Πιο «ασφαλή» τα κορίτσια των γιορτών

Οι γυναίκες που γεννιούνται την περίοδο των Χριστουγέννων κινδυνεύουν λιγότερο να πεθάνουν πρόωρα από καρδιακή πάθησηΟι γυναίκες που γεννιούνται κοντά στα Χριστούγεννα αντιμετωπίζουν τον μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από καρδιαγγειακά προβλήματα σε σχέση με τις γυναίκες που γεννιούνται οποιαδήποτε άλλη περίοδο του έτους.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Επιδημιολογίας Εύα Σερνχάμερ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστόνης, αναλύοντας σε βάθος δεκαετιών ιατρικά δεδομένα από σχεδόν 117.000 γυναίκες ηλικίας από 30 έως 55 ετών.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας καταγράφηκαν πάνω από 43.000 θάνατοι, από τους οποίους οι 8.360 προκλήθηκαν από καρδιαγγειακά προβλήματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», ο μήνας της γέννησης επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια στις γυναίκες. Μάλιστα η πιθανότητα των γυναικών να πεθάνουν πρόωρα λόγω καρδιάς είναι μεγαλύτερη για όσες γεννήθηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι σε σχέση με όσες γεννήθηκαν τον χειμώνα, ιδίως την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ειδικότερα, οι γυναίκες που γεννήθηκαν κοντά στα Χριστούγεννα αντιμετωπίζουν μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 5%, ενώ για όσες γεννήθηκαν μετά την Πρωτοχρονιά ο κίνδυνος αρχίζει σταδιακά να αυξάνεται, ώσπου γίνεται μεγαλύτερος τον Απρίλιο. Οσες έχουν γενέθλια τον Απρίλιο φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, που υπολογίστηκε ότι είναι 12% μεγαλύτερος σε σχέση με όσες γεννήθηκαν τον Νοέμβριο. Ο κίνδυνος είναι κατά 9% αυξημένος για όσες γεννήθηκαν τον Μάρτιο και τον Ιούλιο και κατά 8% για τα μωρά του Μαΐου και του Ιουνίου.

Όσον αφορά τις πιθανές αιτίες, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι μήνες του χειμώνα με την περιορισμένη ηλιοφάνεια, οι οποίοι προηγούνται της γέννησης κατά την άνοιξη ή στην αρχή του καλοκαιριού, ίσως στερούν από το αναπτυσσόμενο έμβρυο το ζωτικό ηλιακό φως και τη βιταμίνη D. Εναλλακτικά μπορεί να παίζουν ρόλο άλλοι εποχικοί παράγοντες, όπως η πιθανή αλλαγή στη διατροφή της εγκύου, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η ρύπανση ή η πιθανότητα λοίμωξης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα