«Σφάχτηκαν» Τραμπ - Μακρόν

Πόλεμος «on camera» με φόντο τους τζιχαντιστές. Στα σκαριά δασμοί $2,4 δισ. για τον φόρο GAFA της Γαλλίας

Η ανακωχή, τελικά, ήταν προσωρινή. Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να πατήσει τη σκανδάλη και να ξεκινήσει μια νέα κούρσα κατά πάντων… Mια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει έδωσε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, μια και ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Εμανουέλ Μακρόν επιδόθηκαν σε ένα απίστευτο διαλεκτικό μπρα ντε φερ on camera. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν ρωτήθηκε για τους φυλακισμένους τζιχαντιστές του ISIS και την επιστροφή τους στην Ευρώπη. Αιφνιδιάζοντάς τον, ο Τραμπ τον ρώτησε ευθέως για το ζήτημα, με τον Γάλλο πρόεδρο να απαντά ότι το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μια απειλή, παρότι ο Αμερικανός ομόλογός του επιμένει ότι το εξολόθρευσε.

«Εχουμε πολλούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φυλακισμένους στη Συρία. Πολλοί είναι από τη Γαλλία, από τη Γερμανία, τη Βρετανία. Κυρίως προέρχονται από την Ευρώπη. Θα θέλατε κάποιους καλούς μαχητές του ISIS; Μπορώ να σας τους δώσω, πάρτε όποιους θέλετε» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ας είμαστε σοβαροί. Ο μεγάλος αριθμός μαχητών που έχετε είναι τζιχαντιστές που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή. Είναι αλήθεια ότι έχετε ξένους μαχητές που προέρχονται από την Ευρώπη. Αλλά είναι μια μικρή μειοψηφία του συνολικού προβλήματος που έχουμε στην περιοχή. Το βασικό είναι να ξεφορτωθούμε τον ISIS και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Και αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμη, λυπάμαι που το λέω. Υπάρχουν ακόμη στη Συρία και στο Ιράκ. Το Νο 1 πρόβλημά σας δεν είναι οι ξένοι τζιχαντιστές, είναι ο ISIS» απάντησε ο Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στις δηλώσεις του για το «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ, αλλά και για την Τουρκία και τους S-400. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Τραμπ απείλησε να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς έως και 100% στα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από τη Γαλλία, αξίας 2,4 δισ. δολαρίων τον χρόνο, σε αντίποινα για την επιβολή του φόρου GAFA σε κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που θεωρεί ότι επιβαρύνουν αθέμιτα και «ασυνήθιστα» αμερικανικές εταιρίες.

Μεταξύ των αγαθών είναι η γαλλική σαμπάνια, τα περίφημα γαλλικά τυριά, αλλά και οι τσάντες γνωστών οίκων μόδας. Οι απειλές των ΗΠΑ για την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε γαλλικά προϊόντα είναι «απαράδεκτες» και η Ε.Ε. προτίθεται να απαντήσει, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.