Αυστηρότεροι οι όροι για τα κοινωνικά επιδόματα!

Στα 10 έτη αντί για 5 αυξάνεται το όριο της νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα. Τι αλλάζει για το ΚΕΑ και τα άλλα βοηθήματαΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Τον διπλασιασμό του απαιτούμενου χρόνου νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, από τα 5 στα 10 έτη, για τη λήψη όλων των κοινωνικού χαρακτήρα επιδομάτων προωθεί η κυβέρνηση μέσα από το νέο νομοσχέδιο, το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κάνει αγώνα ταχύτητας για να προλάβει να καταθέσει άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση, ώστε οι ρυθμίσεις να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα αφορά το πλαίσιο χορήγησης των κοινωνικών και προνοιακών βοηθημάτων, τη διεύρυνση και την «αυστηροποίηση» των όρων χορήγησής τους. Με την ψήφισή του θα καθιερωθεί και το επίδομα γέννας. Ταυτόχρονα, θα επέλθει μια σειρά δομικών τροποποιήσεων σε σχέση με τις προϋποθέσεις χορήγησης των υφιστάμενων βοηθημάτων.

Συγκεκριμένα, το επίδομα γέννας θα ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί. Θα το δικαιούνται μονογονικές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ευρύτερα οικογένειες των οποίων το ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 60.000 ευρώ.

Σε δύο δόσεις

Το επίδομα θα δίνεται σε δύο δόσεις (η πρώτη θα καταβάλλεται μέσα στον πρώτο μήνα από τη γέννα και η δεύτερη έξι μήνες μετά). Ακόμη ένας όρος για την καταβολή του θα είναι η μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Η αύξηση του απαιτούμενου χρόνου νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα από τα 5 έτη, που ισχύει σήμερα, στα 10 χρόνια θα καθιερωθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση όλων των κοινωνικού χαρακτήρα επιδομάτων. Στόχος, όπως όλα δείχνουν, για την κυβέρνηση είναι να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων με τον αποκλεισμό προσφύγων και μεταναστών και γενικότερα ατόμων που δεν διαμένουν πολλά χρόνια στη χώρα.

Στο πλαίσιο της «αυστηροποίησης» των όρων χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων εντάσσεται η διασύνδεση της πλατφόρμας των δικαιούχων του ΚΕΑ με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Με τον τρόπο αυτόν θα καταστεί δυνατός ο έλεγχος όσων λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο θα μετονομαστεί σε «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», σε σχέση με το κατά πόσο δεν έχουν εργασία ή εάν απασχολούνται «κρυφά» (με αποτέλεσμα, στην περίπτωση αυτή, να τίθενται αυτόματα εκτός της λίστας των δικαιούχων).

Επίσης, διαφοροποιήσεις θα επέλθουν στους όρους καταβολής του επιδόματος στέγασης (ενοικίου). Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα πρέπει οι δικαιούχοι όχι μόνο να καταθέτουν το ηλεκτρονικό συμβόλαιο, αλλά να έχουν περάσει ως ενοικιαστές το όνομά τους στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Οσον αφορά το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, με το νομοσχέδιο θα περάσει ρύθμιση για το ακατάσχετο του εν λόγω βοηθήματος, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ. Παράλληλα, θα προχωρήσουν οι ενέργειες καταβολής του για τη χρονική περίοδο του 2018, δεδομένου ότι περίπου 5.400 δικαιούχοι ακόμη αναμένουν να πιστωθεί στους λογαριασμούς τους και θα ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων για το 2019.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα