Ο έρωτας, ο θάνατος, η Ρωμιοσύνη

Το μνημειώδες έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Ομορφη πόλη» ανεβαίνει ως μουσικοθεατρική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής ΑθηνώνAναβιώνει ύστερα από 60 χρόνια η «Ομορφη πόλη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (17-30/1/2020). Μια παράσταση «ωδή» στον Μίκη Θεοδωράκη, μια μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή που δημιούργησε και σκηνοθετεί ο Γιώργος Βάλαρης. 

Ποιητικά κείμενα που υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης (για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή) και πεζά κείμενα του σκηνοθέτη για τον έρωτα, την ξενιτιά, τη Ρωμιοσύνη και τον θάνατο συναντώνται με τα γνήσια λαϊκά και διαχρονικά τραγούδια του μεγάλου συνθέτη.

50 χρόνια μετά

Μισό και πλέον αιώνα μετά το πρώτο ανέβασμα της ιστορικής παράστασης, η «Ομορφη πόλη» επιστρέφει με μια εντελώς σύγχρονη ματιά, σε μια υψηλής αισθητικής παράσταση-installation, με video mapping που ενώνει όλες τις μορφές της τέχνης, την ποίηση, τον χορό και με κυρίαρχο στοιχείο τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Σε ένα προσωπικό σημείωμα που ο Μίκης Θεοδωράκης απέστειλε κατά την παρουσίαση της παράστασης αναφέρει «κείμενα θαμμένα από τον φόβο των λογής λογής εξουσιών που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της ημέρας. Το έργο αυτό είναι σίγουρα μια σύγχρονη τραγωδία, στην οποία μουσική και ποίηση κινούνται ισοδύναμα», ομολογώντας πως εκπληρώνεται το παιδικό του όνειρο για τη δημιουργία ενός έργου ποιητικού και μουσικού που να εμπνέεται από το πνεύμα της αττικής τραγωδίας. Και κατέληξε: «Αυτή η καινούργια απόπειρα περικλείει το εύρος όλης μου της ζωής».

Τραγουδούν οι Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης, συμμετέχει η Σαλίνα Γαβαλά. Παίζουν οι Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ελισάβετ Μουτάφη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης, Ακης Σιδέρης και Λήδα Πρωτοψάλτη. Χορεύουν οι Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κειβανάι, Ηλίας Μπαγεώργος, Φαίδρα Νταϊόγλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου, Κωνσταντίνος Φρίγγας, με τη λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Σημειώνεται ότι καινοτομία της παράστασης είναι οι συμμετοχές μεγάλων ερμηνευτών ως guests, όπως οι Μελίνα Ασλανίδου, Μανώλης Μητσιάς, Γιώτα Νέγκα, Μπάμπης Στόκας και Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Τα πεζά κείμενα υπογράφουν οι Γιώργος Βάλαρης και Στέλιος Παπαδόπουλος, η χορογραφία είναι του Φώτη Νικολάου, τα σκηνικά- video arts του X Square Design Lab (Χρήστος Μαγγανάς – Χριστόφορος Κώνστας), τα κοστούμια είναι της Ελενας Παπανικολάου, ενώ τον φωτισμό επιμελήθηκε ο Γιώργος Τέλλος.

Μέρος των εσόδων της πρεμιέρας θα διατεθεί για τους σκοπούς του σωματείου «Ελπίδα – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα