Διάγνωση «εξπρές» από τον… καναπέ

Γιατί οι εξετάσεις ούρων στο σπίτι μπορούν να δώσουν ταχύτερες και ίσως πιο ακριβείς διαγνώσεις για καρκίνο του προστάτηΜια νέα πιλοτική έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εξετάσεις ούρων στο σπίτι θα μπορούσαν να κάνουν τις διαγνώσεις του καρκίνου του προστάτη ταχύτερες, απλούστερες και ίσως πιο ακριβείς. Ο καρκίνος του προστάτη επηρεάζει σχεδόν το ήμισυ των ανδρών άνω των 50 ετών, αλλά αναπτύσσεται αργά και δεν διαγιγνώσκεται έγκαιρα, ειδικά αν πρόκειται να γίνει επιθετική η μορφή του. 

Τα δύο συνηθέστερα διαγνωστικά εργαλεία είναι οι ψηφιακές εξετάσεις από το ορθό και οι εξετάσεις αίματος για το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA). Παρόλο που το PSA είναι χρήσιμο, ενέχει δυσκολίες. «Το 25% των ανδρών που κάνουν βιοψία προστάτη λόγω υψηλού επιπέδου PSA επιβεβαιώνει θετικό αποτέλεσμα». Για πιο ασφαλή συμπεράσματα οι ερευνητές διερευνούν και άλλους τρόπους εξέτασης, μελετώντας αν μπορεί να ανιχνευθεί ο κίνδυνος στα ούρα.

Καθώς το υγρό μετακινείται από τον προστάτη μέσω της ουρήθρας, μεταφέρει καρκινικά κύτταρα. Οταν το σώμα περνά αυτή τη γενετική και κυτταρική πληροφορία στα ούρα, οι επιστήμονες μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να ανιχνεύσουν ενδείξεις σχετικά με την παρουσία καρκίνου του προστάτη. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να προβλέψουν το ενδεχόμενο ο καρκίνος του προστάτη να γίνει επιθετικός.

Η πρόσφατη μελέτη των γιατρών διερεύνησε μια εκδοχή του τεστ, στο σπίτι. Το γεγονός αυτό βοηθά την έρευνα, καθώς το άτομο μπορεί να συλλάβει δείγμα από την πρώτη ούρηση της ημέρας. «Στη συλλογή ούρων από την πρώτη ούρηση των ανδρών, τα επίπεδα βιοδεικτών από τον προστάτη είναι υψηλότερα και πιο συνεπή» είπε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Τζέρεμι Κλαρκ.

Για να διαπιστωθεί εάν η εξέταση στο σπίτι μπορεί να είναι αξιόπιστη, οι επιστήμονες προσέλαβαν 14 συμμετέχοντες που παρέδωσαν δείγμα ούρων από την εξέταση στο σπίτι, ένα δείγμα μία ώρα μετά την πρώτη ούρηση και ένα άλλο έπειτα από μια ψηφιακή ορθική εξέταση στην κλινική.

«Βρήκαμε ότι τα δείγματα ούρων που ελήφθησαν στο σπίτι έδειξαν τους βιοδείκτες για τον καρκίνο του προστάτη σαφέστερα απ’ ό,τι ύστερα από ορθική εξέταση» είπε ο κ. Κλαρκ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα