Ο Παπαντωνίου (επιτέλους) στο εδώλιο!

Καταπέλτης η εισαγγελική εισήγηση για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και τη σύζυγό του για τις «μίζες» από τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατώνΑπό την
Ντέμη Ντάβαρη

Το εδώλιο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος «δείχνουν» οι περίπου 1.300 σελίδες που αριθμεί η πρόταση του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου για τον Γιάννο Παπαντωνίου, που παραμένει προσωρινά κρατούμενος από τον Οκτώβριο του 2018 αναφορικά με το δώρο ύψους 2.800.000 ελβετικών φράγκων που φέρεται ότι έλαβε στο πλαίσιο της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πολυσέλιδη εισήγησή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ο εισαγγελικός λειτουργός προτείνει την παραπομπή σε δίκη τόσο του πρώην κραταιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ όσο και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου, που είχε επίσης κριθεί προφυλακιστέα μετά την απολογία της, αλλά αποφυλακίστηκε τον περασμένο Μάρτιο με περιοριστικούς όρους και εγγύηση ύψους 150.000 ευρώ.

Αιχμή του δόρατος στην εισαγγελική κρίση φέρεται ότι αποτέλεσε το «γαϊτανάκι» εμβασμάτων που μετακινούνταν από λογαριασμό σε λογαριασμό και φέρεται ότι αφορούν παράνομες πληρωμές που έγιναν στο πλαίσιο της επίμαχης σύμβασης με τη γαλλική εταιρία Thales Nederland B.V. και τα οποία το ζεύγος Παπαντωνίου – Κουράκου «φυγάδευσε» στην Ελβετία, αποκρύπτοντάς τα από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

Μάλιστα, το ποσό των 2.835.197 ελβετικών φράγκων που εντοπίστηκε σε τραπεζικά ιδρύματα της Ελβετίας φέρεται ότι ήταν τμήμα του συνολικού «ανταλλάγματος» που έλαβε ο πρώην «τσάρος της οικονομίας», το οποίο, σύμφωνα με πηγές της δικαστικής έρευνας, ξεπερνά τα 4.500.000 ελβετικά φράγκα.

Ο «μεταφορέας»

Ρόλο-κλειδί στη διοχέτευση της «μίζας» σε ελβετικές τράπεζες είχε, σύμφωνα με τη δικογραφία, επιχειρηματίας, φίλος του Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος απολογούμενος παραδέχθηκε ότι την περίοδο 2002-2003 «έβγαλε» 2.500.000 ευρώ για λογαριασμό του πρώην υπουργού στην Ελβετία, ισχυριζόμενος ωστόσο πως δεν γνώριζε την παράνομη προέλευσή τους.

Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός και η σύζυγός του, πάντως, είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η επίμαχη σύμβαση για τις φρεγάτες ήταν επωφελής για το Δημόσιο.

Μάλιστα, προ διμήνου μετά την παράταση της προσωρινής κράτησής του από το αρμόδιο συμβούλιο σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «αυθαίρετη προφυλάκιση», υποστηρίζοντας ότι βασίζεται στον… μύθο της δήθεν ύπαρξης άλλων «μη εισέτι γνωστών λογαριασμών».

Τον τελευταίο λόγο για το αν ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του θα βρεθούν στο εδώλιο αναμένεται να έχει τις επόμενες εβδομάδες το δικαστικό συμβούλιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα