Η «καυτή» ατζέντα Αβραμόπουλου για την επίσκεψη Νταβούτογλου

Με ιδιαίτερη προσοχή και κρατώντας… μικρό καλάθι ετοιμάζεται ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος να υποδεχτεί μεθαύριο το «γεράκι» της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Και αυτό γιατί, εκτός της αυτονόητης επιφυλακτικότητας για τις πραγματικές επιθυμίες της Αγκυρας από τη συγκεκριμένη επίσκεψη, το ταξίδι Νταβούτογλου συμπίπτει με μια σειρά εξελίξεων τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και σε ένα τεράστιο αποσταθεροποιούμενο πεδίο, από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή μέχρι την Κεντρική Ασία.

 

Αυτός είναι ο λόγος που συγκαλείται σήμερα στις 12 το μεσημέρι το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου.

 

Κατά τη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, πρόκειται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και οι σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες αυτές.

 

Σε ό,τι αφορά τα διμερή θέματα, θα εξεταστούν ο χρόνος και το περιεχόμενο της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, δηλαδή της κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας και Τουρκίας. Ο τόπος έχει αποφασιστεί. Θα γίνει είτε στην Κωνσταντινούπολη είτε στην Αγκυρα, καθώς η πρώτη συνάντηση είχε γίνει στην Αθήνα επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της διαδικασίας. Εχει ήδη γίνει προεργασία, κυρίως για θέματα όπως η υγεία και ο τουρισμός, προκειμένου να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες συνεργασίας.

 

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αβραμόπουλος θα φέρει τη συζήτηση και στα υπόλοιπα θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, όπως είναι το Κυπριακό, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στη Θράκη, και η ΑΟΖ.

 

Το Κυπριακό, το οποίο έχει περιέλθει σε τέλμα λόγω της τουρκικής στάσης, θα αποτελέσει ένα από τα θέματα συζήτησης, ουσιαστική εξέλιξη όμως δεν αναμένεται, καθώς μέχρι τον Δεκέμβριο, που η Κύπρος ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία, οι διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες, ενώ οι κυπριακές προεδρικές εκλογές το 2013 στερούν από τον απερχόμενο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια τη δυνατότητα να δεσμεύσει τον επόμενο Πρόεδρο με λύση. Η τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο εν τω μεταξύ, η οποία εκδηλώνεται με απειλές για διεξαγωγή ερευνών σε θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, εγκυμονεί κινδύνους επεισοδίου, πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου, και με το Ισραήλ, το οποίο έχει αναλάβει την προστασία όχι μόνο των κοιτασμάτων του, αλλά και των εργασιών εξόρυξης κυπριακού αερίου, στις οποίες εμπλέκονται εταιρίες ισραηλινών συμφερόντων.

 

Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος θα επιδιώξει να φέρει τη διπλωματία της Αγκυρας προ των ευθυνών της, αναδεικνύοντας την ανάγκη συνεργασίας των τουρκικών και των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση ενός πολύ πιθανού κύματος προσφύγων από τη Συρία, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

 

Μία από τις αθέατες πλευρές της επίσκεψης Νταβούτογλου έχει να κάνει και με το ενδιαφέρον των Τούρκων επιχειρηματιών για επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και με γενικότερα deals στις δυο πλευρές του Αιγαίου. Η Αθήνα εκφράζει την πρόθεσή της να συζητήσει το εν λόγω ενδεχόμενο, αν και -όπως είναι φυσικό- το αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα και εγκράτεια.

Ετικέτες: