Προσωπικό ασφαλείας στο μετρό και με τον νόμο

Η κυβέρνηση βάζει τέλος στις προκλητικές κινητοποιήσεις όπως η χθεσινή, η οποία κράτησε σε «ομηρία» 1.500.000 πολίτες!Νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία του μετρό με προσωπικό ασφαλείας, ακόμα και σε περιπτώσεις στάσης εργασιών ή απεργιών, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη χθεσινή ταλαιπωρία των Αθηναίων από τη στάση εργασίας που αποφάσισαν αιφνιδιαστικά προχθές στο Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ). «Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται επειδή απλώς ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους. Αμεσα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας. Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία των Αθηναίων» έγραψε στο twitter o Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, έστειλε το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί νταβατζιλίκια και εκβιασμούς». Οπως είπε, η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί 21 άτομα -που βρίσκονταν σε διοικητικές θέσεις και υπάρχει ανάγκη να επανατοποθετηθούν σε λειτουργικές θέσεις- να κρατάνε σε ομηρία 1.500.000 πολίτες.

Ευαισθησία

Ο υπουργός Υποδομών πρόσθεσε ακόμη: «Δεν γίνεται να μας ειδοποιούν χθες (σ.σ.: προχθές) στις 6 το απόγευμα ότι θα κάνουν στάση εργασίας, όταν η κυβέρνηση έχει δείξει ευαισθησία στα μισθολογικά τους και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τους κρατούσε σε ομηρία». Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το μεγάλο ζήτημα είναι η έλλειψη προσωπικού στα εκδοτήρια και δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να προμηθευτούμε περισσότερα εκδοτήρια, κάτι που θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι η κυβέρνηση θα θέσει σύντομα το ζήτημα του ελάχιστου προσωπικού ασφαλείας που ισχύει σε όλη την Ευρώπη, για να μπορεί να κυκλοφορεί το μετρό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση για την εύρυθμη λειτουργία του μετρό. Λειτουργία που σίγουρα δεν ήταν εύρυθμη χθες, όταν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ταλαιπωρήθηκαν λόγω της στάσης εργασίας μόλις 18 ατόμων από τα συνολικά 850 του σωματείου ΣΕΛΜΑ, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι μια συνδικαλιστική μειοψηφία προχώρησε αιφνιδιαστικά σε αυτή την απόφαση αντιδρώντας στην επανατοποθέτηση 20 ατόμων, κυρίως εκδοτών, από τις διοικητικές υπηρεσίες σε κεντρικά εκδοτήρια εν όψει και των εορτών. Ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ακόμα ότι τα συγκεκριμένα άτομα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν μεταφερθεί σε διοικητικές θέσεις, με αποτέλεσμα να λειτουργούν 21 εκδοτήρια και να υπολειτουργούν τα υπόλοιπα 40.

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), η χθεσινή στάση εργασίας ήταν προειδοποιητική συνιστώντας μόνο μία πρώτη αντίδραση.

Το ΣΕΛΜΑ «απαιτεί άμεσα προσλήψεις τακτικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και ανάκληση των μονομερών βίαιων μετακινήσεων. Κανένας συνάδελφος δεν θα μετακινηθεί μέχρι να ενημερωθεί από το σωματείο» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα