Φροντίδα, στέγη και αγάπη σε συνανθρώπους με αναπηρίες

Εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση προσφέρει εδώ και 36 χρόνια το Κέντρο Ειδικών Ατόμων στην Παλλήνη που λειτουργεί ως οικοτροφείοΡεπορτάζ
Γιώτα Φλώρου

Στην Παλλήνη εδώ και 36 χρόνια έχει δημιουργηθεί μια στέγη φιλοξενίας που προσφέρει φροντίδα σε παιδιά και ενήλικες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές νοητικές και κινητικές αναπηρίες, σύνδρομο Down και αυτισμό. Αποτέλεσε πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας γονέων που αντιμετώπιζαν καθημερινά τις δικές τους προκλήσεις, καθώς είχαν παιδιά με τέτοια προβλήματα. Αυτοί οι γονείς ονόμασαν τη στέγη «Χαρά», καθώς μόνο αυτό το συναίσθημα ήθελαν να βλέπουν στα μάτια των παιδιών τους. 

Φτάνοντας στο σήμερα, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο Μαριλένα Μηναΐδη, το Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» φιλοξενεί 57 άτομα, τα οποία ηλικιακά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καθώς υπάρχουν παιδιά 14 ετών και ενήλικες περίπου 75 ετών. Τα άτομα αυτά, τα οποία μένουν στο κέντρο για όλη τη ζωή τους, έρχονται εκεί καθώς οι γονείς τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες να τα μεγαλώσουν γιατί δεν διαθέτουν την απαιτούμενη κατάρτιση και τα απαραίτητα εφόδια. Ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να τα επισκέπτονται και ανάλογα με την περίπτωση κάθε παιδιού να τα παίρνουν μαζί τους για ένα Σαββατοκύριακο ή για λίγες ώρες τις Κυριακές.

Τα προγράμματα

Το πιο σημαντικό κομμάτι του κέντρου είναι τα προγράμματα εσωτερικών και εξωτερικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί το ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο αποτελείται μεταξύ άλλων από ψυχολόγο, ψυχίατρο, κοινωνικό λειτουργό, γυμναστή ειδικής αγωγής, φυσικοθεραπευτή, μουσικοθεραπεύτρια. Κάθε άτομο που φιλοξενείται στο κέντρο αντιμετωπίζεται ως μοναδική περίπτωση, καθώς έχει τον δικό του χαρακτήρα, τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες και ειδικές δεξιότητες. Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι καθένας από μας είναι ξεχωριστός, είτε με ειδικές ανάγκες είτε όχι.

Ύστερα από παρατήρηση και εφαρμογή ψυχολογικών, γνωστικών και κινητικών αξιολογήσεων καταρτίζεται ένα μοναδικό σχέδιο δράσης, με συγκεκριμένους στόχους, ώστε κάθε άτομο ξεχωριστά να διατηρήσει και να βελτιώσει τις δυνατότητές του. Πάνω σε αυτό το σχέδιο διαμορφώνονται και οι δράσεις στις οποίες μπορεί να συμμετέχει κάθε παιδί.

Τα προγράμματα που πραγματοποιούνται στον χώρο του οικοτροφείου αφορούν γνωστικές δεξιότητες, δημιουργική απασχόληση, ψυχοκινητικές δραστηριότητες, φυσικοθεραπεία, μουσική, χορό, φυσική αγωγή, ενώ υπάρχουν προγράμματα για να ενισχύσουν την αυτονομία και την αυτοεξυπηρέτηση. Στις εξωτερικές δραστηριότητες τα παιδιά, ανάλογα πάντα με τις δυνατότητές τους, μπορούν να συμμετέχουν σε αθλήματα, όπως στίβο και καλαθοσφαίριση, σε πεζοπορίες, να λάβουν μέρος στις δύο μεγάλες ετήσιες παρελάσεις, να πάρουν μέρος σε κοινωνικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς, να πηγαίνουν εκδρομές, να κοινωνικοποιούνται σε χώρους ψυχαγωγίας, όπως καφετέριες και εστιατόρια.

«Τα προγράμματα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα παιδιά. Για παράδειγμα, παιδιά τα οποία ήταν στο κρεβάτι με τη βοήθεια των θεραπευτών σηκώθηκαν και πλέον βγαίνουν από το δωμάτιο. Επίσης σίγουρα έχουμε δει μεγάλη βελτίωση από την κοινωνικοποίηση που προσπαθούμε να τους προσφέρουμε. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από αγάπη και αυτή την αγάπη παίρνουν από όλους μας, και από το προσωπικό. Μπορεί να μη γίνουν ποτέ εντελώς καλά, αλλά κάθε μέρα βελτιώνεται έστω και λίγο η κατάστασή τους» παρατηρεί η κυρία Μηναΐδη.

«Τα παιδιά αυτά είναι απροστάτευτα. Από εμάς εξαρτώνται, εμείς έχουμε την ευθύνη, αλλά και τη βούληση να μπορέσουμε να τους προσφέρουμε μια καλύτερη ζωή ποιότητα ζωής» συμπληρώνει η ίδια.

Οι εκδηλώσεις και το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ 

Μία από τις κοινωνικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το κέντρο είναι το ετήσιο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ στο Παλαιό Δημαρχείο της Γλυφάδας. Φέτος η εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στις 29-30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου ήταν πολύ επιτυχημένη, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου συγκριτικά με άλλες χρονιές, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα όλους τους ανθρώπους του κέντρου.

Κάθε χρόνο εθελοντές και φίλοι του κέντρου βάζουν τα δυνατά τους για να προσφέρουν σε όσους βρεθούν στην εκδήλωση σπιτικά γλυκά, χειροποίητα στολίδια, κοσμήματα και γούρια, ρούχα και αξεσουάρ σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ώστε να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους ή στους δικούς τους ανθρώπους. Σημειώνεται ότι όλα τα έσοδα από το μπαζάρ πηγαίνουν αποκλειστικά στην ενίσχυση της λειτουργίας του οικοτροφείου, έτσι ώστε το όραμα της εξασφάλισης της καθημερινής και αξιοπρεπούς διαβίωσης των παιδιών να γίνεται πραγματικότητα με τους καλύτερους όρους.

Επίσης το κέντρο διοργανώνει τους Αγώνες Χαράς, που είναι μια ημέρα γιορτής για πολλά παιδιά. Νέοι φορέων και σχολείων ειδικής αγωγής απολαμβάνουν μια ημέρα μαζί, διαγωνίζονται σε αθλήματα όπως το βάδην, το τρέξιμο, το άλμα αλλά και στο ακόντιο (το οποίο έχει προσαρμοστεί στις δικές τους ανάγκες), ενώ στο τέλος τραγουδούν και χορεύουν όλοι μαζί. Μέσα από τους αγώνες, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό αθλητικό και κοινωνικό γεγονός στον τομέα της ειδικής αγωγής, τα παιδιά στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα