Τραμπ ο… ασεβής

«Σφίγγα» ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Λιβύη
Ο Μητσοτάκης ζήτησε στήριξη, αλλά έλαβε μόνο συμπάθεια
Κυριάκος: Βάλτε μας στο πρόγραμμα των F-35 και των drones

Η Θέση μας: Ακόμα μία εθνική ντροπή

Aπέφυγε να προσφέρει κάλυψη στην Ελλάδα όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα και να καταδικάσει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης που αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τουλάχιστον στον «on camera» διάλογο, ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Η αφωνία του Αμερικανού προέδρου για το μείζον αυτό εθνικό θέμα στο Οβάλ Γραφείο, έχοντας δίπλα του τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκάλεσε απογοήτευση στην ελληνική αντιπροσωπία, όπως και η απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά του κ. Τραμπ, που μετέτρεψε την επίσημη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό σε μονομερή συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης για το Ιράν, το Ιράκ και την παραπομπή του, βάζοντας μπροστά από το τζάκι όχι τις σημαίες Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, για να στείλει μήνυμα στην Τεχεράνη. Σημειώνεται πως ο Λευκός Οίκος δεν θέλησε να γίνουν κοινές δηλώσεις Τραμπ – Μητσοτάκη για να αποφευχθούν δήθεν ενοχλητικές ερωτήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν άκουσε τον κ. Τραμπ να απαντά σε ερώτηση για τη Λιβύη και να αποκαλεί «φίλο» του τον Ερντογάν με τον οποίο «μιλάει», έσπευσε προς τιμήν του να παρέμβει και να πει ότι προσβλέπει στη στήριξη των ΗΠΑ για να αναδειχθούν η παραβατικότητα της Τουρκίας και το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Ηταν μία θετική παρέμβαση του πρωθυπουργού, που τόνισε ταυτόχρονα τη σταθερότητα που προσφέρει η Ελλάδα στην περιοχή. «Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος σε μια περίπλοκη περιοχή του κόσμου» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά δεν έλαβε σε εκείνο το σημείο τουλάχιστον τη στήριξη που ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ, που συνέχισε να δίνει ρεσιτάλ προσβλητικής συμπεριφοράς, φέρνοντας σε αμηχανία την ελληνική αντιπροσωπία.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης μπήκε «σφήνα» στο πρόγραμμα των F-35, μετά την εμπλοκή που υπήρξε στην παράδοση των μαχητικών στην Τουρκία, λέγοντας στον Ντ. Τραμπ πως η Ελλάδα επιθυμεί, πέραν της αναβάθμισης των F-16, την ένταξή της στο πρόγραμμα της συμπαραγωγής των UAVs. Η απάντηση του Αμερικανού προέδρου δεν ήταν και πάλι σαφής, αφού απάντησε με μία αόριστη φράση «έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα και θα κάνουμε πολλές συμφωνίες».

Θερμή υποδοχή

Τα μόνα θετικά από τον «on camera» διά-λογο μεταξύ Τραμπ και Μητσοτάκη, ως είθισται μπροστά από το τζάκι του Οβάλ Γραφείου, ήταν τα λόγια υποδοχής επί της ουσίας του Ελληνα πρωθυπουργού.

«Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Ελληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και χαρακτήρισε εκπληκτικές τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα.

«Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν τεράστια επιτυχία. Μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο» υπογράμμισε ο κ. Τραμπ. Δράττοντας την ευκαιρία, ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τις αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα «για να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία».

Αμηχανία στο Μαξίμου! Ο πρωθυπουργός δεν έκανε καν επίσημες δηλώσεις

Παγωμάρα και αμηχανία επικρατούσε στην κυβέρνηση και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ενδεικτικό είναι ότι αποφασίστηκε να μη γίνει επίσημη δήλωση από τον πρωθυπουργό, με το αιτιολογικό ότι «όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν ειπώθηκαν μέσα στο Οβάλ Γραφείο», ενώ εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι και από τη δημόσια τηλεόραση δεν είχαν να σχολιάσουν επί της ουσίας κάτι θετικό από την έκβαση των συνομιλιών των δύο πλευρών.

Σε συζήτηση που είχε με τους Ελληνες δημοσιογράφους ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε «πολύ ικανοποιημένος» από τη συνάντηση. Οπως ανέφερε, «είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πώς μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Παράλληλα, εμφανίστηκε κατηγορηματικός για την τουρκική προκλητικότητα. «Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Εγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας (20 αεροσκάφη). Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35.

Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά. Στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην αρχή της συνάντησής τους αναφέρθηκε με tweet ο Λευκός Οίκος. Οπως επισημαίνει, «ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε στον Τύπο στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη». Στο ίδιο tweet σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι «ένα έθνος που έχει κάνει τρομερή επιστροφή!».

Με ανακοίνωσή του, εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «πρωτοφανές φιάσκο» και συνέχισε: «Η εικόνα του Ελληνα πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων».

Κλείνουν έπειτα από 10 χρόνια τα γραφεία του ΔΝΤ στην Αθήνα

Το κλείσιμο των γραφείων του ΔΝΤ στην Αθήνα, έπειτα από ασφυκτική δεκαετή παρουσία, ανακοίνωσε, σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού, χθες από την Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός.

Μετά τη συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την ενεργό υποστήριξη του ΔΝΤ στο ελληνικό αίτημα για μείωση του στόχου 3,5% των πρωτογενών πλεονασμάτων από το επόμενο έτος.

Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε την προεξόφληση άλλων 2 δισ. ευρώ χρέους στο ΔΝΤ, που λήγουν το 2021 και βαρύνονται με επιτόκιο 1,91%, υπό την προϋπόθεση ότι το μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές θα είναι χαμηλότερο από τα επίπεδα αυτά.

Η πρόωρη εξόφληση και του υπόλοιπου ποσού (περί τα 3,5 δισ. ευρώ, που λήγουν το 2024) είναι απολύτως εφικτή οικονομικά, αλλά αναχαιτίστηκε γιατί οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να παραμείνει το Ταμείο παρατηρητής της ελληνικής οικονομίας όσο διαρκεί η ενισχυμένη εποπτεία, η οποία εκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Αναφερθείς στα πλεονάσματα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Πιστεύω ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην ευρωζώνη. Είμαστε μια αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα».

Μιλώντας μάλιστα λίγο νωρίτερα στο think tank «Atlantic Council» εξήγησε ότι «από τη μείωση αυτή, το 80% θα κατευθυνθεί στη μείωση των φόρων και το 20% στη μείωση της φτώχειας και για κοινωνικές ανάγκες».

Μιλώντας για τις επενδύσεις, ο πρωθυπουργός είπε πως, όταν κοιτάζει τους αριθμούς, βλέπει ότι είμαστε κάτω από τους στόχους και πρόσθεσε πως «αναζητούμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «πλέον δεν υπάρχει ο αντιαμερικανισμός των δεκαετιών του ’70 και του ’80».

Ακόμα, σημείωσε ότι «θα εξερευνήσουμε τις πιθανότητες για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «προφανώς δεν είμαστε ακόμα στην οικονομική κατάσταση για να κάνουμε τέτοιες αμυντικές επενδύσεις».

Γ. Χατζηδημητρίου

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα