Πρόεδρος happy traveler: Ο Ιωάννης Λιανός έκανε τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες…

Ο Ιωάννης Λιανός από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού μετατράπηκε σε ταξιδιώτηΑπό τη 
Μαρία Παναγιώτου

H πρώτη μέρα που ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του, όπως και ο ίδιος ανακοίνωσε στο twitter, ήταν στις 2 Σεπτεμβρίου. Λίγες μέρες αργότερα, όμως, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός χρειάστηκε να αφήσει τα καθήκοντά του για να ταξιδέψει στη Μόσχα, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε εκεί για το Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Στην πρωτεύουσα της Ρωσίας έμεινε, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, περίπου μία εβδομάδα. Επέστρεψε για λίγες μέρες, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε πάλι να αφήσει τα καθήκοντά του για να ταξιδέψει στον Βόλο, όπου πήρε μέρος σε συνέδριο που διοργανώθηκε στις 27-30 Σεπτεμβρίου από το σωματείο Εταιρία Μελέτης Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου (ΕΜΕΟΔ), στο οποίο πρόεδρος είναι ο Δημήτρης Τζουγανάτος (δικηγόρος σε μεγάλες υποθέσεις που εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μεταξύ των οποίων και αυτή του πρακτορείου διανομής Τύπου Αργος). 

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως μέσα στον Σεπτέμβριο ή στις αρχές Οκτωβρίου ο κ. Λιανός βρέθηκε στις Βρυξέλλες, όμως δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Εκείνο που σίγουρα γνωρίζουμε είναι πως γύρω στις 20 Οκτωβρίου αναγκάστηκε ακόμη μία φορά να αφήσει τα καθήκοντά του για να ταξιδέψει στη βελγική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο συνεδρίου για τις πολιτικές ανταγωνισμού, στο οποίο μάλιστα ήταν και συνδιοργανωτής τόσο ως πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής όσο και ως πρόεδρος της έδρας για το Δίκαιο του Ανταγωνισμού στο University College του Λονδίνου (το γεγονός, βεβαίως, αναγραφής της διπλής ιδιότητας στην ανακοίνωση του συνεδρίου γεννά ερωτήματα, καθώς ο πρόεδρος της επιτροπής οφείλει να παραιτείται από την προηγούμενη ιδιότητά του). Ισως, λοιπόν, να είχε πάει και νωρίτερα στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία του συνεδρίου.

Εν πάση περιπτώσει, αμέσως μετά τις Βρυξέλλες ο κ. Λιανός, αναγκάστηκε να ταξιδέψει ξανά, αυτή τη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ταξίδι αυτό διήρκεσε 10 ημέρες. Ο ίδιος ανακοίνωσε στο twitter πως στις 29 Οκτωβρίου βρέθηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσινγκτον, στις 30 Οκτωβρίου στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, επίσης στην Ουάσινγκτον, ενώ την 1η Νοεμβρίου σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 15 Νοεμβρίου, ο κ. Λιανός βρέθηκε στο Παρίσι, απ’ όπου ανέβασε επίσης φωτογραφία στο twitter. Να υπενθυμίσουμε πως ο πρώην καθηγητής βρίσκεται στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού μόλις τρεις μήνες και έξι ημέρες. Οταν, λοιπόν, βρίσκεται κανείς μπροστά σε έναν τόσο κοσμοπολίτη πρόεδρο, που δεν τον χωρούν τα σύνορα της Ελλάδας, αναρωτιέται εύλογα: «Τι ακριβώς συμβαίνει με όλες αυτές τις υποθέσεις που θα έπρεπε να “τρέχουν” στην Επιτροπή Ανταγωνισμού;»

Μία επιτροπή σε στάση

Η πραγματικότητα είναι, δυστυχώς, θλιβερή, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς, όπως πληροφορούμαστε, καμία από τις μεγάλες υποθέσεις, η διευθέτηση των οποίων είναι αναγκαία για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, δεν έχει προχωρήσει. Αυτή τη στιγμή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επικρατεί η απόλυτη ακινησία (!), καθώς δεν έχει αποφασιστεί ούτε ένα ρυθμιστικό μέτρο.

Μία εκ των υποθέσεων, μάλιστα, που αφορά καρτέλ κατασκευαστικών εταιριών και για την οποία η παλαιά σύνθεση της επιτροπής ήταν έτοιμη να βγάλει απόφαση στα τέλη Αυγούστου, ανασυζητείται μετά την αλλαγή της σύνθεσης. Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ στα τέλη Απριλίου η υπόθεση παραγράφεται. Να τονίσουμε ότι με την προηγούμενη σύνθεση η επιτροπή είχε χρειαστεί πέντε συνεδριάσεις προκειμένου να είναι έτοιμη να λάβει απόφαση, άρα είναι λίγο αμφίβολο αν η νέα σύνθεση θα προλάβει να κινηθεί πριν από την παραγραφή.

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρακτορείο διανομής Τύπου Αργος, για το οποίο μάλιστα ο κ. Λιανός είχε εκδώσει στις αρχές Οκτωβρίου και σχετικό δελτίο Τύπου προκειμένου να εκφράσει την πρόθεσή του να συνεχίσει την υπόθεση από εκεί που την είχε αφήσει η πρώην πρόεδρος Βασιλική Θάνου. Η μη εμπιστευτική εκδοχή της έκθεσης, που συνέταξαν εμπειρογνώμονες έπειτα από οικονομικό έλεγχο που διενέργησαν στο πρακτορείο, παραδόθηκε στους εκδότες και θα έπρεπε να έχουν εδώ και καιρό εκκινήσει οι διαπραγματεύσεις. Ομως το χρονικό όριο έχει περάσει και τίποτα δεν έχει συμβεί.

Και εν τω μεταξύ η επιτροπή «κυνηγάει σπουργίτια με κανόνια», δηλαδή ασχολείται με υποθέσεις μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν προσδιορίζουν τη λειτουργία της αγοράς και δεν επηρεάζουν τον ανταγωνισμό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν τις υποθέσεις που βρίσκονται στα συρτάρια της ανεξάρτητης Αρχής. Ή επιδίδεται σε χολιγουντιανού επιπέδου σόου, χρησιμοποιώντας τουλάχιστον 70 ελεγκτές για να κάνει ελέγχους στις συστημικές τράπεζες, τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν ήδη επιβάλει χρεώσεις με καρτελικά χαρακτηριστικά και επομένως ο έλεγχος σε τέτοια έκταση είναι περιττός.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα