Σύνοδος εικονικής ενότητας!

Ο «πόλεμος των άστρων», η Ρωσία και η ανάπτυξη της Κίνας στρατιωτικά, τα θέματα που απασχόλησαν τους 29 ηγέτες του ΝΑΤΟΤριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το ΝΑΤΟ βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντικά προβλήματα ανάμεσα στη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, στη δυναμική επιστροφή της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή και την ανάδυση της Κίνας ως στρατιωτικής δύναμης πρώτου μεγέθους. 

Αυτά ακριβώς τα ζητήματα έθιξαν στο κοινό ανακοινωθέν τους οι «29» της Συμμαχίας στο τέλος μιας συνόδου κορυφής για την 70ή επέτειο του οργανισμού, που σημαδεύτηκε από έντονες διαφωνίες.

Στο κείμενο δηλώνουν «την αλληλεγγύη, την ενότητα και τη συνοχή» τους, αναγνωρίζουν για πρώτη φορά την άνοδο της ισχύος της Κίνας ως μια πρόκληση, αναφέρονται στην απειλή που συνιστούν οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας και διαβεβαιώνουν πως η Συμμαχία είναι καθαρά αμυντική και δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα.

Oι ηγέτες των 29 χωρών ενέκριναν την αύξηση των αμυντικών δαπανών ύστερα από απαίτηση των ΗΠΑ και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ, χάρη στην οποία τα Σκόπια αναμένεται να γίνουν σύντομα το 30ό μέλος.

«Στεκόμαστε μαζί, ένας για όλους και όλοι για έναν. Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5, το συλλογικό άρθρο άμυνας της συμμαχίας μας, είναι ακλόνητη» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Το κλίμα, όμως, ήταν ψυχροπολεμικό, με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν την ανησυχία τους εξαιτίας της έντονης διαφωνίας και του χάσματος απόψεων, κορύφωση των οποίων ήταν η σφοδρή διαμάχη του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφαλείας για τη χώρα του, επέμεινε όμως ότι η Μόσχα είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με τη Συμμαχία εναντίον της κοινής απειλής, της τρομοκρατίας.

Πάντως, αυτός που αν και μονοπώλησε το ενδιαφέρον έφυγε μάλλον βιαστικά και έντονα δυσαρεστημένος -καθώς πάντα επιδιώκει… περισσότερα- ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακύρωσε την προγραμματισμένη τελική συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσει μετά το τέλος της συνόδου στο Γουάτφορντ, μετά και τον χλευασμό που δέχτηκε από άλλους ηγέτες για τις μακροσκελείς συνεντεύξεις του σε δημοσιογράφους. «Δεν θα παραχωρήσουμε συνέντευξη Τύπου στο κλείσιμο της συνόδου, διότι έχουμε δώσει τόσες πολλές τις τελευταίες δύο ημέρες. Καλό ταξίδι σε όλους» έγραψε στο twitter.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα