Σε λειτουργία τα ραντάρ των S-400, οργή σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Ο «σουλτάνος» θέλει μαχητικό τύπου F-35 made in Turkey!Mαστίγιο και καρότο. Αυτή είναι η τακτική που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, με αφορμή την αγορά των ρωσικών S-400. 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας προχώρησαν τη Δευτέρα αλλά και την Τρίτη σε δοκιμή του ρωσικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400, όπως μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

Επρόκειτο να δοκιμαστεί η σύνδεση των ραντάρ της βάσης Μούρτεντ, όπου είναι εγκατεστημένο το ρωσικό σύστημα, και τουλάχιστον ενός μαχητικού αεροσκάφους F-16.

Η Τουρκία αγόρασε το σύστημα το καλοκαίρι, απόφαση που οδήγησε στα ύψη την ένταση με τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η Ρωσία να αξιοποιήσει τα ραντάρ των S-400 προκειμένου να συγκεντρώσει δεδομένα και να αποτιμήσει τις δυνατότητες του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35.

«Δεν πρόκειται να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση για ζητήματα που αφορούν τη συγκέντρωση πληροφοριών, ούτε θα κάνουμε υποθέσεις για το σκεπτικό της Τουρκίας να επιλέξει ως εταίρο της σε αυτή την περίπτωση τη Ρωσία, αντί των ΗΠΑ και του NATO» περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος του οργανισμού του συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

«Πάντως η εμμονή της Τουρκίας να προχωρήσει με τους S-400 αντίκειται στις δεσμεύσεις της προς το NATO και θα έχει συνέπειες στη διαλειτουργικότητα του εξοπλισμού των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων με αυτά της Συμμαχίας» συμπλήρωσε. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει δώσει καμία υπόσχεση σε οποιονδήποτε ότι δεν θα εγκαταστήσει τους S-400.

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει τον νατοϊκό σύμμαχό της ότι θα υπάρξουν κυρώσεις. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα δικό της μαχητικό αεριωθούμενο τύπου F-35, με στόχο να είναι έτοιμο τα επόμενα πέντε έξι χρόνια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα