Το δεύτερο «έγκλημα» στη Βασιλίσσης Σοφίας!

Επικίνδυνος, πέρα από κακόγουστος αποδεικνύεται ο χριστουγεννιάτικος «διάκοσμος» από το Ιδρυμα Ωνάση

Ρεπορτάζ
Κέλλυ Φαναριώτη 

Την ώρα που η κοινή γνώμη αποδοκιμάζει την εορταστική φωταγώγηση στη Βασιλίσσης Σοφίας, η οποία φέρνει περισσότερο στον νου ψυγείο κρεοπωλείου παρά χριστουγεννιάτικο στολισμό, οι φωτογραφίες που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατία» αναδεικνύουν πως εκτός από το θέμα της αισθητικής, τίθεται και εκείνο της ασφάλειας. Κι αυτό διότι, όπως βλέπετε στις εικόνες, οι στύλοι στους οποίους έχει τοποθετηθεί η φωτιστική εγκατάσταση παρουσιάζουν έντονη κάμψη, γεγονός που γεννά ερωτήματα αναφορικά με την αντοχή τους σε εξωτερικές πιέσεις, όπως αυτές που προκαλούνται από ισχυρούς ανέμους ή από έναν μέτριο σεισμό. 

Όπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο πολιτικός μηχανικός Κωνσταντίνος Κουρέτας, που ανέδειξε το πρόβλημα μέσα από την προσωπική του σελίδα στο facebook, η έντονη παραμόρφωση φέρνει τον Δήμο Αθηναίων προ των ευθυνών του. «Όλοι αναλωνόμαστε στο κατά πόσο τα φώτα είναι χριστουγεννιάτικα ή όχι, όμως εδώ υπάρχει ένα ακόμη πιο σοβαρό θέμα. Προηγήθηκε κάποια τεχνική μελέτη πριν από την εγκατάσταση του φωτισμού; Αν κάποια κολόνα πέσει, αντιλαμβανόμαστε όλοι τι μπορεί να συμβεί» αναφέρει, τονίζοντας ότι σκοπός του προβληματισμού δεν είναι να προκαλέσει πανικό, αλλά να εξεταστεί το ζήτημα υπέρ της ασφάλειας των πολιτών.

Εκτός όμως από τους στύλους, οι οποίοι κατά βάση προορίζονται να φέρουν στην κορυφή τους προβολείς φωτισμού, και όχι να υποστηρίζουν ολόκληρη φωτιστική εγκατάσταση, ο ίδιος θίγει κι ένα άλλο ζήτημα, που, όπως λέει, έχει απασχολήσει αρκετούς Αθηναίους. «Ενα ακόμα ζήτημα, που είναι ίσως κάπως πιο υποκειμενικό, είναι και το κατά πόσο, όταν ειδικά χρωματίζονται πορτοκαλί και κόκκινα τα φώτα του στολισμού, μπερδεύουν τους οδηγούς προς τη διάκριση των φαναριών κυκλοφορίας. Το αναφέρω διότι μου είπαν φίλοι ότι τους συνέβη».

Σε κάθε περίπτωση, το Ιδρυμα Ωνάση που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση του στολισμού, αντί να εκδίδει ανακοινώσεις χαρακτηρίζοντας παρωχημένους όσους αντιδρούν με την αισθητική του, οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες αν υπάρχουν όλες οι ικανές και αναγκαίες προϋποθέσεις ασφάλειας του διακόσμου.