Εγκέλαδος-φονιάς στην Αλβανία!

Μετρούν νεκρούς σε Τίρανα και Δυρράχιο. Ψάχνουν για τυχόν επιζώντες κάτω από τα ερείπια των κτιρίωνΑπό τον 
Γιώργο Τραπεζιώτη

Τον απόλυτο τρόμο και τον θάνατο σκόρπισε χθες τα ξημερώματα στην Αλβανία -στην περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και στο Δυρράχιο- ο ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες, άστεγους αλλά και πολλούς ανθρώπους εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια κτιρίων, πολλά από τα οποία κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι.

Εως αργά χθες το βράδυ κι ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονταν, ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν ήδη στους 18 και εκείνος των τραυματισμένων ξεπερνούσε τους 600, με τις Αρχές να εκφράζουν φόβους πως η λίστα θανάτου «θα μεγαλώσει κι άλλο, όσο προχωρούν οι έρευνες στα κτίρια που έπεσαν από τον σεισμό».

Ενώ ο στρατός έχει ήδη σπεύσει στα σημεία της καταστροφής και ειδικότερα πέρα από τα Τίρανα και το Δυρράχιο, στη Σκόδρα και στο Φιέρι, στήνοντας αντίσκηνα ώστε να φιλοξενηθούν οι άστεγοι, τον γύρο του κόσμου έκαναν συγκλονιστικές εικόνες μέσα από τα ερείπια.

Τα τηλεοπτικά πλάνα από τη διάσωση ενός μικρού παιδιού μέσα από τα ερείπια κι ενώ δίπλα του κείτονταν νεκρή η γιαγιά του, όπως και η μαρτυρία του 50χρονου Ντουλεϊμάν Κολαβέρι που κλαίγοντας ανησυχούσε on camera για την 70χρονη μητέρα του και την 6χρονη ανιψιά του που διέμεναν σε πενταώροφο κτίριο στο Θουμάνι, ράγισαν καρδιές. «Δεν ξέρω, δεν ξέρω αν είναι νεκρές ή ζωντανές… φοβάμαι. Ακούγονται φωνές από τα χαλάσματα. Μόνο ο Θεός ξέρει» δήλωνε στα τηλεοπτικά συνεργεία.

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και στο Δυρράχιο, όπου αστυνομικοί και στρατιώτες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν εννέα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, από ένα επίσης πενταώροφο κτίριο που καταστράφηκε ολοσχερώς. «Είναι τρομερό, είναι φρικτό. Ελπίζουμε να βγουν ζωντανοί» έλεγε ο 25χρονος Αστρίτ Κάνι στους δημοσιογράφους.

Στο σύντομο διάγγελμά του χθες μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ και δεσμεύτηκε ότι τα σωστικά συνεργεία θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να σώσουν τις ανθρώπινες ζωές από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.

Την ώρα που ο Αλβανός πρωθυπουργός καλούσε επίσης τον αλβανικό λαό να δείξει αλληλεγγύη, υπομονή και ηρεμία μετά την καταστροφή, η μετασεισμική ακολουθία συνέχιζε να προκαλεί τρόμο, καθώς χθες καταγράφηκαν περισσότερες από 25 μετασεισμικές δονήσεις, με την εντονότερη εκείνη των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τρεις ώρες μετά τον κύριο σεισμό.

Άμεση ήταν, βέβαια, η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην δοκιμαζόμενη Αλβανία. Τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Ενωση κατόπιν αιτήματος των αλβανικών Αρχών, ενώ Σερβία και Ρουμανία, όπως επίσης και η Βουλγαρία, δήλωσαν έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια «με κάθε τρόπο και μέσο».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα