Η Άγκυρα διεκδικεί τη διάσωση στην καρδιά του Αιγαίου

Νέα πρόκληση, πριν από τη συνάντηση Κυριάκου – Ερντογάν, με τουρκικό σκάφος που έφτασε μέχρι τη ΣκύροΤο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο επιχείρησε να αμφισβητήσει χθες -πέραν των άλλων- η Τουρκία. Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εισήλθε στο κεντρικό Αιγαίο, έφτασε ανοιχτά της Σκύρου και αξίωσε να συμμετάσχει στη διάσωση του πληρώματος του εμπορικού πλοίου «New Loe», που έπλεε ακυβέρνητο υπό πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες.

Το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, που έφτασε σε απόσταση μερικών ναυτικών μιλίων από το ακυβέρνητο εμπορικό, αποχώρησε τελικά λίγο αργότερα, αφού κατέστη σαφές στο πλήρωμά του από το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού Σώματος ότι ήδη ελληνικά πλοία έχουν αναλάβει και διεξάγουν την έρευνα και τη διάσωση του πληρώματος του πλοίου το οποίο κινδύνευε. Σε τέτοιες, μάλιστα, περιπτώσεις εκδίδεται και σχετική NAVTEX, με την οποία καθίσταται σαφές ποιος έχει τον έλεγχο. Και εντός του FIR Αθηνών αποκλειστικά υπεύθυνη για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι η Ελλάδα.

Η πρόκληση αυτή δεν ήταν η μοναδική που εκδηλώθηκε από την Τουρκία λίγο πριν από το τετ α τετ του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Η Αγκυρα εξέδωσε NAVTEX, με την οποία δέσμευσε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου για τη διεξαγωγή σήμερα στρατιωτικής άσκησης. Πρόκειται για παράνομη NAVTEX, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της κραυγαλέας αξίωσης περί «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στο νότιο Αιγαίο, όπως προβλέπει και το νομικά παντελώς έωλο μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας και Λιβύης.

Οι δε τουρκικές προκλήσεις στον αέρα συνεχίστηκαν και χθες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, συνολικά τέσσερα τουρκικά μαχητικά F-16, εκ των οποίων τα δύο οπλισμένα, ένα CN-235 και ένα ελικόπτερο προχώρησαν σε τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα