Πόρτες με καρφιά και πέτρες κατά των ΜΑΤ στο Κουκάκι

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε μάχες με τους αντιεξουσιαστές για την εκκένωση τριών καταλήψεωνΣε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες νωρίς το πρωί το Κουκάκι, κατά την επιχείρηση εκκένωσης τριών υπό κατάληψη κτιρίων στις οδούς Ματρόζου, Παναιτωλίου και Αρβάλης, και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη εννέα ατόμων και τον τραυματισμό τριών αστυνομικών. Πέτρες, καρέκλες, πυροσβεστήρες, μαγειρικά σκεύη, ξύλα και διάφορα άλλα βαριά αντικείμενα άρχισαν να εκτοξεύονται με μανία κατά των ανδρών των ΜΑΤ λίγο πριν μπουν στο οίκημα της οδού Ματρόζου 45, το οποίο ανήκει στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και είχε εκκενωθεί ξανά τον Μάρτιο του 2018.

Ανεβαίνοντας τη στριφογυριστή σιδερένια σκάλα που οδηγεί στην ταράτσα του εν λόγω κτιρίου, οι αστυνομικοί έμειναν άναυδοι από την παγίδα θανάτου που αντίκρισαν, η οποία είχε στηθεί στο σημείο από αντιεξουσιαστές προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο των Αρχών. Πρόκειται για μια ξύλινη τάβλα με καρφιά, που προεξείχαν έως δέκα εκατοστά, η οποία λειτουργεί με μηχανισμό ικανό να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο.

Κατά την επιχείρηση εκκένωσης συνελήφθησαν, παρουσία εισαγγελέα, δύο νεαρά αδέρφια, ηλικίας 23 και 26 ετών -το ένα εκ των οποίων είναι ασκούμενος δικηγόρος-, καθώς και ο σκηνοθέτης πατέρας τους που μένει στο διπλανό σπίτι.

Σημειώνεται πως οι αστυνομικοί, προτού ανέβουν στην ταράτσα, χτύπησαν το κουδούνι του γειτονικού σπιτιού και ζήτησαν να μεταβούν στο διπλανό κτίριο, ωστόσο η γυναίκα που τους άνοιξε -και η οποία, όπως αποδείχθηκε, είναι η μητέρα και σύζυγος των συλληφθέντων- τους αρνήθηκε να εισέλθουν ζητώντας παρουσία εισαγγελέα.

Επισημαίνεται ότι πίσω από τις πόρτες της κατάληψης είχαν εγκατασταθεί ειδικοί μεταλλικοί σιδηροδοκοί για να αποτρέπουν την είσοδο ατόμων στον χώρο, ενώ ανάμεσα στα ευρήματα από το σύνολο των καταλήψεων βρέθηκε κι ένα σημείωμα στα αγγλικά με οδηγίες που έπρεπε να ακολουθήσουν οι καταληψίες σε περίπτωση επέμβασης της Αστυνομίας. Στο κτίριο της οδού Αρβάλης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δύο άτομα, τα οποία δεν προέβαλαν αντίσταση, ενώ κατά τη διάρκεια εκκένωσης της οικίας επί της Παναιτωλίου 21 η Αστυνομία προχώρησε στη χρήση βομβίδων κρότου – λάμψης και χημικών, προκειμένου να κάμψει την αντίδραση των τεσσάρων ατόμων που βρίσκονταν μέσα.

«Σεβόμαστε»

Σε δηλώσεις του για τις καταλήψεις, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος έκανε ειδική μνεία στους γονείς των δύο συλληφθέντων της οδού Ματρόζου 45. «Σεβόμαστε απόλυτα τη μητέρα των δύο νεαρών ανδρών που συνελήφθησαν – είναι μάνα. Το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα, που προσπαθεί να υπερασπιστεί τα παιδιά του. Είναι γονείς και, επαναλαμβάνω, έχουν τον απόλυτο σεβασμό μας. Ομως, τα γεγονότα και η αστυνομική επιχείρηση έγιναν ακριβώς όπως σας τα περιέγραψα».

Απειλές από Αλιβιζάτο

Την αντίδραση του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, που τοποθετήθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη επικεφαλής επιτροπής του υπουργείου για την αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, προκάλεσαν οι επιχειρήσεις στο Κουκάκι. Ο κ. Αλιβιζάτος σε επιστολή του κάνει λόγο για αστυνομική βία, ζητά τη διεξαγωγή ΕΔΕ και απειλεί με παραίτηση.

«Κύριε υπουργέ, διαπιστώνω με λύπη μου ότι η σύσταση της υπό την προεδρία μου επιτροπής συμπίπτει με την αύξηση των περιστατικών αυθαίρετης αστυνομικής βίας. Κοινοποιώ την παρούσα στον Συνήγορο του Πολίτη για να επιληφθεί της υπόθεσης» ανέφερε ο συνταγματολόγος.

Σε απάντησή του ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαιώνει ότι οι επιχειρήσεις έγιναν παρουσία εισαγγελικού λειτουργού και χωρίς αστυνομική βία. Επισημαίνει ότι, εφόσον υπάρχουν σχετικές καταγγελίες, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον Συνήγορο του Πολίτη.

«Οι αστυνομικοί, ακόμη και αν κινδυνεύουν οι ζωές τους, οφείλουν να κινούνται σε αυστηρά πλαίσια νομιμότητας, χωρίς ίχνος ανεξέλεγκτης ή μη αναγκαίας βίας. Είμαι σίγουρος πως κατανοείτε απολύτως τη σοβαρότητα των γεγονότων» επισημαίνει ο υπουργός.

«Οι Έλληνες ψήφισαν Ν.Δ. για να επιβάλει την τάξη»

Σε υψηλούς τόνους και με ανταλλαγή σκληρών χαρακτηρισμών, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους αναφορικά με τις χθεσινές συλλήψεις στο Κουκάκι. Τον τόνο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που υποστήριξε ότι «χρειάζεται απάντηση ο αυταρχισμός», προσθέτοντας πως ο λαός δεν έδωσε εντολή στη Ν.Δ. να αφαιρέσει το άσυλο του σπιτιού, ούτε να ξεγυμνώνει η Αστυνομία νεαρές γυναίκες στη μέση του δρόμου.

«Η είσοδος της Αστυνομίας έγινε παρουσία εισαγγελέως. Το μετά είναι ισχυρισμοί» απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, λέγοντας πως οι Ελληνες ψήφισαν τη Ν.Δ. «για να επιβάλει τον νόμο και την τάξη» και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι γενικεύει τα φαινόμενα αστυνομικής βίας, γιατί ψυχικά είναι ταυτισμένος με τον συγκεκριμένο χώρο.

Δριμεία επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, λέγοντας πως «εσείς ήσασταν οχυρωμένοι με τις κλούβες στο Μέγαρο Μαξίμου και χτυπάγατε τους διαδηλωτές στις Πρέσπες», με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να απαντά μιλώντας για «αποτρόπαιες εικόνες αυταρχισμού και καταστολής». Ο δε Αλέξης Χαρίτσης υποστήριξε ότι «οι εικόνες στο Κουκάκι είναι εικόνες Βαγδάτης, όχι Αθήνας».

Να σημειωθεί ότι τις χθεσινές συλλήψεις κατήγγειλε και το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «τρομοκράτηση του λαού», ενώ το ΜέΡΑ 25 ισχυρίστηκε πως «δεν είναι κανονικότητα η Αστυνομία να βιαιοπραγεί σε βάρος των πολιτών».

Ευθύνη για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφου και βουλευτή ανέλαβαν οι Ομάδες διασποράς της Ανομίας

Την απάντησή τους υποστηρίζουν ότι έδωσαν στο τελεσίγραφο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων οι Ομάδες διασποράς της Ανομίας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τέσσερις εμπρηστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα.

Όπως προκύπτει από την προκήρυξη που αναρτήθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, πρόκειται για μια μάχη πολιτικής επιβίωσης και κατοχύρωσης της θέσης και της ύπαρξής τους, όπως ανέφεραν στην ανάληψη της ευθύνης για την εμπρηστική επίθεση στη μαρίνα Αλίμου, σε όχημα εταιρίας σεκιούριτι στο Περιστέρι, στην καφετέρια-ζαχαροπλαστείο που ανήκει στην οικογένεια του διευθυντή του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Νίκου Ρωμανού και στο σπίτι του αστυνομικού συντάκτη Θεοδόση Πάνου.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσής τους καταδικάζουν τα τελεσίγραφα των πολιτικών που κατά τα λεγόμενά τους μιλάνε τη γλώσσα του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, της αστυνομικής καταστολής, της οργανωμένης και συντονισμένης κρατικής προπαγάνδας μέσω των ΜΜΕ. Οπως υποστηρίζουν, η τοποθέτηση εμπρηστικών μηχανισμών σε πάρκινγκ πολυτελών σκαφών αναψυχής στη μαρίνα Αλίμου είχε συμβολικό χαρακτήρα, στοχεύοντας στην υπονόμευση της προνομιακής διασκέδασης της οικονομικής ελίτ, ενώ δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρχουν τραυματίες.

Ακόμη, κάνουν λόγο για την επίθεση σε όχημα εταιρίας σεκιούριτι στο Περιστέρι, εξηγώντας ότι οι υπάλληλοι σεκιούριτι αποτελούν την προεικόνιση της ιδιωτικής αστυνομίας του νεοφιλελεύθερου μέλλοντος. Οσον αφορά την επίθεση στο κατάστημα εστίασης που ανήκει στην οικογένεια του Νίκου Ρωμανού, τονίζουν ότι τα στελέχη και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να ξέρουν πως η κρατική βία που προκαλούν με τις πολιτικές τους θα επιστραφεί.

Ολοκληρώνοντας, επεσήμαναν ότι όσοι αποτελούν τη φωνή της καταστολής και διαμορφώνουν την κρατική προπαγάνδα βρίσκονται εκτεθειμένοι και τα σπίτια τους είναι γνωστά, αιτιολογώντας την επίθεσή τους κατά της πολυκατοικίας στην οποία διαμένει ο δημοσιογράφους του αστυνομικού ρεπορτάζ Θεοδόσης Πάνου, ενώ δεν δίστασαν να ειρωνευτούν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στέλνοντάς του τα θερμά τους ευχαριστήρια για τη συνεισφορά του στη διεύρυνση του αγώνα τους.

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα