SOS για τους καπνιστές – ατμιστές!

Διπλάσιος ο κίνδυνος εγκεφαλικού για όσους συνδυάζουν και τα δύο, σε σχέση με όσους μένουν μόνο στο συμβατικό τσιγάροΝέα αμερικανική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι όσοι καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα και παράλληλα ατμίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με όσους είναι μόνο καπνιστές και σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν καθόλου!

Η νέα έρευνα του πανεπιστημίου Τζορτζ Μέισον της Βιρτζίνια έρχεται να προστεθεί σε αρκετές ακόμα, οι οποίες δημιουργούν αμφιβολίες για τη θέση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν όντως μια λιγότερο επικίνδυνη εναλλακτική επιλογή σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Τάρανγκ Παρέκχ, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 162.000 άτομα ηλικίας 18 έως 44 ετών και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό προληπτικής ιατρικής «American Journal of Preventive Medicine».

«Είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι ο καπνός του τσιγάρου είναι ανάμεσα στους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι νεαροί καπνιστές που επίσης κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου βάζουν τον εαυτό τους σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τους νεαρούς καπνιστές, που αντιλαμβάνονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως λιγότερο επιβλαβή και τα θεωρούν ασφαλέστερη λύση. Εχουμε αρχίσει να κατανοούμε τις επιπτώσεις στην υγεία από τον συνδυασμό ηλεκτρονικών και κανονικών τσιγάρων, και αυτές δεν είναι καλές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παρέκχ.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, στην περίπτωση των ατμιστών που δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές δεν φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι το ζήτημα πρέπει να μελετηθεί σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι καπνιστές που σταματούν να καπνίζουν παραδοσιακά τσιγάρα και γίνονται ατμιστές δεν φαίνεται να έχουν κάποιο όφελος σε ό,τι αφορά τη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό στο μέλλον.

Υπενθυμίζουμε ότι άλλες πρόσφατες επιστημονικές έρευνες μεταξύ άλλων έχουν δείξει ότι το άτμισμα προκαλεί ζημιά στους πνεύμονες, ότι η μακρόχρονη έκθεση του οργανισμού στη νικοτίνη του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλεί φλεγμονή και ότι οι ατμιστές είναι πιθανότερο να ξεκινήσουν το κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι μη ατμιστές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα