Καλύτερος Ευρωπαίος σκηνοθέτης ο Λάνθιμος!

Θρίαμβος για τον δημιουργό και την ταινία του «Η ευνοούμενη» στα 32α Βραβεία Κινηματογράφου στο ΒερολίνοΘριάμβευσαν στο Βερολίνο ο Γιώργος Λάνθιμος και η ταινία του «The Favourite / Η Ευνοούμενη». Ο Ελληνας δημιουργός τιμήθηκε με το βραβείο του Καλύτερου Ευρωπαίου Σκηνοθέτη στα 32α Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, ενώ η «Ευνοούμενη» κέρδισε συνολικά οκτώ βραβεία: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Γυναικείας Ερμηνείας, Καλύτερης Κωμωδίας, Μοντάζ, Φωτογραφίας, Κοστουμιών και Μακιγιάζ.

Ο Γιώργος Λάνθιμος ως σκηνοθέτης αναμετρήθηκε με τους Πέδρο Αλμοδόβαρ, Ρομάν Πολάνσκι, Σελίν Σιαμά και Μάρκο Μπελόκιο, αλλά η ήδη πολυβραβευμένη «Ευνοούμενη» του χάρισε τη διάκριση. Η Ολίβια Κόλμαν, η οποία απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαίας Ηθοποιού για την ερμηνεία της στον ρόλο της βασίλισσας Αννας, έστειλε βιντεοσκοπημένο ευχαριστήριο μήνυμα, καθώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην απονομή.

Για λογαριασμό του Γιώργου Λάνθιμου, ο οποίος απουσίαζε επίσης από την απονομή, το βραβείο σκηνοθεσίας παρέλαβε ο παραγωγός της ταινίας Εντ Γκίνι. «Ο Γιώργος θα χαρεί πολύ γι’ αυτό το βραβείο» δήλωσε ο στενός συνεργάτης του. Η ταινία του Λάνθιμου απέσπασε ακόμη τα βραβεία Μοντάζ με τον Γιώργο Μαυροψαρίδη, Φωτογραφίας με τον Ρόμπι Ράιαν, Μακιγιάζ με τη Νάντια Στέισι και Κοστουμιών με τη Σάντι Πάουελ.

Ο Μπαντέρας

Το βραβείο του Ευρωπαίου Ηθοποιού κέρδισε ο Αντόνιο Μπαντέρας για την ταινία του Πέδρο Αλμοδοβάρ «Πόνος και δόξα», ενώ το Βραβείο του Κοινού απονεμήθηκε στην ταινία «Ψυχρός πόλεμος» του Πάβελ Παβλικόφσκι. Καλύτερο ευρωπαϊκό ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το βρετανοαμερικανικό «For Sama», με θέμα μια γυναίκα στον πόλεμο της Συρίας. Το βραβείο για τη Συνολική Προσφορά στον Κινηματογράφο απονεμήθηκε στον Γερμανό σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτσογκ, ο οποίος το παρέλαβε από τον επίσης Γερμανό συνάδελφό του Βιμ Βέντερς.

Η Ζιλιέτ Μπινός έλαβε το τιμητικό Βραβείο Ευρωπαϊκού Επιτεύγματος στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο και παραλαμβάνοντάς το αναφέρθηκε στον νέο ρόλο της τέχνης στον σημερινό, ταραγμένο κόσμο. «Τέχνη είναι να βρίσκεις το νέο, να το μοιράζεσαι, να βρίσκεις έναν καινούργιο κόσμο» είπε συγκινημένη. Απευθυνόμενη στις νέες ηθοποιούς, τις συμβούλευσε: «Να διαλέγετε τις ταινίες σας, να είστε υπεύθυνες για ό,τι επιλέγετε, διότι κάνουμε τη διαφορά».

Τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θεωρούνται τα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία στην Ευρώπη και αποφασίζονται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, κατά το πρότυπο των Οσκαρ. Κάθε δύο χρόνια η απονομή φιλοξενείται στο Βερολίνο, ενώ ενδιάμεσα την διοργάνωσή τους αναλαμβάνει κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

Τα συγχαρητήριά της για τις διακρίσεις της «Ευνοούμενης» του Γιώργου Λάνθιμου στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα