Ο θρασύς Ερντογάν απειλεί πάλι με κύματα προσφύγων

Ο «σουλτάνος» επιχειρεί να εργαλειοποιήσει προς όφελος της Τουρκίας τις ροές που δημιούργησε η δική του εισβολή στη ΣυρίαΑπό τη
Θεανώ Καρούτα 

Να εργαλειοποιήσει -προς όφελός του- τις προσφυγικές ροές που δημιούργησε ο πόλεμός του στη Συρία επιχείρησε ακόμα μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας πως η Τουρκία, που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περίπου 3.700.000 Σύρους πρόσφυγες, δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα νέο προσφυγικό κύμα και πως οι Ευρωπαίοι «θα αισθανθούν τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ροής ανθρώπων εάν δεν σταματήσει η βία». 

Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως περισσότεροι από 80.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες ημέρες την Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, αφού οι ρωσικές και οι συριακές δυνάμεις ενέτειναν τους βομβαρδισμούς εκεί. Την ίδια ώρα, τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση ανέφερε πως ο αριθμός των Σύρων που προσπάθησαν να γλιτώσουν από τις επιθέσεις στην Ιντλίμπ και κινήθηκαν προς την Τουρκία έφτασε τους 120.000 την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι δημιουργεί καταυλισμό για κάποιους από τους ξεριζωμένους.

Ανελέητος βομβαρδισμός

Η βορειοδυτική συριακή επαρχία, πάντως, εξακολουθεί να φλέγεται, αφότου οι συριακές και ρωσικές δυνάμεις επέτειναν τον βομβαρδισμό στόχων κι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ έχει δεσμευτεί να την ανακαταλάβει. Την ίδια ώρα, έχουν ξεσπάσει φόβοι πως η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ενδυναμώνεται σε περιοχές του Ιράκ.

Πολλοί από τους μετανάστες έχουν εγκαταλείψει την πόλη Μααράτ αλ Νούμαν, με κάποιους εξ αυτών να έχουν βρει καταφύγιο σε καταυλισμούς κοντά στα τουρκικά σύνορα, ενώ άλλοι μένουν σε συγγενικά σπίτια ή στις περιοχές Αφρίν και Αζάν, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, εξήγησε ο Σελίμ Τοσούν, σύμβουλος μέσων ενημέρωσης του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH) στη Συρία.

Το IHH ανακοίνωσε ότι άρχισε να διανέμει 20.000 πακέτα τροφίμων που έχουν ετοιμαστεί για τους μετανάστες μεταξύ των πόλεων Ιντλίμπ και Σαρμάντα, και πως ετοιμάζει κι έναν καταυλισμό με σκηνές στην περιοχή του Κιλί, ενός χωριού σε απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα. Ο Τοσούν δήλωσε ότι οι καταυλισμοί για οικογένειες θα έχουν 500 σκηνές και δεν αποκλείεται να επεκταθούν.

Υπενθυμίζεται πως η Αγκυρα στηρίζει τους Σύρους αντάρτες, ενώ οι Μόσχα και Τεχεράνη τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ χθες τουρκική αντιπροσωπία μετέβη στη Μόσχα προκειμένου να συζητήσει για την εξεύρεση πολιτικής λύσης τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές απόψεις για τα δύο ζητήματα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα