Πιάστηκε στις... μυγοπαγίδες το Ίδρυμα Ωνάση

Προκλητική απάντηση για την αθλιότητα στη Βασ. Σοφίας από τη διευθύντρια του φορέα που κάρφωσε τον Μπακογιάννη

Σε αδιανόητες δικαιολογίες και προφάσεις προχώρησε η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου μιλώντας στον ραδιόφωνο σταθμό Παραπολιτικά 90,1 αναφορικά με την κατακραυγή για τον δήθεν χριστουγεννιάτικο φωτισμό της Βασιλίσσης Σοφίας, που σίγουρα δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το πνεύμα των Χριστουγέννων ή με τη γέννηση του Θεανθρώπου. 

Στις δηλώσεις της η κυρία Παναγιωτάκου «κρέμασε στα μανταλάκια» τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, λέγοντας πως το Ιδρυμα Ωνάση ήταν πάντα σε συνεννόηση με τον δήμο και αυτός ο περίεργος φωτισμός είχε και την έγκριση του Κώστα Μπακογιάννη, γεγονός που τον εκθέτει ακόμα περισσότερο.

Με περίσσιο θράσος η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση δήλωσε πως ο δημόσιος χώρος όπως η Βασιλίσσης Σοφίας δεν είναι ιδιόκτητη κρατική περιουσία, αλλά ένας δημόσιος χώρος που είναι όλοι συνιδιοκτήτες και συνδιαχειριστές, θέλοντας να δείξει πως πρέπει οι πολίτες της Αθήνας να είναι και ευχαριστημένοι με αυτό το αποτέλεσμα που ποτέ όμως δεν το επέλεξαν.

«Η ομάδα ήταν κοινή, εμείς και ο Δήμος της Αθήνας. Αρα, λοιπόν, κανένας δεν έκανε ό,τι ήθελε στον δημόσιο χώρο. Η πρόταση ήταν δική μας, αλλά όλα αυτά συναποφασίστηκαν. Φυσικά είχαμε το ΟΚ του δήμου. Αλίμονο αν νομίζει κανείς ότι μπορεί να λειτουργεί όπως θέλει στον δημόσιο χώρο» ανέφερε η κυρία Παναγιωτάκου, αποκαλύπτοντας έτσι πως ο Κώστας Μπακογιάννης είχε πλήρη γνώση αυτού του εορταστικού εκτρώματος.

«Η πρότασή μας»

Κατά την κυρία Παναγιωτάκου αυτός ο φωτισμός στη Βασιλίσσης Σοφίας είναι η δική τους πρόταση για μια σύγχρονη αισθητική, ενώ προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις της για το πώς αυτός ο φωτισμός μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση για το τι σημαίνει Χριστούγεννα, μια απάντηση που έχει δοθεί ξεκάθαρα και χωρίς καμία αμφισβήτηση. Το σίγουρο είναι ότι ένας άσπρος και μπλε φωτισμός που παραπέμπει σε καρναβάλι ή σε τσίρκο σίγουρα δεν πρόκειται να προκαλέσει συζήτηση για το τι είναι Χριστούγεννα, γιατί αυτό είναι βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση των Ελλήνων και εκατομμυρίων χριστιανών ορθοδόξων.

Επανερχόμενη στη συνέντευξή της στον φωτισμό και στο ίδιο μήκος κύματος με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη τόνισε πως είναι «ένας φωτισμός που έχει μέσα του χιλιάδες σενάρια που μπορούμε να κάνουμε ως προς τα χρώματα και ως προς το πώς αναβοσβήνουν αυτά. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, τεστάρουμε τα σενάρια, μέχρι και την Τρίτη θα γίνονται δοκιμές για να δούμε ποια φώτα ταιριάζουν καλύτερα με τα κτίρια των Αθηνών. Στη Βασιλίσσης Σοφίας υπάρχουν νεοκλασικά κτίρια, μοντέρνα κτίρια» τόνισε η κυρία Παναγιωτάκου.

Και η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση συνέχισε τις προκλητικές δηλώσεις της, λέγοντας πως «σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες πλέον οι φωτισμοί δεν είναι μόνο αγγελάκια και αστεράκια επειδή είναι το οικείο. Σε πολλές πόλεις έχουν φωτιστεί από σύγχρονους φωτιστές οι δρόμοι. Το Ιδρυμα Ωνάση υποστηρίζει τον σύγχρονο πολιτισμό, ο συγκεκριμένος φωτισμός έχει προσεγγιστεί με την έννοια μιας καλλιτεχνικής εγκατάστασης», χωρίς βέβαια να μας δίνει ένα παράδειγμα για το ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει χριστουγεννιάτικο φωτισμό που θυμίζει τις ειδικές λάμπες ενός κρεοπωλείου.

Τέλος, για την κυρία Παναγιωτάκου, χαρά της ζωής δεν είναι μόνο μια οικογένεια μαζεμένη γύρω από μια βασιλόπιτα, αγνοώντας παραδοσιακά ήθη και έθιμα αυτού του τόπου και σημειώνοντας με έπαρση πως «εμείς δεν εκφράζουμε έτσι την αισθητική προσέγγιση της χαράς της ζωής, έχουμε μια σύγχρονη προσέγγιση και πιστεύουμε ότι μπορεί ο καθένας να είναι ο εαυτός του και να νιώθει ωραία».

Παραχώρησε και συνέντευξη στον όμιλο που την εξύβριζε

Κατάπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η κυρία Παναγιωτάκου επέλεξε να δώσει συνέντευξη στα «Παραπολιτικά», παρότι πρόσφατα ο συγκεκριμένος όμιλος της επιτέθηκε με απίστευτες χυδαιότητες άκρως σεξιστικές!

Ο γνωστός υβριστής των media Γιάννης Κουρτάκης (φωτό) τον περασμένο Απρίλιο δημοσίευσε στην προσωπική του στήλη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» αισχρό κείμενο με τίτλο «Τα καταπίνει όλα (όπως το Pacman), η Τούλα του Ιδρύματος Ωνάση».

Το εντυπωσιακό είναι ότι αφορμή για τις χυδαιότητές του αποτέλεσε συνέντευξη της κυρίας Παναγιωτάκου στο «Down Town» που κυκλοφόρησε μαζί με «Τα Νέα», δηλαδή την εφημερίδα που κατέχει ο ευεργέτης και χρηματοδότης του κ. Κουρτάκη, Βαγγέλης Μαρινάκης! Ισως ήθελε έτσι να στείλει ένα εσωτερικό μήνυμα στους άλλους ευνοουμένους του εφοπλιστή...

Στο δημοσίευμα χαρακτηρίζει την κυρία Παναγιωτάκου «απελευθερωμένη γυναίκα, διατεθειμένη να μην αφήσει καμία κεφαλή αφάγωτη στην Αθήνα», «θηλυκό Τατσόπουλο» και άλλα φαιδρά.

Όπως φαίνεται, η κυρία Παναγιωτάκου τελικά «κατάπιε» τις ύβρεις που δέχτηκε και -ω του θαύματος!- επέλεξε να δώσει συνέντευξη στον όμιλο που τη διέσυρε σε προσωπικό επίπεδο. Και εις ανώτερα. Αυτό θα πει... πολιτισμός. Ή, αλλιώς, δώσε θάρρος στον υβριστή, τον σεξιστή και τον χυδαιολόγο.