Αναβιώνει η ελληνική εποποιία

Έργα και εκδηλώσεις για τις επετείους της Σαλαμίνας και των ΘερμοπυλώνΤο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται από το υπουργείο Πολιτισμού για τον εορτασμό των επετείων της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και της Μάχης των Θερμοπυλών ανακοίνωσε χθες η υπουργός Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τα υπουργεία Πολιτισμού και Εσωτερικών και το Ιδρυμα «Μαριάννα Βαρδινογιάννη», που έχει τον γενικό συντονισμό των εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή της προέδρου της τιμητικής κοσμητείας Μαριάννας Βαρδινογιάννη και του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.

Όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού, «πρόθεσή μας είναι να μείνουν σημαντικά έργα υποδομής στους τόπους που αναφέρονται στις επετείους. Θα ξεκινήσουν τώρα αμέσως. Μερικά θα ολοκληρωθούν λίγο μετά το πέρας των εορτασμών». Συγκεκριμένα, προγραμματίζονται παρεμβάσεις όπως:

• Η ανακατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, με τη συμβολή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

• Εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής στα κτίρια που χρησιμοποιούνταν ως οχυρά στην Κυνόσουρα της Σαλαμίνας, καθώς και στο Μουσείο της Σαλαμίνας.

• Βελτιωτικές παρεμβάσεις ήπιας ανάπλασης στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών (στον χώρο του αγάλματος του Λεωνίδα, στο μνημείο των Θεσπιέων και στο τείχος των Φωκέων). Επίσης, θα αναβαθμιστεί ο χώρος με περίπτερο του ΤΑΠΑ και θα σημανθεί ο χώρος του πεδίου μάχης, ώστε να είναι σαφή τα όρια του πεδίου της μάχης, που με το πέρασμα του χρόνου έχει αλλοιωθεί από τις προσχώσεις.

• Σχεδιάζονται ακόμη ο εμπλουτισμός των πληροφοριών που παρέχονται στους επισκέπτες από το Κέντρο Πολιτισμού και Πληροφόρησης, με βίντεο animation, όπως και η διαχρονική πολιτιστική διαδρομή Θερμοπύλες – Σπερχειός – Αλαμάνα.

Οι δράσεις

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, μουσεία και οι εποπτευόμενοι φορείς, το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Μεταξύ άλλων, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει έκθεση αφιερωμένη στην ιδέα της «Νίκης» στους αγώνες των θνητών με την υποστήριξη των θεών, η οποία επικεντρώνεται στην περίοδο 490-479 π.Χ. και στον άξονα Μαραθώνας- Θερμοπύλες – Πλαταιές – Αρτεμίσιο – Σαλαμίνα, καθώς και στην Αθήνα και την καταστροφή της από τους Πέρσες, ενώ η Διεύθυνση Μουσείων επικεντρώνεται σε σπονδυλωτή έκθεση, που αφορά τα γεγονότα της δεκαετίας των Περσικών Πολέμων (Επιγραφικό Μουσείο, Νομισματικό Μουσείο, ΕΦΑ της Πόλεως των Αθηνών, ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων, ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής, με δικές τους επιμέρους εκθέσεις).

Επίσης, η Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα πραγματοποιήσει δράσεις για το πώς πέρασαν η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας στην προφορική παράδοση, αλλά και στη μουσική και στο θέατρο σκιών.

Σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα πραγματοποιηθούν «ξεναγήσεις εν πλω» στον φυσικό χώρο της ναυμαχίας, όπου θα παρουσιάζονται αποσπάσματα από το κείμενο του Αισχύλου, καθώς και ένα τρίμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά. Θέμα του προγράμματος είναι η «Γνωριμία με τους “Πέρσες”». Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε αρχαιολογικούς χώρους του Πειραιά και των νησιών του Αργοσαρωνικού.

Τέλος, το υπουργείο Πολιτισμού απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους εποπτευόμενους φορείς του για συνεργασίες με νέους καλλιτέχνες, με θέμα «Ιτε: 11 χρόνια που διαμόρφωσαν την Ιστορία. Από τον παιάνα στη Σαλαμίνα».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα