Μείωση των ροών στην Ιταλία, εκτόξευση σε Ελλάδα – Κύπρο

Έπεσε στο μισό το 2019 (σε σχέση με το 2018), όταν στη χώρα μας εκτινάχθηκε στο 94,6% και στη Μεγαλόνησο 572,5%!Από τη Θεανώ Καρούτα

Την ώρα που ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν στην Ιταλία διά της θαλάσσιας οδού μειώθηκε κατά 50% το 2019, σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, στην Ελλάδα ο ίδιος αριθμός εκτοξεύτηκε κατά 94,6% και στην Κύπρο κατά 572,5%, προκαλώντας ανησυχία στις ευρωπαϊκές Αρχές για το γεγονός πως η χώρα μας είναι, πλέον, η βασική πύλη εισόδου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φτάνουν μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη!

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ιταλικές Αρχές, ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που μπήκαν στη χώρα φέτος κατέγραψε πτώση περίπου 90% σε σύγκριση με το 2017! Από τις αρχές του 2019 έως την 24η Δεκεμβρίου, 11.439 μετανάστες αφίχθηκαν στις ιταλικές ακτές.

Την ίδια περίοδο πέρυσι, ο αριθμός τους ανερχόταν σε 23.210 και το 2017 ήταν 118.914. Η κυριότερη χώρα προέλευσης των μεταναστών φέτος ήταν η Τυνησία (2.654), ενώ ακολουθούν το Πακιστάν και η Ακτή Ελεφαντοστού. Βασικός λόγος της δραστικής μείωσης του αριθμού μεταναστών στην Ιταλία είναι η αμφιλεγόμενη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Λιβύης το 2017. Βάσει αυτής, η Ιταλία προσέφερε χρήματα και εξοπλισμό για την αποκατάσταση της αποτελεσματικότητας της λιβυκής ακτοφυλακής, προκειμένου να εμποδίζει τους μετανάστες που επιδιώκουν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών κατέγραψε μεγάλη πτώση, ωστόσο οι επικριτές σημειώνουν ότι αυτό έγινε σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς οι μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί σε καταυλισμούς στη Λιβύη είναι εκτεθειμένοι σε κακοποιήσεις και βασανισμούς. Τα νέα, πάντως, δεν είναι αισιόδοξα για όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2019, με τη χώρα μας να υποδέχεται 60.363 πρόσφυγες και μετανάστες μέσα στο έτος, ενώ στον χάρτη των μεσογειακών οδών έχουν μπει πλέον η Κύπρος και η Μάλτα, όπου οι αφίξεις σημείωσαν άνοδο σχεδόν 600% και 185,2%, αντίστοιχα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα