Ολλανδός «βαφτίζει» τον Παρθενώνα «Εκατόμπεδο»

«Ο Παρθενώνας έχει λάθος όνομα»! Αυτό μας πληροφορεί Ολλανδός αρχαιολόγος, που υποστηρίζει πως ο ναός που έγινε γνωστός ως «Παρθενώνας» ενδεχομένως ονομαζόταν αλλιώς από τους Αθηναίους της κλασικής εποχής.

Ο αρχαιολόγος Γιάνικ φαν Ρουκχούιζεν του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, η μελέτη του οποίου δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Archaelogy» και στην ολλανδική έκδοση του «National Geographic», αναφέρει πως οι ίδιοι οι αρχαίοι Ελληνες ονόμαζαν τον συγκεκριμένο ναό που γνωρίζουμε ως Παρθενώνα με το όνομα «Εκατόμπεδο», δηλαδή τον ναό που έχει μήκος εκατό πόδια.

Μελετώντας αρχαίες πηγές και αρχαιολογικά δεδομένα, ο Ολλανδός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πραγματικός Παρθενώνας ήταν στην πραγματικότητα ένας μικρότερος και παλιότερος ναός στην Ακρόπολη των Αθηνών και συγκεκριμένα το Ερέχθειο. «Ο ακριβής σκοπός αυτού του μικρού ναού ήταν πάντα ένα μυστήριο.

Τώρα, όμως, καταλαβαίνουμε ότι ήταν το κέντρο μιας αρχαίας λατρείας της θεάς Αθηνάς» εξηγεί ο φαν Ρουκχούιζεν. Το Ερέχθειο είναι παγκοσμίως γνωστό για τα αγάλματα των παρθένων που συγκρατούν την οροφή του, τις γνωστές Καρυάτιδες. «Είναι λογικό οι αρχαίοι Ελληνες να αποκαλούσαν αυτόν τον ναό Παρθενώνα ή αλλιώς «οίκο των παρθένων».

Η κυρία Γιοσίν Μπλοκ, ομότιμη καθηγήτρια αρχαίων πολιτισμών του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, υποστήριξε ότι η προσέγγιση του Ολλανδού αρχαιολόγου «θα προκαλέσει μια σεισμική δόνηση στην επιστημονική κοινότητα, καθώς δεν πρόκειται μόνο για τα ονόματα αυτά καθαυτά των ναών της Ακρόπολης, αλλά συνολικά για την εικόνα που είχαμε σχετικά με τη λατρεία της θεάς Αθηνάς».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα