Συντάξεις: Μικρές αυξήσεις σε λίγους!

Αναπροσαρμογή από 5 έως 90 ευρώ τον μήνα μόλις για έναν στους πέντε, αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Αυξήσεις μικρές και για λίγους στις κύριες συντάξεις (5-10 έως περίπου 90 ευρώ τον μήνα, στην καλύτερη, για το 20% από το σύνολο των 2.550.000 συνταξιούχων) αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά, κυρίως για όσους είχαν από 38 έτη ασφάλισης και πάνω και ως εργαζόμενοι λάμβαναν τουλάχιστον 1.000 ευρώ τον μήνα, μεικτά, θα προκαλέσει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο βάσει των πληροφοριών που έδωσε στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί σήμερα ή τη Δευτέρα στη Βουλή και θα ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του φορέα εκπροσώπησης των δημοσίων υπαλλήλων συναντήθηκαν με τον κ. Βρούτση προχθές, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός ανέφερε ότι οι αυξήσεις που θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των ποσοστών ανταποδοτικότητας θα αφορούν όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας. Η μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό ανταποδοτικότητας για μετά τα 40 χρόνια υπηρεσίας (!) θα είναι περίπου 8%.

Τι σημαίνει αυτό; Ενας συνταξιούχος που είχε 38 έτη ασφάλισης και μέσες αποδοχές 1.000 τον μήνα, μεικτά, από το 2002 μέχρι τη συνταξιοδότησή του σήμερα λαμβάνει 774 ευρώ κύρια σύνταξη. Στην περίπτωση αυτή η αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μια αύξηση της τάξης του 5% στο ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης (από 390 ευρώ θα φτάσει στα 409,5 ευρώ).

Άρα το τελικό ποσό της σύνταξής του θα φτάσει στα 793,5 ευρώ, δηλαδή θα αυξηθεί κατά 19,5 ευρώ τον μήνα. Η αύξηση θα δοθεί ολόκληρη μόνο εάν δεν υπερκαλύπτεται από την προσωπική διαφορά. Πιο σημαντικές θα είναι οι αυξήσεις μόνο για όσους έχουν από 40 έτη ασφάλισης και πάνω και κατά πολύ πιο υψηλές αποδοχές από το 2002 και μετά. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 40 έτη ασφάλισης και 2.250 ευρώ, μεικτά, μέσο όρο μηνιαίων αποδοχών ως εργαζόμενος παίρνει κύρια σύνταξη 1.347 ευρώ. Μετά την αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης κατά 8% συνολικά η σύνταξη του θα φτάσει στα 1.424 ευρώ, δηλαδή θα πάρει μια αύξηση 77 ευρώ τον μήνα.

Με βάση τα δεδομένα αυτά η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ έκρινε ότι και το νέο νομοσχέδιο κινείται στην ίδια κατεύθυνση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων που επέφεραν οι μνημονιακοί νόμοι. Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισε ότι θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα