Σκληρές διαπραγματεύσεις για κλίμα – προϋπολογισμό

Μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. για τις εθνικές εισφορές των μελών και τους «πράσινους» στόχουςΙδιαιτέρως δύσκολες» χαρακτηρίζονταν από νωρίς χθες το πρωί οι διαπραγματεύσεις που περίμεναν στις Βρυξέλλες τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι κατέφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής. Μια Σύνοδο, που στην ατζέντα της περιελάμβανε την πάντα δύσκολη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διαβούλευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027.

Τη δεδομένη πίεση που βιώνει ήδη στην Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς έχει θέσει ως προτεραιότητα της θητείας της τη λεγόμενη «πράσινη συμφωνία», ενέτειναν 28 ακτιβιστές της Greenpeace, οι οποίοι κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στην πρόσοψη του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να απλώσουν πανό με το σύνθημα «Κλιματική έκτακτη ανάγκη». Σύνθημα μεταφρασμένο και στα πολωνικά, μια και η Πολωνία μαζί με τις Τσεχία και Ουγγαρία εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στον στόχο της ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2050.

Το δύσκολο στοίχημα για να πειστούν οι τρεις χώρες να αλλάξουν στάση απέναντι στο θέμα ανέλαβε ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος χθες, απουσία του Μπόρις Τζόνσον, είχε αναλάβει να εκπροσωπήσει τα βρετανικά συμφέροντα. Το νούμερο μεν των 100 δισ. ευρώ σε επενδύσεις που προβλέπει η Κομισιόν, στο πλαίσιο ενός μηχανισμού δίκαιης μετάβασης, αφορά τις περιοχές και τους τομείς που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι. Ομως, είναι αρκετό για να πειστούν όλοι;

Το άλλο καυτό θέμα

Οι «πράσινοι» στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντούτοις, συνδέονται επίσης με το άλλο θέμα που προκαλεί πολεμική και βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής: τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027. Θέμα για το οποίο επίσης οι συζητήσεις αναμένονται να είναι λυσσώδεις. «Θα γίνει μεγάλος καβγάς», «είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα» σχολίαζαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Κι όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς πως πρέπει να γεφυρωθούν διαφορές ανάμεσα στις χώρες που ερίζουν για το σχέδιο του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η φινλανδική προεδρία και το οποίο προβλέπει εθνικές συνεισφορές 1,087 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,07% του ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ), έναντι του 1,114% που προτείνει η Κομισιόν και του 1,3% που προτείνει το Κοινοβούλιο.

Τέλος, σήμερα, δεύτερη μέρα της Συνόδου, στο τραπέζι της συζήτησης θα βρεθεί η μετά το Brexit περίοδος, την επομένη των βρετανικών εκλογών, με στόχο να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων πάνω στη διαπραγμάτευση της μελλοντικής εμπορικής σχέσης ανάμεσα στο Λονδίνο και στους «27».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα