Διάγγελμα Κυριάκου με στόχο τη μέγιστη δυνατή συναίνεση

Ο πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο της Σακελλαροπούλου και θύμισε ότι επελέγη στο ΣτΕ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως την επόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, έκανε λόγο για «ενωτική, υπερκομματική και προοδευτική» πρόταση, ρίχνοντας το γάντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στοχεύοντας στην εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου -ει δυνατόν- από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε περήφανος για την εισήγησή του και σίγουρος για την επιτυχία της νέας Προέδρου, ενώ αναφέρθηκε προσωπικά και στον Προκόπη Παυλόπουλο, υπογραμμίζοντας μάλιστα τον προβληματισμό του για την τελική απόφασή του.

«Η απόφαση που κλήθηκα να πάρω δεν ήταν καθόλου εύκολη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι, κατά το Σύνταγμα, ρυθμιστής του πολιτεύματος. Ενσαρκώνει την ενότητα του έθνους. Και γι' αυτό οφείλει να έχει αίσθηση καθήκοντος. Ωστε να υπηρετεί άξια το θεσμικό βάρος του αξιώματός του.

Πρέπει, επίσης, να διαθέτει γνώσεις, κύρος και διεθνή εμπειρία, ώστε να συνδράμει δημιουργικά στην εσωτερική ζωή της χώρας. Αλλά και να την εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση στο εξωτερικό» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ο Καταστατικός μας Χάρτης δεν επιφυλάσσει στον Πρόεδρο ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Αυτό, όμως, καθιστά τον συμβολισμό της επιλογής του ακόμα πιο σημαντικό. Και σε μια εποχή που ο τόπος μας αφήνει πίσω την κρίση και κάνει πράξη την εθνική του αναγέννηση, έκρινα ότι το πρόσωπο του ανώτατου άρχοντα πρέπει να συμβαδίζει με αυτήν την πορεία: Ολοι μαζί ανοίγουμε ένα μεγάλο παράθυρο στο μέλλον. Με πρώτο τον πρώτο πολίτη. Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού.

Η δημοκρατία, η Ελλάδα και η πρόοδος, ωστόσο, είναι γένους θηλυκού. Και αυτές μας καλούν στη μεγάλη υπέρβαση. Θεωρώ ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση: Προτείνω, λοιπόν, για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου».

Εξυμνώντας την κυρία Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μία εξαίρετη νομικό με διεθνείς περγαμηνές, δικαστή με λαμπρή πορεία στο ανώτατο δικαστήριο, του οποίου έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. Με πρόταση, μάλιστα, του προηγούμενου πρωθυπουργού και με ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησής του... Ολοι αναγνωρίζουν τις δημοκρατικές αναφορές και την κοινωνική ευαισθησία της. Και, απ' όσο ξέρω, δεν προέρχεται από τη δική μας πολιτική οικογένεια».

Μία ανώτατη δικαστής στο ύπατο αξίωμα της χώρας, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «σηματοδοτεί την προσήλωσή μας στη δικαιοσύνη ως κεντρικού αρμού της δημοκρατίας. Τη διάθεση της κοινωνίας να αρθεί πάνω από διχασμούς και κομματισμούς και να ζήσει με κανόνες, ασφάλεια και ευημερία. Αλλά και στο μέτωπο των διεθνών μας σχέσεων αναδεικνύει τον σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδος να αντιμετωπίζει τις εθνικές προκλήσεις ειρηνικά και πάντα με γνώμονα το δίκαιο. Και ναι, η κυρία Σακελλαροπούλου είναι γυναίκα. Διακεκριμένη επιστήμων και ενεργός πολίτης».

Για τον απερχόμενο Πρόεδρο ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Σέβομαι απόλυτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που ολοκληρώνει τη θητεία του. Προβληματίστηκα πολύ. Ομως είμαι σίγουρος ότι η τελική μου απόφαση είναι η ορθή. Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της τη σύγχρονη Ελληνίδα». Κάλεσε δε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να ανταποκριθούν θετικά.

Σήμερα, τόνισε, «αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη της πρότασής μου. Στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου όλοι θα αναλάβουμε την ευθύνη του τελικού αποτελέσματος. Εύχομαι από καρδιάς να αποτυπώσει τη συναίνεση που τόσο επιθυμούν οι Ελληνες. Σε μία κρίσιμη συγκυρία η παρούσα Βουλή έχει τη δυνατότητα να γράψει Ιστορία. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει».