριζόντια και την κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας, που βρίσκεται στην περιοχή, στον μεγάλο όγκο στερεών υλικών που μεταφέρει το έδαφος -κυρίως της λάσπης-, και περισσότερο στη μεταφορά κορμών καμένων δέντρων από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών.

Σημειώνεται πως οι πιο μεγάλες ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε δρόμους, στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, καθώς και σε περίπου 10 κατοικίες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από την αυτοψία προέκυψαν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό και στην κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Γενική επιφυλακή στην πληγωμένη Χαλκιδική

Μεγάλες καταστροφές άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία στην Πιερία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Κατερίνης, όπου οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους. Ο «Γηρυόνης» έχει πλήξει κυρίως τα χωριά Ξυρολάκι, Κονταριώτισσα και Αγιο Σπυρίδωνα, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους και παρέσυραν ό,τι βρέθηκε στο διάβα τους, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία και ανησυχία στους πολίτες διότι παρουσιάστηκαν πλημμυρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές.

Στην Κατερίνη η θάλασσα φούσκωσε στην περιοχή της Παραλίας και εισχώρησαν στο οδόστρωμα μεγάλες ποσότητες νερού. Μάλιστα, έπειτα από απόφαση των Δήμων Κατερίνης και Δίου – Ολύμπου τα σχολεία παρέμειναν κλειστά χθες, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Στη Χαλκιδική παραμένει κλειστός ο δρόμος πριν από το Γομάτι, όπου είχε καταρρεύσει τμήμα του οδοστρώματος, και σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, οι απαραίτητες εργασίες ξεκίνησαν προκειμένου να επιτευχθεί άμεσα μια πρόχειρη αποκατάσταση, ώστε να δοθεί το σημείο σε ελεγχόμενη κυκλοφορία.

Ο κ. Βαλιάνος πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει, σε εύθετο χρόνο, κατάλληλο τεχνικό έργο που θα αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα, ενώ, όπως γνωστοποίησε, είναι σε επαφή με την Περιφέρεια για την καλύτερη και ταχύτερη αποκατάσταση. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής προσπαθούν να μαζέψουν τα «σπασμένα» των προηγούμενων ημερών, όταν και έπληξε τον νομό σφοδρή βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και επιχειρήσεις, και οι δρόμοι να γεμίσουν λάσπη και φερτά υλικά. Υπήρχαν τεράστια προβλήματα στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, όπου επί τόπου πήγαν 14 οχήματα της Περιφέρειας και προσπάθησαν να καθαρίσουν τους δρόμους που είχαν μετατραπεί σε χειμάρρους και παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους, ενώ σε κάποια οικόπεδα κοντά στη θάλασσα έγιναν πολύ μεγάλες ζημιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον νομό Χαλκιδικής ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν άλλα προβλήματα από το νέο κύμα κακοκαιρίας, αλλά οι δήμοι του νομού και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο, αφού οι προβλέψεις για τον καιρό είναι δυσοίωνες.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα