«Σκιά» του Δένδια (στο Σύνταγμα) ο Ρωμανός!

Ο γνωστός αναρχικός παρακολουθούσε χθες τον ΥΠΕΞ και μελετούσε τα μέτρα ασφαλείας. Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.Από τη
Νάντια Αλεξίου 

Ενα… γνώριμο πρόσωπο των διωκτικών Αρχών βρέθηκε χθες στο «λάθος» σημείο την πιο ακατάλληλη στιγμή, προκαλώντας αναστάτωση στο Επιχειρησιακό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. και συναγερμό στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία!

Πλατεία Συντάγματος 2 Δεκεμβρίου 2019, λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι. Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο ξενοδοχείο «Terra» στην οδό Ερμού. Τα μέτρα τάξης είναι αυξημένα. Ενστολοι και άνδρες με πολιτικά ελέγχουν τον χώρο με ιδιαίτερη σπουδή. Ανάμεσά τους, δόκιμοι ειδικοί φρουροί που κάνουν την πρακτική τους.

Η παρουσία ενός νεαρού άνδρα με σγουρά μαλλιά, καφέ φούτερ και καφέ ανοιχτόχρωμο παντελόνι τραβά την προσοχή των αστυνομικών. Η φυσιογνωμία του ιδιαίτερα χαρακτηριστική και πολύ γνώριμη. Παρατηρούσε με ιδιαίτερη προσήλωση την ανάπτυξη των δυνάμεων και τη διάταξή τους στον χώρο. Ο 26χρονος σήμερα Νίκος Ρωμανός, σχεδόν πέντε μήνες μετά την αποφυλάκισή του στις 11 Ιουλίου, βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τον υπουργό Εξωτερικών και μελετούσε τα μέτρα ασφαλείας!

Ποιος ήταν ο λόγος της παρουσίας του εκεί; Γιατί μελετούσε τα μέτρα ασφαλείας; Οταν κατάλαβε ότι έγινε αντιληπτός, μπήκε σε ένα λεωφορείο και απομακρύνθηκε από την περιοχή…

Εγγονός του Νάσιουτζικ

Ο Νίκος Ρωμανός είναι εγγονός του Αθανάσιου Νάσιουτζικ, που είχε καταδικαστεί το 1984 για τη δολοφονία του συγγραφέα Αθανάσιου Διαμαντόπουλου. Στις 6 Δεκεμβρίου 2008 διασκέδαζε μαζί με τον φίλο του Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια. Βρισκόταν δίπλα του την ώρα που η εξοστρακισμένη βολίδα που εκτοξεύτηκε από το όπλο του Επαμεινώνδα Κορκονέα τον τραυμάτιζε θανάσιμα…

Ο παρουσία του Νίκου Ρωμανού στο κέντρο της Αθήνας, μόλις τέσσερις ημέρες από την επέτειο της 6ης Δεκεμβρίου, κάνει τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι κάτι προετοιμάζει… Αλλωστε, μία ημέρα πριν, την Πέμπτη, λήγει το 15θήμερο τελεσίγραφο που έδωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την εκκένωση των καταλήψεων από αντιεξουαστές και «αλληλέγγυους» για τη στέγαση σε παράνομες δομές διαβίωσης λαθρομεταναστών, διαμηνύοντας πως «η εποχή της ανοχής της βίας τελείωσε».

Ο Νίκος Ρωμανός, αν και ο μόνος αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων της 6ης Δεκέμβρη, αρνήθηκε να παραστεί, αν και είχε κλητευθεί, ως μάρτυρας στο πρωτόδικο δικαστήριο στην Αμφισσα. Δεν παρέστη ούτε στην εκδίκαση του Εφετείου στη Λαμία. Ωστόσο, ο ίδιος υπέγραψε κείμενο με τίτλο «Μαύρος Δεκέμβρης – Ρέκβιεμ χωρίς επιστροφή», το οποίο δημοσιεύτηκε σε διαδικτυακό ιστότοπο διακίνησης ιδεών του αντιεξουσιστικού χώρου τον Νοέμβριο του 2015, περιγράφοντας όλα όσα διαδραματίσθηκαν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου και τη σχέση του με τον Γρηγορόπουλο.

«Χωρίς να το ξέρω το πλήρωμα του χρόνου είχε φτάσει για όλους μας, ήταν η στιγμή που θα άλλαζε τα πάντα. Μια σφαίρα στην καρδιά του Αλέξανδρου για να κλείσει ο κύκλος της παντοδυναμίας της κρατικής μηχανής. Μια κηλίδα από αίμα στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου για να ανοίξει ο κύκλος της εξέγερσης που έκανε συντρίμμια την έννομη τάξη και έσπειρε το χάος και την αναρχία σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας».

Η ένοπλη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης

Ο ρωμανος οδηγήθηκε στη φυλακή την 1η Φεβρουαρίου 2013, καθώς συμμετείχε σε διπλή ένοπλη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης. Μεταξύ άλλων, κατηγορήθηκε και για συμμετοχή στην οργάνωση Πυρήνες της Φωτιάς, κατηγορία για την οποία αθωώθηκε αργότερα.

Κατά την παραμονή του στις Φυλακές Κορυδαλλού έκανε απεργία πείνας, καθώς δεν του έδιναν άδεια να παρακολουθήσει μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών, όπου είχε περάσει δίνοντας πανελλήνιες μέσα από τη φυλακή. Επειτα από 31 ημέρες τού χορηγήθηκε άδεια, με ηλεκτρονική επιτήρηση, να παρακολουθεί τα μαθήματα.

Εχοντας εκτίσει μόλις έξι χρόνια της αρχικής ποινής που του είχε επιβληθεί, το Πενταμελές Εφετείο μείωσε τη μία ποινή του από τα 18 σε 14 χρόνια. Στις 11 Ιουλίου 2019 αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση-σταθμό του Αρείου Πάγου, με ελαφρυντικά την καλή διαγωγή, αλλά και την αποφοίτησή του από το ΤΕΙ.

Αυστηρά μέτρα (αλά Πολυτεχνείο) εν όψει επετείου για τον Γρηγορόπουλο

Μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την κυβέρνηση γενικότερα αποτελεί η 6η Δεκεμβρίου, ημέρα επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που συμπίπτει με την καταληκτική ημερομηνία του τελεσιγράφου του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την εκκένωση των καταλήψεων. Τα δύο αυτά γεγονότα τρομάζουν την Αστυνομία, που έχει δώσει διαταγή για λήψη μέτρων αυτοπροστασίας τόσο στους αστυνομικούς όσο και στις υπηρεσίες.

Στόχος της Αστυνομίας είναι τα γεγονότα να κυλήσουν όπως στην επέτειο του Πολυτεχνείου, όπου η επιχειρησιακή επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. ήταν δεδομένη και τα επεισόδια λίγα, καθώς δεν επεκτάθηκαν σε καμία περίπτωση σε όλο το κέντρο της Αθήνας. Οι συσκέψεις στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είναι συνεχείς και στόχος είναι ο σχεδιασμός να μην αλλάξει ιδιαίτερα σε σχέση με εκείνον του Πολυτεχνείου.

Υπάρχει, βέβαια, και ο αστάθμητος παράγοντας ότι αυτή τη φορά οι αντιεξουσιαστές γνωρίζουν πώς θα λειτουργήσει η ΕΛ.ΑΣ. μετά τις εφόδους και τις συλλήψεις στις ταράτσες πολυκατοικιών στα Εξάρχεια. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως το ελικόπτερο της Αστυνομίας θα βρίσκεται σε διαρκή επιτήρηση, όσο και τα drones.

Με γνώμονα ότι οι αντιεξουσιαστές γνωρίζουν πλέον, στην ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως δεν αποκλείεται να μην υπάρξουν επεισόδια με τον τρόπο που τα γνωρίζουμε στα Εξάρχεια, αλλά θεωρούν πιο πιθανές τις καταδρομικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών στόχων. Για τον λόγο αυτόν θα επικεντρωθούν στις συγκεντρώσεις και τις πορείες φοιτητών και αριστερών οργανώσεων, ενώ σε στενό κλοιό θα είναι η συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών το απόγευμα της Παρασκευής.

Σε στενό κλοιό από ΜΑΤ και ΟΠΚΕ θα είναι και τα πανεπιστήμια, υπό τον φόβο ότι οι αντιεξουσιαστές θα προσπαθήσουν να τα χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο. Το σχέδιο που εφαρμόστηκε και στο Πολυτεχνείο με την ονομασία «καθαρές ταράτσες» θα επαναληφθεί και αυτή τη φορά.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα