Οι μετασεισμοί σπέρνουν τον πανικό στην Αλβανία

Πάνω από 600 δονήσεις ακολούθησαν τον κύριο σεισμό. Ξεπέρασαν τους 40 οι νεκροί και τους 900 οι τραυματίεςΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στη σεισμόπληκτη Αλβανία, ενώ χθες ακόμη ένα ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου, εντάσεως 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκάλεσε τον πανικό στις 12.20 τοπική ώρα – ειδικά στο νοσοκομείο του Δυρραχίου, το οποίο ήδη έχει υποστεί σοβαρές ρωγμές.

Αν και η χώρα υπό άλλες συνθήκες χθες θα γιόρταζε την 107η επέτειο της ανεξαρτησίας της, οι μετασεισμικές δονήσεις, οι οποίες ξεπέρασαν τις 600, προκαλούσαν μόνο περισσότερο φόβο, καθώς ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι, φοβούμενοι νέο βαρύ πλήγμα, εγκατέλειπαν άρον άρον τα σπίτια τους. Ο

αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 40, ενώ εκείνος των τραυματιών ανερχόταν σε πάνω από 900 – με τους τουλάχιστον 65 εξ αυτών να φέρουν σοβαρότερα τραύματα.

Στην κωμόπολη Θουμάνα, η οποία θρηνεί και τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, 23 στο σύνολο των 40, και χθες συνεχίζονταν με εντατικούς ρυθμούς οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα ερείπια – και ειδικά κάτω από τα συντρίμμια τριώροφου σπιτιού, από τα οποία είχαν καταπλακωθεί μια μητέρα και τα τρία παιδιά της.

Στο ίδιο σημείο δε κατά πληροφορίες φέρεται ότι υπάρχει και ακόμα ένας συγγενής τους με ειδικά προβλήματα, την ώρα που άλλα τρία μέλη της ίδιας οικογένειας έχουν ήδη ανασυρθεί νεκρά.

Ακριβώς σε αυτή την επιχείρηση διάσωσης μετέχουν με ηρωισμό και άνδρες της ελληνικής ΕΜΑΚ, οι οποίοι αναδείχτηκαν κατά γενική ομολογία οι πιο αποτελεσματικοί από όλους τόσο στο Δυρράχιο όσο και στη Θουμάνα.

Χιλιάδες άστεγοι

Όσο περνούν πάντως οι ώρες αλλά και οι ημέρες και ταυτόχρονα εξανεμίζονται οι ελπίδες των διασωστών να βρουν και τον τελευταίο πολίτη της Αλβανίας που λογίζεται ως αγνοούμενος, ακόμη μία πρόκληση υψώνεται μπροστά. Αυτή της ασφαλούς διαβίωσης των ανθρώπων που μέσα σε λίγα λεπτά έχασαν τα πάντα από τον σεισμό και έμειναν άστεγοι.

Ήδη περισσότεροι από 2.000 διαμένουν προσωρινά σε αντίσκηνα, ενώ άλλοι έχουν προωθηθεί σε ξενοδοχεία των γύρω περιοχών. Ωστόσο, η ανησυχία για τους πρώτους είναι μεγάλη, καθώς ο χειμώνας που έχει μπει δυναμικά κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα λόγω των βροχοπτώσεων αλλά και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Ράμα -της οποίας το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε και χθες- κάνει τα πάντα για να αντιμετωπίσει και το βαρύ κλίμα που επικρατεί, μια και απολύτως δικαιολογημένα οι σεισμόπληκτοι διαμαρτύρονται και κατά των κρατικών δομών που νομιμοποίησαν και επέτρεψαν να κατοικηθούν κτίρια που δεν πληρούν τις απαιτούμενες στατικές προδιαγραφές ή χτίστηκαν σε ακατάλληλες περιοχές.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα