Τα κόλπα της Άγκυρας έδιωξαν τον Χαφτάρ από τη Μόσχα

Τον γύρο του κόσμου έκανε από χθες νωρίς το πρωί η είδηση πως ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ αποχώρησε από τη Μόσχα χωρίς να...

... υπογράψει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Την ίδια ώρα το Al Arabiya μετέδιδε πως «από τις πρώτες πρωινές ώρες νότια της Τρίπολης καταγραφόταν επανέναρξη των εχθροπραξιών», ενώ το Reuters, επικαλούμενο πηγές, σημείωνε ότι ο Λίβυος στρατάρχης αποφάσισε να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας της χώρας του.

Για ποιους λόγους όμως ο Χαφτάρ έφυγε από τη Ρωσία, ενώ, αφενός, χθες ο Σεργκέι Λαβρόφ μιλούσε περί προόδου στις συνομιλίες, σημειώνοντας ακόμη πως ο στρατάρχης ζήτησε περισσότερο χρόνο ώστε να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, και, αφετέρου, αφού ο αντίπαλός του Φαγέζ αλ Σάρατζ είχε βάλει σε αυτό τη μονογραφή του;

Μέσω twitter λίγο αργότερα το περιβάλλον του Χαφτάρ αποκάλυπτε πως η προσφερόμενη συμφωνία δεν ήταν δυνατό να γίνει δεκτή, και τούτο διότι η Τουρκία επιχειρεί μέσω αυτής να νομιμοποιήσει τον ρόλο της στη Λιβύη, αφού απαίτησε να αποσυρθούν άμεσα τα στρατεύματα του στρατάρχη από τα περίχωρα της Τρίπολης!

«Ο Χαφτάρ και η αντιπροσωπία του έφυγαν από τη Μόσχα και δεν υπέγραψαν καμία συμφωνία εις βάρος των ηρωικών θυσιών και φιλοδοξιών των Λίβυων για σωτηρία. Δεν θα υπογραφεί (η συμφωνία) για αρκετούς λόγους, ο κυριότερος των οποίων είναι η πρόθεση της Τουρκίας να επιβληθεί ως εμπλεκόμενο μέρος στη Λιβύη ώστε να νομιμοποιήσει το παράνομο μνημόνιο (τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης).

Η Λιβύη για τους Λίβυους» ανέφεραν χαρακτηριστικά στον λογαριασμό τους στο twitter παράγοντες του περιβάλλοντος του στρατάρχη. Ο Χαφτάρ πάντως, που επιχειρησιακά συνεχίζει να έχει το «πάνω χέρι» στις στρατιωτικές εξελίξεις στη Λιβύη, δεν έκλεισε οριστικά την πόρτα των διαβουλεύσεων. Το αντίθετο. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, «είδε θετικά το τελικό κείμενο της συμφωνίας, όμως πριν από την υπογραφή του ζήτησε δύο εικοσιτετράωρα για να συζητήσει το κείμενο με τους ηγέτες των φυλών που υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό».