Θεοφάνια: Με λαμπρότητα ο αγιασμός των υδάτων

Παπάς στη Φθιώτιδα έπιασε τον Σταυρό! Πολλοί ήταν οι τολμηροί ανά την Ελλάδα που αψήφησαν τα μποφόρ και το τσουχτερό κρύοΜε θρησκευτική ευλάβεια, παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, έγινε χθες η τελετή του αγιασμού των υδάτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Οπως κάθε χρόνο, ο εορτασμός των Θεοφανίων σημαδεύτηκε από ευτράπελα. Σε πολλά νησιά, όπως η Μυτιλήνη, η Σύρος, η Τήνος και η Χίος, τα Θεοφάνια γιορτάστηκαν με χαμηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις ανέμους, οι οποίοι έφταναν και τα 10 μποφόρ. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, υπήρξαν ορισμένοι τολμηροί οι οποίοι βούτηξαν με περίσσια θέληση στα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό.

Ο δυνατός αέρας που έπνεε στη Σκάλα Κεφαλλονιάς επιφύλασσε ένα απρόοπτο για τον ιερέα που πήγε να ευλογήσει τα νερά. Συγκεκριμένα, ο ιερέας, πλησιάζοντας στη θάλασσα για να ρίξει τον Σταυρό, παρασύρθηκε από τη δύναμη του ανέμου με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να σταθεί όρθιος και να πέσει κάτω. Αμεσα οι πιστοί που βρίσκονταν στο σημείο τον βοήθησαν να σηκωθεί και ο ίδιος έριξε τον Σταυρό με τη δεύτερη προσπάθεια. Στη Ναύπακτο μια κοπέλα έβαλε τα γυαλιά σε επτά αγόρια, καθώς ήταν εκείνη που έπιασε τον Σταυρό. Το όνομά της είναι Ευρυδίκη Λουκοπούλου και είναι η πρώτη γυναίκα που πιάνει τον Σταυρό στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στην Κέρκυρα 20 ήταν οι κολυμβητές, μεταξύ αυτών και δύο γυναίκες, οι οποίοι αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Ιονίου προκειμένου να πάρουν την ευλογία του Σταυρού. Τελικά, ο τυχερός ήταν ένας 27χρονος Ολλανδός ο οποίος μένει τον τελευταίο χρόνο στην Κέρκυρα, καθώς εργάζεται στο Ινστιτούτο Γεωπολιτικής, και έπιασε τον Σταυρό για πρώτη φορά. Στο Καινούργιο Φθιώτιδας ο παπάς της περιοχής, όταν διαπίστωσε ότι δεν είχε κανείς το θάρρος να βουτήξει να πιάσει τον Σταυρό εξαιτίας του καιρού, πήρε την απόφαση να βουτήξει ο ίδιος! Στα Χανιά, ένας άνδρας κινδύνεψε στην προσπάθειά του να πιάσει τον Σταυρό. Ευτυχώς, στο σημείο βρίσκονταν μέλη της εθελοντικής ναυαγοσωστικής μονάδας του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, οι οποίοι τον βοήθησαν να βγει στη στεριά σώος και αβλαβής!

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η τελετή του αγιασμού των υδάτων στα Ιωάννινα, στο αναστηλωμένο πέτρινο γεφύρι της Πλάκας, στα Τζουμέρκα. Στο γεφύρι, το οποίο είχε χαθεί από τη μανία της φύσης τον Φεβρουάριο του 2015 και αποτελεί ιστορικό και πολιτιστικό τοπόσημο των Τζουμέρκων, ο ιερέας έριξε τον σταυρό για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια. Οσο για τη Θεσσαλονίκη, η τελετή αγιασμού των υδάτων έγινε από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Αθανασίου, στον Θερμαϊκό Κόλπο, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και λεωφόρου Νίκης, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού χώρου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών.

Είκοσι τολμηροί άνδρες βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό και αυτός που τον έπιασε ήταν ο 36χρονος Μιχάλης Αποστολίδης, που βούτηξε για 22η φορά, ενώ φέτος ήταν η 16η φορά που κατάφερε να τον πιάσει! Οπως είπε, το ήθελε πολύ για τον πατέρα του, που έχει να κάνει σοβαρό χειρουργείο, ενώ ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι «η πίστη είναι αυτή που με σπρώχνει και πιάνω τον Σταυρό». Παρών ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου, που τόνισε: «Εύχομαι ολόψυχα η χάρη του Αγίου Πνεύματος να φωτίζει όλους, ξεκινώντας από εμάς, τους κυβερνώντες, για να πράττουμε το καθήκον μας, για να πράττουμε το καλύτερο, αυτό που αξίζει ο ελληνικός λαός, αυτό που αξίζει η πατρίδα μας». Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ευχήθηκε: «Καλή φώτιση σε όλους ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας το 2020». Μετά την ολοκλήρωση της τελετής στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού από το αντιτορπιλικό «Βέλος».

Στο Πανόραμα η ρίψη του Σταυρού έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο. Στην τελετή συμμετείχαν συνολικά 33 κολυμβητές, οι οποίοι είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες. Τον Σταυρό έπιασαν τελικά δύο αδέλφια, ο 16χρονος Δημήτρης Στεφάνου και ο 11χρονος Αγγελος Στεφάνου. Στην ορεινή Ξάνθη και πιο συγκεκριμένα στο μικρό χωριό Λυκοδρόμιο υπήρξε μόνο ένας τολμηρός κολυμβητής, ο οποίος αψήφησε το τσουχτερό κρύο και έπεσε για να πιάσει τον Σταυρό.

Τέλος, στη Φλώρινα ο ιερέας έριξε τον Σταυρό πιο μακριά από το σημείο που είχαν υπολογίσει, με αποτέλεσμα να τον ψάχνουν επί… δύο ώρες. Τελικά, τον βρήκαν!

Παυλόπουλος: Τα Φώτα μάς δείχνουν τον δρόμο υπεράσπισης των αξιών

«Η εορτή των Θεοφανίων, πηγή του ανεσπέρου φωτός της χριστιανοσύνης, δείχνει σε εμάς, τους Ελληνες, τον διαχρονικό δρόμο του χρέους μας, όπως τούτο διαμορφώνεται από την Ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Ητοι, τον δρόμο της υπεράσπισης των αρχών και αξιών του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος παρακολούθησε τη θεία λειτουργία και τον αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το μήνυμα αφορά και πέραν των συνόρων μας «για την υπεράσπιση του ανθρώπου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του, κυρίως στους ταραγμένους και χαλεπούς καιρούς μας».

Ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για τα Θεοφάνια στο Τάρπον Σπρινγκς των ΗΠΑ και παρακολούθησε με πλήθος ομογενών τον αγιασμό των υδάτων. Τη ρίψη του Σταυρού έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και παλικάρια από εννέα ορθόδοξες ενορίες της Τάμπα βούτηξαν στα νερά για να τον πιάσουν. Η παράδοση λέει ότι ο πιο άξιος από όσους καταδυθούν και κολυμπήσουν αποσπά αυτομάτως και την ευλογία της Εκκλησίας, μια που ο αγιασμός των υδάτων είναι μια συμβολική αναπαράσταση της βάπτισης του Ιησού, σύμφωνα με τη Γραφή, από τον Ιωάννη στον ποταμό Ιορδάνη.

«Περισσότερο φως στους ανθρώπους και τους πολιτικούς» ευχήθηκε με δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. «Να προστατεύσουμε το σπίτι μας, τη Γη και την ειρήνη» ανέφερε από τον Πειραιά και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους. «Χρόνια πολλά! Με ευχές να φωτιστεί η διέξοδος που θα ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας για μόρφωση, δουλειά, ειρήνη, ευημερία» ευχήθηκε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πειραιάς: Οϋκάδες βούτηξαν στα παγωμένα νερά

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα έγινε χθες στον Πειραιά ο εορτασμός των Θεοφανίων, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες από την κακοκαιρία που έπληττε από το βράδυ τη χώρα. Προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και συμπαραστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, αρχικά τελέστηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία των Θεοφανίων στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος.

Το «παρών» στην τελετή έδωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος κατά την τελετή στον ιερό ναό απελευθέρωσε τρία λευκά περιστέρια που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα. Σημειώνεται ότι στον ιερό ναό του Πειραιά βρίσκονταν τιμητικά αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη συνέχεια ακολούθησε η τελετή ρίψης του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στην προβλήτα απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος. Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά το τσουχτερό κρύο ο κόσμος έδωσε μαζικά το «παρών». Στη θάλασσα βούτηξαν για να πιάσουν τον Σταυρό μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων Υποβρυχίων Καταστροφών, απόστρατοι και εν ενεργεία. Στο σημείο βρίσκονταν και τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία απέδωσαν τιμές κατά τη διάρκεια της ρίψης του Τιμίου Σταυρού.

Στη θεία λειτουργία των Θεοφανίων και την τελετή ρίψης του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι του Πειραιά παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, ενώ μεταξύ άλλων βρέθηκαν ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα