«Μαύρα σύννεφα» για τα αναδρομικά

Τα επιχειρήματα των συνταξιούχων και η αντίδραση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Όλα δείχνουν ότι η αδικία με τις περικοπές δεν θα διορθωθεί πλήρως

Ασκήσεις ισορροπίας από την πρόεδρο Αικ. Σακελλαροπούλου, που «ψαλίδισε» τις προσδοκίες
Πότε αναμένεται η απόφαση

Η Θέση μας: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ!

Ρεπορτάζ Νάσος Χατζητσάκος

Η αντίστροφη μέτρηση για τα αναδρομικά 2.500.000 παλαιών συνταξιούχων άρχισε, χθες, με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των μελών της Ολομέλειας του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα. 

Μέσα στους επόμενους 3-6 μήνες (από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο) οι απόμαχοι της εργασίας θα μάθουν οριστικά εάν, περίπου 8 χρόνια μετά τις αντισυνταγματικές περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων, θα λάβουν έστω και ένα μέρος από τα «κλεμμένα», για ένα δεκάμηνο δηλαδή, ή ενδεχομένως και τίποτα!

Η «μητέρα των μαχών» για τα αναδρομικά πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες έντασης. Το στίγμα του κλίματος που επικρατούσε στη δίκη, τη στιγμή κατά την οποία έξω από το δικαστήριο έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας δεκάδες συνταξιούχοι, έδωσε η πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέροντας ότι «το δικαστήριο αντιλαμβάνεται το βάρος της απόφασής του. Οι δικαστές δεν ζούμε έξω από την κοινωνία».

«Στόχος της πιλοτικής δίκης είναι οι διευκρινίσεις αν τυχόν υπάρχουν κενά σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ» ανέφερε η κυρία Σακελλαροπούλου, προσθέτοντας ότι «αυτές μπορεί να αφορούν είτε το δεκάμηνο μεταξύ της αποφάσεως του ΣτΕ το 2015 και ως την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου είτε κάποιο άλλο διάστημα».

Επί της ουσίας, η πρόεδρος φάνηκε να «κουρεύει» τις προσδοκίες των συνταξιούχων δίνοντας την αίσθηση ότι πολύ δύσκολα θα δικαιωθούν πλήρως.
Ποιο είναι, όμως, το επίμαχο ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν, χθες, οι ανώτατοι δικαστές να απαντήσουν μέσα από τη διεξαγωγή μιας ακόμη πιλοτικής δίκης (το αποτέλεσμά της θα καθορίσει το σύνολο των περίπου 6.000 εκκρεμών προσφυγών) μετά την πρόσφατη προσφυγή του ΕΦΚΑ; Επί της ουσίας, τα μέλη της Ολομέλειας του ΣτΕ θα κρίνουν οριστικά εάν οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά:

• Από τον Ιούνιο 2015 (οπότε με τις αποφάσεις εκείνης της περιόδου είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές) μέχρι σήμερα ή

• από τον Ιούνιο 2015 μέχρι τις 13 Μαΐου 2016, δηλαδή για 10 μήνες (την περίοδο που μεσολάβησε μέχρι τον ν. Κατρούγκαλου) ή

• μόνο ένα μικρό τμήμα επιστροφών από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά ή

• εάν, τελικά, δεν δικαιωθούν, καθόλου αναδρομικά για λόγους… δημοσιονομικής σταθερότητας.

Τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο: Είτε οι συνταξιούχοι θα δικαιωθούν για τα αναδρομικά ενός δεκαμήνου (από τον Ιούνιο ’15 μέχρι και τα μέσα Μαΐου ’16), δηλαδή από περίπου 560 έως 6.150 ευρώ από τις μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές και 600 ευρώ έκαστος από την κατάργηση των δώρων, είτε δεν θα πάρουν πίσω τίποτα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι δικηγόροι των συνταξιουχικών σωματείων υποστήριξαν ότι οι περικοπές του 2012 συνιστούν παράβαση του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και πληθώρας συνταγματικών διατάξεων.

Απέδωσαν δε σκοπιμότητα στην ενέργεια του ΕΦΚΑ να ζητήσει πιλοτική δίκη και υποστήριξαν ότι η επιβάρυνση που θα υποστεί ο ΕΦΚΑ για το σύνολο των αναδρομικών δεν ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του ΕΦΚΑ, κάνοντας λόγο για ανάγκη προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος, υποστήριξαν ότι σε περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων τα αναδρομικά θα ανέρχονται: α) για την περίοδο από το 2013 μέχρι και τον Αύγουστο 2015 στα 11 δισ. ευρώ, β) από 10 Ιουνίου 2015 έως μέσα Μαΐου 2016 στα 3,9 δισ. ευρώ και γ) από μέσα Μαΐου 2016 μέχρι τα τέλη του 2018 στα 11,5 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά στα 26,4 δισ. ευρώ (21,5 δισ. για τις κύριες και περίπου 5 δισ. ευρώ για τις επικουρικές).

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα