Μην ευτελίζετε τον Πρόεδρο

Η σεναριολογία για τον ένοικο της Ηρώδου Αττικού εκτρέπεται επικίνδυνα • Οι χρησμοί του Μητσοτάκη και οι νέες περιπαικτικές αναφορές αρχίζουν να θυμίζουν… ριάλιτι σόου. Αγρια κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑΦαρσοκωμωδία… «Είμαι πιο κοντά στην απόφαση, χωρίς όμως να έχω αποφασίσει» είπε ο πρωθυπουργός

Σ ε κωμωδία που ευτελίζει το κύρος του θεσμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας μετατρέπεται η υπόθεση της επιλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τους πληροφόρησε ότι το Μέτσοβο δεν τον… ενέπνευσε αρκετά. «Χρόνος υπάρχει ακόμα… Είμαι πιο κοντά στην απόφαση, χωρίς ωστόσο να έχω αποφασίσει ακόμα» είπε ο πρωθυπουργός, μεταθέτοντας στο απώτερο μέλλον την ανακοίνωση του ονόματος που θα προτείνει για τον προεδρικό θώκο. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι είναι 50-50 οι πιθανότητες να είναι άνδρας ή γυναίκα, συνεχίζοντας έτσι τους περιπαικτικούς «χρησμούς», που δεν αρμόζουν στη σοβαρότητα της επιλογής.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκδίδει ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πει ξεκάθαρα ποιον προτείνει για τον ανώτατο πολιτειακό θώκο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται, μάλιστα, από την αξιωματική αντιπολίτευση να εξηγήσει πού θεωρεί ότι απέτυχε ο Προκόπης Παυλόπουλος, εάν δεν προταθεί η ανανέωση της θητείας του, καθώς, όπως σημειώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ψηφιστεί και από τη Ν.Δ. και έχει εξασφαλισμένη ευρύτατη πολιτική, αλλά και κοινωνική συναίνεση. «Οι μικροπολιτικοί τακτικισμοί του κ. Μητσοτάκη, οι εσωτερικές ισορροπίες και αντιφάσεις της Ν.Δ. δεν μπορούν να αποτελούν το κριτήριο της επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» συνεχίζει η Κουμουνδούρου.

Ποιος μιλάει…

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ., καθώς κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι είναι ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ να υποβιβάζει το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αντικείμενο κομματικών αψιμαχιών. Γίνεται, μάλιστα, επίθεση τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι ασφαλώς ο Πρόεδρος, όπως και ο εκάστοτε πρωθυπουργός, οφείλει να γνωρίζει ότι η θάλασσα έχει σύνορα και πως εκείνοι που χρησιμοποίησαν προσχηματικά την εκλογή Προέδρου για να ανατρέψουν μια κυβέρνηση και να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές δεν μπορούν να μιλούν για υπευθυνότητα. Παρέμβαση, μετά τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις, έκανε και η Φώφη Γεννηματά, η οποία δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει κανέναν υποψήφιο που θα προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι κομματικοί καβγάδες όσο και οι φήμες και οι ψίθυροι υποβιβάζουν τη σημασία του θέματος. Η ευθύνη ανήκει σε όλους, ωστόσο την πρωτοβουλία την έχει μόνο ο πρωθυπουργός, που οφείλει να επαναφέρει τη σχετική συζήτηση στα επίπεδα της σοβαρότητας, καθώς αρχίζει να προσλαμβάνει ευτελή χαρακτηριστικά που θυμίζουν τηλεριάλιτι.

—-

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η δημόσια συζήτηση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμφισβήτητα ευτελίζει τον θεσμό. Επιπλέον, όμως, προσβάλλει και τον νυν Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, που με ευπρέπεια αντιμετωπίζει τις εξελίξεις. Μήπως, λοιπόν, έχει έρθει η ώρα να αντιδράσει και ο ίδιος; Ενδεχομένως δείχνοντας την ενόχλησή του ή (ακόμα πιο προχωρημένο) δηλώνοντας ότι πλέον δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει με αυτές τις προϋποθέσεις. Ετσι θα έστελνε ηχηρό μήνυμα προάσπισης του θεσμού και θα εξέθετε ανεπανόρθωτα όσους παίζουν παιχνίδια με το κορυφαίο αξίωμα της Ελληνικής Πολιτείας. Εξάλλου, ο ίδιος έπραξε το χρέος του και δεν έχει τίποτε να αποδείξει. 

δ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα