Στους ουρανούς ο «άγιος» της Ρωμιοσύνης!

Εκοιμήθη σε ηλικία 79 ετών ο ιστορικός του Γένους και αγαπητός πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Γεώργιος ΜεταλληνόςΣτη θλίψη βυθίστηκαν η πατρίδα και η Εκκλησία από τη χθεσινή εκδημία του π. Γεωργίου Μεταλληνού, μιας μεγάλης μορφής της Ορθοδοξίας και της Θεολογίας, με πλούσιο επιστημονικό και ποιμαντικό έργο. Ο π. Γεώργιος υπήρξε ξεχωριστή προσωπικότητα, που ήξερε να συνδυάζει τη γνώση με το χιούμορ, τις ιστορικές και θεολογικές πηγές, την ευγένεια και την επιστημονική και πειστική επιχειρηματολογία για να υπερασπιστεί τα δίκαια της Εκκλησίας. Υπήρξε φίλος και αναγνώστης της «δημοκρατίας» και μόνιμος αρθρογράφος της (ομόσταβλης) εφημερίδας «Ορθόδοξη Αλήθεια» από την πρώτη ημέρα της έκδοσής της. 

Ο παπα-Γιώργης εκοιμήθη σε ηλικία 79 ετών, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό. Ηταν σπουδαίος καθηγητής Θεολογίας και συγγραφέας δεκάδων θεολογικών βιβλίων, ενώ διακρίθηκε για την πιστότητά του προς την ιερά παράδοση της Εκκλησίας. Η «δημοκρατία» στο παρελθόν προσέφερε στους αναγνώστες της ορισμένα από αυτά τα βιβλία.

Γεννήθηκε το 1940 στην Κέρκυρα, όπου ολοκλήρωσε τη φοίτησή του στις εγκύκλιες σπουδές (1958). Από το 1964 έως το 1967 σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου έλαβε πτυχία Θεολογίας και Φιλολογίας.

Έδρα Πατρολογίας

Με την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας και το 1969 μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στην τότε Δυτική Γερμανία (στα πανεπιστήμια Βόνης και Κολονίας), όπου διέμεινε έως το 1975. Ενδιάμεσα πραγματοποίησε σπουδές και αρχειακές έρευνες στην Αγγλία.

Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του κλήρου στη Γερμανία και έγινε διδάκτωρ Θεολογίας (Αθήνα) και Φιλοσοφίας – Ιστορίας (Κολονία).

Από το 1984 ήταν καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκοντας Ιστορία του Πνευματικού Βίου κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο, Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας και Βυζαντινή Ιστορία. Διετέλεσε κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής από το 2004 έως το 2007, οπότε αφυπηρέτησε, όντας πλέον ομότιμος καθηγητής της σχολής.

Την ποιμαντική του δραστηριότητα ανέπτυξε στον πανεπιστημιακό Ναό του Αγίου Αντίπα, στον χώρο της Οδοντιατρικής Σχολής. Τον Φεβρουάριο του 2018 η «Ορθόδοξη Αλήθεια», με αφορμή τα τρία χρόνια κυκλοφορίας της, τον τίμησε στο Πολεμικό Μουσείο για την πολύπλευρη προσφορά του στην εκκλησιαστική και ακαδημαϊκή διακονία. Διακρίθηκε για το ήθος του, την αγάπη του στη ρωμιοσύνη, τη Θεολογία και την Ιστορία, τον αγώνα του για τα ιερά και όσια του γένους μας. Ο ευγενής και ταπεινός π. Γεώργιος αφήνει σε όλους μας ως παρακαταθήκη τον τεράστιο πλούτο της επιστημονικής εργασίας του, απαριθμώντας περισσότερες από 600 εργασίες, 60 βιβλία, άρθρα, εισηγήσεις, εκδόσεις κειμένων, μεταφράσεις, πανεπιστημιακά εγχειρίδια, ομιλίες, άρθρα, κηρύγματα και μελέτες. 

Παράλληλα υπήρξε επί σειρά ετών παραγωγός στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου μαζί με τον πολιτικό επιστήμονα Κωνσταντίνο Χολέβα έκαναν την εκπομπή «Από την Ορθόδοξη ρωμαίικη παράδοση».

Η εξόδιος ακολουθία, στην οποία θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, θα ψαλεί αύριο στις 2 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων.

60 βιβλία, 600 εργασίες, 70 εισηγήσεις, 370 άρθρα

Στις 20 Φεβρουαρίου 2018 η «Ορθόδοξη Αλήθεια» τίμησε σε ειδική εκδήλωση τον π. Γεώργιο Μεταλληνό για τη συνολική προσφορά του. Στο Πολεμικό Μουσείο, παρουσία πλήθους κόσμους και ιεραρχών, σημαντικοί άνθρωποι μίλησαν για τον ταπεινό παπα-Γιώργη. Ο ίδιος συγκινημένος παρέλαβε την τιμητική πλακέτα και μίλησε για τη σημασία του Τύπου από το 1821 έως σήμερα.

Ο Κωνσταντίνος Μπελέζος, αναπληρωτής καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταξύ άλλων είχε υπογραμμίσει: «Διακονεί με ακατάβλητο ζήλο την ενορία και το θείο κήρυγμα. Τιμήθηκε για τη δράση του πολλαπλώς, η μεγαλύτερη τιμή όμως απέναντί του προέρχεται από την αμείωτη αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό του. Σοβαρός, οικείος, κριτικός, ανιδιοτελής και ειλικρινής. Στο πρόσωπό του ο κόσμος βλέπει και ακούει όχι μόνο έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο, αλλά και έναν παπά του λαού, με ζήλο και σύνεση»!

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Γόνης, ομότιμος καθηγητής Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εστίασε στο πλούσιο δημοσιευμένο έργο του π. Γεωργίου -και στις αρετές που κρύβει αυτό-, τονίζοντας ότι «αποτελεί πολύτιμο θησαυρό αυτογνωσίας», το οποίο συγχρόνως απλώνεται σε πολλούς τομείς.

Το σύνολο των δημοσιευμάτων του π. Γεωργίου ξεπερνά τις 600 εργασίες ως το 2015. Ως προς τον αριθμό των βιβλίων του, αυτά ξεπερνούν τα 60, οι δε εισηγήσεις-ανακοινώσεις του σε συνέδρια υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 70. Οσο για τα άρθρα -στην πλειονότητά τους επιστημονικά- σε εφημερίδες και περιοδικά, αυτά φτάνουν τα 370. Ο κ. Γόνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεταφραστικό έργο του π. Γεωργίου, στη συγγραφή λημμάτων σε εγκυκλοπαίδειες, στις ομιλίες σε κηρύγματα, αλλά και στο γεγονός ότι πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Τις αναμνήσεις του από την πολύχρονη γνωριμία και τη φιλία του με τον π. Γεώργιο ξεδίπλωσε ο Βασίλειος Κέκης, ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής. Mε ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στην ποιμενική δραστηριότητα του «παπα-Γιώργη» στον πανεπιστημιακό ναό του Αγίου Αντίπα στον αύλειο χώρο της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη γειτονιά όπου βρίσκεται το σπίτι του κ. Κέκη. «Ο π. Γεώργιος, ως ιερουργός, μας κρατά με την καλλιφωνία του και τον ιεροπρεπή λειτουργικό του τρόπο καθηλωμένους και προσευχομένους στις ακολουθίες του ναού» τόνισε ο κ. Κέκης και πρόσθεσε: «Τις Κυριακές, όπου υπάρχει πανεπιστημιακή αργία, έχει καλώς! Αλλά τις καθημερινές γιορτές; Εδώ βρήκε έναν τρόπο που βολεύει όλους μας. Οι λειτουργίες τις καθημερινές γίνονται ως βραδινές ακολουθίες, όπου υπάρχει και ένα σταθερό εκκλησίασμα, μια και οι πρωινές ώρες είναι επαγγελματικά γεμάτες. Στο τέλος της ακολουθίας ακολουθεί ένα περίπου δεκαπεντάλεπτο κήρυγμα και στο τέλος θα μας μοιράσει ο ίδιος το αντίδωρο, για να έχει την ευκαιρία να δώσει σε όλους προσωπικά τις ευχές του».

Ο κ. Κέκης επισήμανε και την πρωτοβουλία της πρεσβυτέρας, της κυρίας Βαρβάρας, λυκειάρχου και καθηγήτριας θρησκευτικών του Αρσακείου, για τη διοργάνωση ημερήσιων επισκέψεων στα γύρω εκκλησιαστικά προσκυνήματα, όπως και τη βοήθεια στον Σύλλογο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «Η αγκαλιά».

Σε εκείνη την εκδήλωση μίλησε επίσης ο Κωνσταντίνος Χολέβας αλλά και ο διευθυντής της «δημοκρατίας» και της «Ορθόδοξης Αλήθειας» Δημήτρης Ριζούλης, ενώ τον συντονισμό είχε ο Μανώλης Κοττάκης. Κλείνοντας να θυμίσουμε κάτι ακόμα σημαντικό: Εκείνο το απόγευμα στο Πολεμικό Μουσείο συναντήθηκαν δύο σπουδαίοι του Ελληνισμού των τελευταίων δεκαετιών. Ο παπα-Γιώργης και ο Σαράντος Καργάκος, που θέλησε να τιμήσει τον σεβαστό ιερέα με την παρουσία του. Δυστυχώς, το κενό που αφήνουν και οι δύο είναι δυσαναπλήρωτο…

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα