Μπλόκο Ελλάδας-Αιγύπτου στον Ερντογάν

Επιτέλους ξύπνησαν! Κάιρο και Αθήνα καταγγέλλουν από κοινού την Τουρκία στον ΟΗΕ!
Αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση, που ανεβάζει τους τόνους
Απελάθηκε ο Λίβυος πρέσβης, αναβαθμίζονται άμεσα τα F-16

Η Θέση μας: Χριστούγεννα χωρίς Χριστό;

Περνάει στην αντεπίθεση η Ελλάδα και ενώνει τις δυνάμεις της με τις ισχυρές χώρες της ανατολικής Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος, για να ακυρώσει τη συμφωνία Αγκυρας και Τρίπολης και να αναχαιτίσει τις αξιώσεις της Τουρκίας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. 

Σε αυτό βοηθάει και η πιο καθαρή στάση της Ουάσινγκτον, η οποία καταδικάζει ως «προκλητική» τη συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν και επισημαίνει ότι προκαλεί αστάθεια στην περιοχή. Η σκλήρυνση της κυβερνητικής γραμμής φάνηκε χθες τόσο από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, που ανέβασε τους τόνους, σε αντίθεση με τις ήπιες δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, όσο και από την απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης.

Πληροφορίες θέλουν την Αθήνα να στέλνει τις επόμενες ημέρες επιστολή στον ΟΗΕ, με την οποία θα καταγγέλλει την Τουρκία για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας αναφορικά με τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη και θα ζητάει την καταδίκη της.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και η Αίγυπτος προκειμένου να διασφαλίσει και αυτή τον ζωτικό της χώρο στην ανατολική Μεσόγειο. Αν όντως συμβεί αυτό, τότε θα πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς η Αθήνα και το Κάιρο συντάσσονται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού όπως ο ΟΗΕ και πιθανόν να είναι το πρώτο στάδιο για την ανακήρυξη και ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται επίσης πως αναζητείται και το δεύτερο μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, το στρατιωτικό, προκειμένου να διαφανεί αν το καθεστώς Ερντογάν έχει παραβιάσει και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Τρίπολη από τη διεθνή κοινότητα. Αν έχει παραβιάσει και αυτό η Άγκυρα, τότε θα βρεθεί σε ακόμη πιο δυσχερή θέση απέναντι στα ισχυρά νομικά επιχειρήματα της Ελλάδας.

«Άκυρο κείμενο»

Σηκώνοντας τους τόνους χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αγεωγράφητα και ανιστόρητα» όσα ισχυρίζεται η Τουρκία, οδηγούμενη -όπως είπε- «σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία της Τουρκίας είναι «άκυρο κείμενο» και είπε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ισχύσει». Παράλληλα, θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα έχει δυνατούς συμμάχους, η φωνή μας ακούγεται» και εκφράζοντας την προσδοκία ότι η Ευρώπη «θα σταθεί απολύτως ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδος που υπερασπίζεται τα δίκαια εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα».

Για τη στάση των άλλων χωρών απέναντι στη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ενωση, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας μέσα σε μόλις δύο εικοσιτετράωρα. Ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο επισήμως πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γείτονος, με πρώτο τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε έναν φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας από όλα τα επίσημα βήματα».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη», που συνιστά μια έμπρακτη αρχή αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης και εκτίμησε πως «δεν υπάρχει ευθεία απάντηση στις αναθεωρητικές βλέψεις της Αγκυρας» και πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει τοποθετηθεί υπεύθυνα για το θέμα. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για έλλειψη εθνικής στρατηγικής στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων της Τουρκίας.

Απαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση και ακούει και συνεννοείται με τα κόμματα. Η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης αναφορικά με τον διάλογο για την εξωτερική πολιτική είναι ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία».

Η κυβέρνηση, όπως είπε, είναι στη διάθεση των κομμάτων και της εθνικής αντιπροσωπίας «για συνεννόηση και συναινέσεις, γιατί αυτό είναι το εθνικό μας συμφέρον».

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, ανέφερε: «Δεν έχουμε μόνο δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία. Εχουμε προκλήσεις και ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε τετελεσμένα. Μπορούν να οδηγήσουν σε περιορισμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υποτιμάτε την υπόθεση.

Χρειάζεται στρατηγική και σχέδιο». Η ίδια, μάλιστα, ζήτησε τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο για ακύρωση της συμφωνίας

Ανεβάζει στροφές στις διπλωματικές κινήσεις της η Ελλάδα προκειμένου να ακυρώσει τη συμφωνία που υπέγραψαν και ψήφισαν Τουρκία – Λιβύη και να αποφύγει τετελεσμένα γεγονότα στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίο και της ανατολικής Μεσογείου. Η Αθήνα βάζει στόχο τον αδύναμο κρίκο αυτής της συμφωνίας, που είναι η αμφισβητούμενη κυβέρνηση της Λιβύης, και ενεργοποιώντας και τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες προσπαθεί να ματαιώσει τα σχέδια της Αγκυρας για γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης. Σχέδια τα οποία έθεσε ωμά και ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χθες ο πρεσβευτής της Λιβύης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, του εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για το γεγονός ότι δεν παρέδωσε το κείμενο της συμφωνίας με την Τουρκία, και, αφού κηρύχθηκε persona non grata, του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών να φύγει από τη χώρα. Η απέλασή του εκτιμάται πως είναι η πρώτη ενέργεια στην κλιμάκωση των πιέσεων προς το καθεστώς Σάρατζ να ακυρωθεί το μνημόνιο που υπεγράφη με την Τουρκία.

«Το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Με αφορμή δε την απέλαση του Λίβυου πρεσβευτή και αφού οι εμπειρογνώμονες του ΥΠΕΞ διάβασαν και ανέλυσαν το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, ο κ. Δένδιας προχώρησε σε δήλωση με την οποία επιβεβαιώνει πλήρως, όπως αναμενόταν άλλωστε, τον πρότερο ισχυρισμό περί νομικά άκυρης συμφωνίας.

«Η ανάρτηση της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας – Λιβύης στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας. Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Συμπλήρωσε επίσης: «Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου, καταδικάζεται απερίφραστα». Το τελευταίο σημείο της δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών είναι ενδεικτικό των ανησυχιών που υπάρχουν στην Αθήνα.

Στην προσπάθεια να ακυρωθεί εκ των έσω, στη Λιβύη, η συμφωνία με την Τουρκία, φτάνει στην Ελλάδα την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της χώρας και θα έχει συνάντηση με τον Κώστα Τασούλα και όχι μόνο. Πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο που πρόσκειται στον στρατάρχη Χ. Χαφτάρ, ο οποίος με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ έχει αντιταχθεί στις ενέργειες του Σάρατζ, χαρακτηρίζοντας άκυρο το μνημόνιο.

Παραλήρημα από Τσαβούσογλου: Η Τρίπολη δεν θα σκύψει το κεφάλι

Θίχτηκε η Τουρκία από την απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης και επιτέθηκε στην Αθήνα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου (φωτό) να κάνει λόγο για απειλές (σ.σ.: ποιος μιλάει;) και να τονίζει ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης που υπέγραψε τη συμφωνία με την Τουρκία «δεν θα σκύψει το κεφάλι».

«Οποιος ήθελε να ενημερωθεί για τη συμφωνία θα έπρεπε να την πάρει από εμάς, καθώς είναι μια νόμιμη συμφωνία. Μπορούμε να συνάψουμε διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες στην ανατολική Μεσόγειο, με εξαίρεση τους Ελληνοκυπρίους. Η συμφωνία δεν είναι μυστική, δεν είναι κρυφή. Ομως, όταν τη ζητάτε τηλεφωνικά και με απειλές, τότε η Λιβύη δεν θα σκύψει το κεφάλι» τόνισε σε προκλητικό τόνο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκρίν, ο οποίος εμφάνισε την επίμαχη συμφωνία ως απάντηση στην περιθωριοποίηση της Αγκυρας από τις υπόλοιπες δυνάμεις της περιοχής και τις έρευνες της Κύπρου για υδρογονάνθρακες. Εφτασε στο σημείο να πει ότι «τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων αγνοούνται από τους Ελληνοκυπρίους και με την υποστήριξη της Ελλάδας», ενώ ερωτηθείς αν η Ρόδος, ένα μεγάλο νησί, και η Κρήτη, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά στη Μεσόγειο, μπορούν να αγνοούνται από το επίμαχο μνημόνιο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπίας στην Ελλάδα απάντησε: «Το Διεθνές Δίκαιο γενικά και ειδικά το Ναυτικό Δίκαιο είναι πολύ περίπλοκα ζητήματα».

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα