100 κεράκια για τον Έλληνα που ξεγέλασε τα SS

Ο Μυτιληνιός Γιάννης Καραγεωργίου είναι ο τελευταίος εν ζωή μάρτυρας των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσηςΤα εκατοστά του γενέθλια γιόρτασε την Τετάρτη το μεσημέρι στη Σκάλα Μυστεγνών ο Γιάννης Καραγεωργίου από το Σκαλοχώρι Λέσβου, ο μοναδικός εν ζωή μάρτυρας των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Δίπλα του, η ομάδα Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, που φροντίζει να θυμίζει σε όλους τα ιστορικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά, σε μια εποχή όπου η λήθη αφήνει χώρο σε κινήματα να δηλητηριάζουν την κοινωνία.

Ένας Μυτιληνιός αυτόπτης μάρτυρας της ναζιστικής θηριωδίας, που γλίτωσε από την Γκεστάπο, τις φυλακές του Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκης και το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Στάιν της Αυστρίας. Οπως έχει αναφέρει σε δηλώσεις του, ο Γιάννης Καραγεωργίου έθαψε 700 από τους συντρόφους του που εκτέλεσαν τα SS λίγο πριν από τη συνθηκολόγηση της Αυστρίας. Ο ίδιος επέζησε πέφτοντας στο έδαφος λίγο προτού ακουστεί το κροτάλισμα του πολυβόλου.

Τον Απρίλιο του 1942 ο Γιάννης Καραγεωργίου μαζί με τον αδελφό του Λάμπρο και με άλλους 18 νέους από το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού αποφάσισαν να διαφύγουν και να πάνε στη Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν τον Αξονα. Στο εκκλησάκι του Αγίου Φωκά και ενώ έψαχναν μέσο για να φύγουν, συνελήφθησαν από τους Γερμανούς και μεταφέρθηκαν στις φυλακές της Γκεστάπο.

Μια επιστολή ενός από τους συλληφθέντες που απευθυνόταν σε αξιωματικό ο οποίος υπηρετούσε στη Μέση Ανατολή αποτέλεσε το υλικό βάσει του οποίου οι 20 νέοι καταδικάστηκαν σε πενταετή φυλάκιση. Οδηγήθηκαν στις φυλακές του Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, όπου οι δύο από αυτούς έχασαν τη ζωή τους από τις κακουχίες.

Σύμφωνα με περιγραφές που κόβουν την ανάσα, τον Απρίλιο του 1944 μεταφέρθηκαν στα κάτεργα στο Στάιν της Αυστρίας, ενώ λίγες μέρες πριν από τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας τα SS εκτέλεσαν 700 κρατουμένους των φυλακών. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και τέσσερις από τους 18 Μυτιληνιούς. Ο Γιάννης Καραγεωργίου γλίτωσε την τελευταία στιγμή. Η αφήγησή του λίγο μετά το σβήσιμο των κεριών της τούρτας των εκατοστών γενεθλίων του συγκλονίζει, καθώς περιέγραψε την ώρα της εκτέλεσης και τον τρόπο με τον οποίο σώθηκε.

Όπως ανέφερε, λίγο πριν τον πετύχουν οι σφαίρες των Γερμανών, εκείνος πρόλαβε να πέσει στο έδαφος και τα πτώματα των συντρόφων του έπεσαν πάνω του, τη στιγμή που έντρομος αντιλήφθηκε ότι είχε γλιτώσει.

Ο αιωνόβιος επιζών όμηρος των γερμανικών στρατευμάτων προχώρησε και σε άλλες θλιβερές αλλά και καθηλωτικές περιγραφές, καταλήγοντας ότι από τους 20 φιλόδοξους νεαρούς που ήθελαν να πολεμήσουν τους ναζί στη Μυτιλήνη κατάφεραν να επιστρέψουν μόνο οι 14.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα