Φυματίωση, ο πιο επικίνδυνος «μετανάστης»

Οι πνευμονολόγοι μιλούν για βόμβα στην Υγεία! Πενταπλάσια τα κρούσματα από όσα δηλώνονταιΒραδυφλεγής βόμβα για τη δημόσια υγεία είναι η φυματίωση, που επέστρεψε στην Ελλάδα εξαιτίας του Μεταναστευτικού και, εκτός από πρόσφυγες και μετανάστες, πλήττει κρατουμένους και χρήστες ουσιών. Η ανυπαρξία ενός Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου και Αντιμετώπισης της ασθένειας έχει ως αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε σήμερα πόσοι ασθενείς πάσχουν από τη νόσο, ποιοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, ποιες είναι οι επιπτώσεις της νόσου και πόσα είναι τα περιστατικά πολυανθεκτικής φυματίωσης στον πληθυσμό. 

Τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία για τη φυματίωση, «που είναι εδώ και δεν μας ξεχνά», ανέφεραν ειδικοί σε χθεσινή συνέντευξή Τύπου που έδωσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ), με αφορμή το 28ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο στις 12-15 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.

Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, το 2018 δηλώθηκαν 432 νέες περιπτώσεις φυματίωσης, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα περιστατικά ασθενών είναι τουλάχιστον τριπλάσια έως πενταπλάσια.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Μόσχο, πνευμονολόγο – φυματιολόγο, επιμελητή Α΄ στο νοσοκομείο «Σωτηρία», το κυριότερο εμπόδιο για τον έλεγχο της νόσου είναι η έλλειψη Εθνικού Προγράμματος για τη Φυματίωση, «που οδηγεί σε πλήρη σύγχυση στόχων και αδυναμία συντονισμού της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η φυματίωση αποτελεί νόσημα που πλήττει περισσότερο τις ευπαθέστερες ομάδες πληθυσμού, και συγκεκριμένα πρόσφυγες και μετανάστες, ηλικιωμένους, κρατουμένους, χρήστες παράνομων ουσιών, ασθενείς με HIV λοίμωξη και άλλα αίτια ανοσοκαταστολής». Αυτό συνεπάγεται ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για φυματίωση ευάλωτων ομάδων είναι αποσπασματικός και ανεπαρκής, με αποτέλεσμα «οι περισσότεροι ασθενείς να διαγιγνώσκονται με σημαντική καθυστέρηση, με εκτεταμένη φυματίωση και έχοντας διασπείρει τη νόσο σε βαθμό που ο περιορισμός της δεν είναι εφικτός, ενώ άγνωστος αριθμός ασθενών παραμένει χωρίς διάγνωση και θεραπεία» είπε ο κ. Μόσχος.

Με την επιδείνωση του μεταναστευτικού προβλήματος και τη συνεχή αύξηση των μεταναστευτικών ροών, η ΕΠΕ, σε συνεργασία με μέλη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη Φυματίωση, ενημέρωσε επανειλημμένα τους αρμοδίους για τους κινδύνους που προκύπτουν από τον ελλιπέστατο έλεγχο. Επίσης, κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για τον έλεγχο των προσφύγων και μεταναστών στα σημεία εισόδου, όπως η ανάπτυξη ειδικών κινητών μονάδων-εργαστηρίων που θα αναλάβουν τον έλεγχο των δομών φιλοξενίας. Ωστόσο, λίγα πράγματα έχουν γίνει έως σήμερα.

Αττικόν: Διασωληνωμένοι ασθενείς στους διαδρόμους αντί για την Εντατική

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε απλούς θαλάμους και τα δεκάδες ράντσα που συνωστίζονται στους διαδρόμους του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν είναι η τρανή απόδειξη ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά τα καυτά προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν, καθώς ουδείς, όπως φαίνεται, είναι ικανός να βρει λύσεις.

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Αττικόν αποτυπώνουν άλλη μια φορά οι φωτογραφίες ντροπής που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η εφημερία της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου άρχισε χωρίς ελεύθερα κρεβάτια για εισαγωγές, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επιστρατευτούν 120 ράντσα για τη νοσηλεία ασθενών. Μια συνηθισμένη κατάσταση για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, άλλωστε!

Η αναμονή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ξεπέρασε τις 8 ώρες, ενώ οι συνοδοί, σε ρόλο τραυματιοφορέα, μετέφεραν τους ασθενείς τους, από τμήμα σε τμήμα, για τις απαραίτητες εξετάσεις. Την απαράδεκτη κατάσταση με τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και τον κακό συντονισμό περιγράφουν οι εργαζόμενοι που έχουν κουραστεί να ακούνε κούφια λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις από όλες τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και φυσικά τη σημερινή: «Διασωληνωμένοι ασθενείς σε λίστα νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους. Αναβάλλονται σοβαρά χειρουργεία λόγω έλλειψης ΜΕΘ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, «στη χώρα μας λειτουργούν 557 κλίνες ΜΕΘ αντί για τις 3.500, που προβλέπονται από τα διεθνή standarts». Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής με μόλις 224 κλίνες ΜΕΘ για 6.000.000 πληθυσμό.

Ενδεικτικά στο Αττικό Νοσοκομείο είναι ανεπτυγμένες 27 κλίνες και από αυτές λειτουργούν μόνο οι 19.

Ρίτα Μελά

Ακτιβιστής ασθενής αρνείται μεταμόσχευση

Αρνήθηκε τη μεταμόσχευση πνευμόνων, που περίμενε δύο χρόνια σε λίστα αναμονής της Αυστρίας, με στόχο να πιέσει το υπουργείο Υγείας, αλλά και την ξένη φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου να έρθει στη χώρα μας το φάρμακο που «παγώνει» την κυστική ίνωση.

Ο λόγος για τον 37χρονο Δημήτρη Κοντοπίδη, επίτιμο πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών Κυστικής Ινωσης, που ρισκάρει τη ζωή του απέναντι στο «τέρας» της γραφειοκρατίας, αλλά και της εταιρίας που παράγει το φάρμακο. Με μια συγκλονιστική ανοιχτή επιστολή, ο κ. Κοντοπίδης εξηγεί ότι παίζει τη ζωή του «κορόνα γράμματα για να μη χαθεί ούτε ένας ασθενής». Επίσης, όπως καταγγέλλει, στην Ελλάδα, ακόμα και αν υπήρχαν μοσχεύματα, αυτά δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, γιατί «δεν υπάρχει ο μηχανισμός για να απορροφήσει τα όργανα». Πριν από τρεις εβδομάδες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου των ασθενών με κυστική ίνωση, στην οποία εξέθεσαν τα παραπάνω προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά το νέο φάρμακο, ο Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε κάλεσμα στη φαρμακευτική εταιρία να προσέλθει σε διάλογο, ώστε να υπάρξει διαπραγμάτευση της τιμής. Ωστόσο, ο χρόνος περνά γρήγορα εις βάρος των ασθενών…

Γιατροί κατά συμπράξεων

Παναττική στάση εργασίας 09.00 με 15.00 κάνουν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί και προγραμματίζουν κινητοποίηση στις 10.00 στο Ζάππειο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ημερίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία. Στη συγκέντρωση συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). «Η ηγεσία του ΠΙΣ πρωτοστατεί στην προώθηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την υποταγή της δημόσιας υγείας στην κερδοσκοπία» αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι κερδισμένοι από τη ΣΔΙΤ θα είναι «μία μερίδα επιχειρηματιών και το 25% των μεγαλοεπιχειρηματιών διευθυντών και πανεπιστημιακών καθηγητάδων, και οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ασθενείς». Από την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει: «Δεν θα επιτρέψουμε την εμπορευματοποίηση της Υγείας που οραματίζονται κάποιοι φορείς που θέλουν να παίζουν τον ρόλο του λαγού στις εκάστοτε κυβερνήσεις».

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα