Απεργιακό μπλακάουτ και επεισόδια στη Γαλλία

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα διαμαρτύρονται κατά των σχεδίων Μακρόν για μεταρρυθμίσεις στο ΣυνταξιοδοτικόΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται τα συνδικάτα στη Γαλλία, όπου τα πάντα «νέκρωσαν» χθες, καθώς οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα συμμετείχαν κατά χιλιάδες σε πάνω από 250 διαδηλώσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, με σκοπό να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης Μακρόν για μεταρρυθμίσεις στο Συνταξιοδοτικό. 

Τρένα, μετρό και λεωφορεία παρέμειναν ακινητοποιημένα, ενώ τα σχολεία δεν άνοιξαν στη χώρα, την ώρα που και τα Κίτρινα Γιλέκα, μαζί με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων στις διαδηλώσεις – από τις οποίες, όμως, σε αρκετές περιπτώσεις δεν έλειψαν τα επεισόδια.
Ειδικότερα, το Παρίσι μετατράπηκε χθες για ακόμη μια φορά σε «πεδίο μάχης», καθώς η γαλλική αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Μάχες σώμα με σώμα

Την ίδια στιγμή, σε πολλές περιπτώσεις, οι δυνάμεις καταστολής έκαναν και εφορμήσεις εναντίον διαδηλωτών που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, μια και ορισμένοι εξ αυτών νωρίτερα είχαν ανάψει φωτιές σε κεντρικούς δρόμους και είχαν σπάσει βιτρίνες μεγάλων καταστημάτων.

Τα συνδικάτα -όπως τουλάχιστον διαμήνυαν χθες εκπρόσωποί τους- δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από «τον αγώνα που πρέπει να δοθεί για λογαριασμό των εργαζομένων».

Ταυτόχρονα, όμως, ανυποχώρητος εμφανίζεται και ο Εμανουέλ Μακρόν, που επιθυμεί τη θέσπιση ενός «κοινού συστήματος» συνταξιοδότησης, το οποίο θα αντικαταστήσει τα συνολικά 42 διαφορετικά συστήματα που ισχύουν, τα οποία διαχωρίζουν τον κόσμο της εργασίας, προβλέποντας ανά επαγγελματικό κλάδο διαφορετικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και, κατ’ επέκταση, διαφορετικά επιδόματα. «Δεν θα το εγκαταλείψω» δήλωνε χαρακτηριστικά από την Τετάρτη ο Μακρόν, επισημαίνοντας σε δημοσιογράφους πως θα απευθυνθεί μεν στους Γάλλους για το θέμα, αλλά αυτό θα συμβεί «τη στιγμή που θα θεωρήσω κατάλληλη».

Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω -αμφιλεγόμενο για πολλούς- πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση της Γαλλίας αναμένεται να παρουσιαστεί στα μέσα Δεκεμβρίου και θα φτάσει στο Κοινοβούλιο προς συζήτηση στις αρχές του 2020.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα