Ακλόνητη η Τουλουπάκη!

Ηχηρό «όχι» από την Ολομέλεια Εφετών στην πρόταση Πλιώτα να δοθεί ο φάκελος σε εφέτη ανακριτή! Καταρρίπτεται το σενάριο περί σκευωρίαςΑπό τη 
Μαρία Παναγιώτου

Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται η χθεσινή μέρα για τη Δικαιοσύνη, αφού η Ολομέλεια Εφετών όχι μόνο ανταποκρίθηκε στο ύψος των περιστάσεων απορρίπτοντας το αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα να αφαιρεθούν όλες οι δικογραφίες του σκανδάλου Novartis από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και να ανατεθούν σε ειδικό εφέτη ανακριτή, αλλά έδωσε κι ένα ηχηρό μήνυμα στα διάφορα κέντρα της πολιτικής εξουσίας, ότι δεν μπορούν να παίζουν τα παιχνίδια τους με όχημα τη Δικαιοσύνη. 

Παράλληλα καταρρίφθηκε πανηγυρικά άλλη μια φορά το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας για τη Novartis, το οποίο εξετάζεται αυτή την περίοδο από την προανακριτική της Βουλής, γεγονός που δημιούργησε μεγάλη αμηχανία, σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέλη της επιτροπής που προέρχονται από τη Ν.Δ.

69 κατά, 40 υπέρ

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια Εφετών, με ψήφους 69 κατά της παραγγελίας του κ. Πλιώτα, 40 υπέρ (που προήλθαν από προέδρους Εφετών) και 3 λευκά, έκρινε ότι η δικογραφία θα πρέπει να παραμείνει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς αλλά και ότι η κύρια ανάκριση για τα σκέλη για τα οποία έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις (όπως για τους Φρουζή και Μανιαδάκη) θα πρέπει να παραμείνει στους ανακριτές κατά της Διαφθοράς.

Εξαιρετικής σημασίας είναι το σκεπτικό της απόφασης, το οποίο αναφέρει ότι η έρευνα που διενεργείται εδώ και τρία χρόνια έχει προχωρήσει ικανοποιητικά. Οι εφέτες επισήμαναν, ακόμη, ότι η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς άσκησε την τελευταία ποινική δίωξη στην υπόθεση τον περασμένο Ιούνιο, άρα από τότε δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, η μειοψηφία των Εφετών φαίνεται ότι εξέφρασε την άποψη ότι η δικογραφία για τη Novartis θα έπρεπε να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή λόγω σπουδαιότητας της υπόθεσης, καθώς είναι πολύπλοκη κι έχει διεθνή αντίκτυπο και προεκτάσεις.

Να τονίσουμε ότι με βάση τη νομοθεσία, δηλαδή σύμφωνα με τον νόμο 4022/2012 αλλά και τον νέο Ποινικό Κώδικα, υποθέσεις όπως αυτή του σκανδάλου Novartis εξετάζονται από την Εισαγγελία Διαφθοράς, κατ’ αποκλειστικότητα. Η αφαίρεση των δικογραφιών από την Εισαγγελία Διαφθοράς θα παρέβαινε την κείμενη νομοθεσία δημιουργώντας μία συνθήκη χωρίς προηγούμενο, η οποία θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου, διαγράφοντας ένα αβέβαιο και σίγουρα επικίνδυνο μέλλον για τον χώρο της Δικαιοσύνης.

Επιπροσθέτως, η διαδικασία της διερεύνησης του σκανδάλου κινδύνευε να τιναχτεί στον αέρα λόγω ακυρότητας!
Χαρακτηριστικό της σκληρής αποστροφής που επέδειξε το Σώμα απέναντι στο αίτημα είναι το γεγονός ότι ακόμη και η μία εκ των δύο Εφετών, η οποία είχε προταθεί να αναλάβει την υπόθεση σε περίπτωση που η Ολομέλεια αποφάσιζε να αφαιρεθεί από την κυρία Τουλουπάκη, ψήφισε κατά του αιτήματος του κ. Πλιώτα.

Ψήφισε, δηλαδή, να παραμείνει η υπόθεση στην Εισαγγελία Διαφθοράς!

Απουσίες

Χαρακτηριστικό αυτής της αποστροφής είναι επίσης το γεγονός ότι από τα 307 μέλη της Ολομέλειας μόνο τα 112 συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση, θέλοντας με την απουσία τους να δείξουν, όπως μας μετέφεραν δικαστικοί κύκλοι, ότι αρνούνται και να μετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία. Θέλησαν, δηλαδή, να εκφράσουν ακόμη ένα πιο ηχηρό «όχι».

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας που προκάλεσε πολυποίκιλους κραδασμούς, καθώς τινάζει στον αέρα την υπόθεση που εξετάζεται στην προανακριτική, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η ρητορική ότι η κυρία Τουλουπάκη έδρασε στο πλαίσιο πολιτικού σχεδιασμού, ήταν σύμφωνα με πηγές από δικαστικούς κύκλους επεισοδιακή.

Ο Σαλάτας

Στην έναρξη, για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, πήρε τον λόγο και ο Νίκος Σαλάτας, γενικός γραμματέας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), ο οποίος είχε προωθήσει και υποστηρίξει την αύξηση των οργανικών θέσεων των προέδρων Εφετών κατά 86, μια τροπολογία που θεωρήθηκε από πολλούς δέλεαρ προκειμένου η χθεσινή ψηφοφορία να έχει αρνητική έκβαση για την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Ο κ. Σαλάτας προσπάθησε να μιλήσει για τα θετικά της συγκεκριμένης τροπολογίας, αλλά αποδοκιμάστηκε έντονα από την πλειονότητα των συναδέλφων του, οι οποίοι έκριναν ότι οι αναφορές του ήταν άσχετες με την υπόθεση που εξεταζόταν. Με λίγα λόγια οι εφέτες με σθένος απέτρεψαν να συσχετιστεί με την ψηφοφορία η αύξηση των οργανικών θέσεων των προέδρων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η απόφαση αύξησης των προέδρων Εφετών είχε δεχτεί έντονη κριτική κι εντός της ΕΔΕ, καθώς συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση των οργανικών θέσεων των Εφετών. Ακόμη και ο πρόεδρος της ένωσης Χριστόφορος Σεβαστίδης είχε αναρωτηθεί σε δημόσια τοποθέτησή του «ποιον εξυπηρετεί μια τέτοια ανακατανομή και ποιος προώθησε τέτοιο αίτημα στο υπουργείο».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα