Μαύρα φίδια μας ζώνουν στα εθνικά

Μέγας κίνδυνος! Οι συμμαχίες που οικοδομεί ο «σουλτάνος» περιθωριοποιούν τη χώρα μας
Απίστευτη ανοχή των μεγάλων δυνάμεων (πλην Γαλλίας) στις κραυγαλέες τουρκικές παρανομίες
Νέα πισώπλατη μαχαιριά; Ο Ερντογάν ανακοίνωσε κοινές γεωτρήσεις με την Ιταλία στην Ανατ. Μεσόγειο
Τούρκος αξιωματούχος: Η Ρωσία έτοιμη να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος στην Κύπρο!

Η Θέση μας: Η κατάλυση του κράτους

Η κυβέρνηση εμφανίζεται χωρίς πυξίδα και σαφή στόχευση, ενώ τα στελέχη της δείχνουν να έχουν μπερδέψει τις γραμμές τους στα εθνικά θέματα σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Αποδεικνύεται αυτό στο ζήτημα της Λιβύης, μία υπόθεση σημαντική για την Ελλάδα λόγω των τουρκολιβυκών μνημονίων αλλά και της παρεμβατικότητας – προκλητικότητας της Αγκυρας. 

Η άσκηση βέτο στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε περίπατο, η καταδίκη της Τουρκίας που είχε αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ε.Ε. τον περασμένο Δεκέμβριο δεν συμπεριελήφθη στα κείμενα της διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αεροβατεί και περιμένει να αναλάβει τα ηνία της Λιβύης ο Χαλίφα Χαφτάρ για να οριοθετηθεί ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Την ώρα που άπαντες είναι επιφυλακτικοί για τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου, κυβερνητικά στελέχη ανακαλύπτουν θετικά στοιχεία παρότι η Ελλάδα αποκλείστηκε από τη σύνοδο, όταν η Τουρκία έλυνε και έδενε. «Βλέπουμε αυτή τη στιγμή δύο θετικά στοιχεία: Πρώτον, την επιμονή όλων των συμμετεχόντων σε πολιτική λύση στη Λιβύη και, δεύτερον, την επιμονή τους στο εμπάργκο όπλων. Αυτά τα δύο θετικά στοιχεία ελπίζουμε να βρουν τον βηματισμό τους» είπε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Στέλιος Πέτσας. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αν και πιο προσεκτικά, ενώ ο γνώστης των θεμάτων αυτών βουλευτής της Ν.Δ. Αγγελος Συρίγος δήλωνε πως η διάσκεψη του Βερολίνου δεν πήγε καλά και η διεθνής κοινότητα είναι μακριά από την τελική λύση.

Ο κ. Πέτσας «κοιμάται» δε με την ελπίδα πως στις επιτροπές που θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα, ως συνέχεια της διάσκεψης του Βερολίνου, θα συμμετάσχει και η Ελλάδα. Την ίδια προσδοκία εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Για το βέτο που υποτίθεται πως θα ασκούσε η Ελλάδα όσον αφορά τα συμπεράσματα της διάσκεψης του Βερολίνου, ούτε λόγος βέβαια.

Μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Ν. Δένδιας ανάφερε πως διατύπωσε την ενόχληση της ελληνικής πλευράς όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης γιατί δεν συμπεριελήφθησαν στα συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην απόφαση του συμβουλίου -την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε.- του Δεκεμβρίου. Κατά τα άλλα μείναμε με τις διαβεβαιώσεις της γερμανικής πλευράς ότι δεν τέθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου τα άκυρα και παράνομα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης και του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. κ. Μπορέλ ότι η θέση των Βρυξελλών παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και κενά περιεχομένου.

Παρότι η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο των εξελίξεων και όπως αυτές δρομολογούνται δεν δείχνουν να μπαίνει στο περιθώριο ο Σάρατζ, παρότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ ενίσχυσε τη θέση του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «το τερμάτισε» και τον «έχρισε» κυρίαρχο του παιχνιδιού. «Ο κ. Χαφτάρ πάει ένα βήμα πέρα από την κατάργηση του μνημονίου Λιβύης – Τουρκίας. Είναι έτοιμος την επόμενη ημέρα να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, πιάνοντας το νήμα από το σημείο που το αφήσαμε το 2010».

«Βόμβα» Ερντογάν: Θα κάνουμε γεωτρήσεις μαζί με τους Ιταλούς

Διπλή πρόκληση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επιτέθηκε ξανά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσκληση στον Χαλίφα Χαφτάρ και έριξε τη «βόμβα» ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ιταλία για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των μνημονίων που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

Αν όντως έχουν βάση τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου, τότε ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την Ελλάδα και η διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, για την οποία επαίρεται η κυβέρνηση, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σημειώνεται ότι η Ιταλία απέφυγε να υπογράψει τη συμφωνία για τον EastMed, ενώ παίζει περίεργο παιχνίδι για να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της στη Λιβύη.

Κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από το Βερολίνο, ενημερώνοντας τους Τούρκους δημοσιογράφους, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η χώρα του βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά και τρίτου γεωτρύπανου, ανέφερε πως υπάρχει πρόταση από τη Σομαλία για έρευνα πετρελαίου στη δική της θάλασσα και εκεί έριξε τη ρουκέτα για τις διαπραγματεύσεις με την Ιταλία.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας που κάναμε με τη Λιβύη μπορούμε να κάνουμε εργασίες γεώτρησης [με τους Ιταλούς]. Αλλά, παρ’ όλα αυτά, οι πηγές που θα εξορυχτούν γύρω από την Κύπρο ανήκουν όλες στον “Νότο” και τον “Βορρά”. Εχουν δικαίωμα στον ίσο διαμοιρασμό» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο κρεσέντο προκλητικών δηλώσεών του ο Ερντογάν έσπευσε να τονίσει: «Ασφαλώς τώρα επειδή η δική μας ακτή είναι “απέναντι” από την ακτή της Λιβύης, γεννάται μια τέτοια δυνατότητα για μας και αυτό άλλωστε είναι που έκανε την Ελλάδα να τρελαθεί. Και ασφαλώς την πιο μεγάλη ακτογραμμή στη Μεσόγειο την έχουμε εμείς. Και αυτό μας διασφαλίζει μια επιπλέον δυνατότητα. Αναφέρονται σε υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν τίθεται θέμα υφαλοκρηπίδας των νησιών. Αυτό έχει να κάνει μόνο με τα χωρικά ύδατα».

Λίγο πριν είχε επιτεθεί προσωπικά ακόμη μία φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Γιατί προσκάλεσε ο Μητσοτάκης τον Χαφτάρ στην Αθήνα; Το έκανε για να μας προκαλέσει» είπε. Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι ένας ηγέτης στο Βερολίνο -τον οποίο δεν θέλει να κατονομάσει- του είπε ότι ο Μητσοτάκης θέλει να γεφυρώσει το κενό μαζί του. «“Τι είδους δουλειά είναι αυτή; Από τη μια θέλει να γεφυρώσει το μεταξύ μας χάσμα κι από την άλλη προσκαλεί τον Χαφτάρ;» του απάντησα”. Αυτό δεν είναι ανοησία; Πείτε του πως αυτό είναι λάθος, να το διορθώσει και μετά θα είναι εύκολο για εμάς να συναντηθούμε» κατέληξε.

Στα λεγόμενά του απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει τον Τούρκο πρόεδρο σε αυτές τις προκλήσεις.

Έθαψαν στην έρημο την «εκεχειρία» του Βερολίνου

Από τη Θεανώ Καρούτα

Κενό γράμμα αποδείχθηκε η περίφημη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες το βράδυ της Κυριακής στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, καθώς, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών, οι εχθροπραξίες άρχισαν ξανά στην αφρικανική χώρα. Σύμφωνα με καταγγελίες από την πλευρά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατιωτικές δυνάμεις που στηρίζουν την πλευρά του Φαγιέζ αλ Σάρατζ άνοιξαν χθες πυρ παραβιάζοντας έτσι τη συμφωνία για εκεχειρία. 

Σύμφωνα με ισχυρισμούς των λιβυκών στρατιωτικών δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ, Σύροι πολιτοφύλακες και πολιτοφύλακες της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας άνοιξαν πυρ σε ευθεία παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. «Απαντάμε με πλήρη ισχύ» ήταν η απάντηση από την πλευρά του στρατάρχη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ο οποίος πρόσθεσε πως τουλάχιστον 9.000 εθελοντές που βρίσκονται στο πλευρό του ετοιμάζονταν να αναπτυχθούν περιμετρικά της Τρίπολης.

Σε αντίστοιχες καταγγελίες, όμως, προχώρησε και η επίσημη κυβέρνηση, η οποία ανέφερε παραβίαση της εκεχειρίας από μονάδες του Λιβυκού Εθνικού Στρατού κοντά στην Τρίπολη. «Οι μονάδες του διοικητή Χαφτάρ έπληξαν με βλήματα όλμου κατοικημένες συνοικίες στην περιοχή Σαλάχ αλ-Ντιν, κάτι που συνιστά ακόμη μία παραβίαση της εκεχειρίας» μετέδιδε χθες το λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Alahrar, επικαλούμενο τον Μοχάμεντ Γκουνούνου, εκπρόσωπο του λιβυκού στρατού, που τελεί υπό τις εντολές της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Όποια από τις δύο εκδοχές και να αληθεύει, το μόνο βέβαιο είναι πως τα χαμόγελα των Ευρωπαίων από το βράδυ της Κυριακής πάγωσαν νωρίς, καθώς δεν χρειάστηκε παρά λίγες ώρες μέχρι να γίνει σαφές ότι η εκεχειρία που αποφασίστηκε στο Βερολίνο -ερήμην του Σάρατζ και του Χαφτάρ- ήταν ιδιαιτέρως εύθραυστη και πως η πραγματικότητα έρχεται να τορπιλίσει τις ελπίδες του Βερολίνου, καθώς οι δύο πλευρές δεν είναι έτοιμες για πολιτική λύση.

Οι πιο προσεκτικοί παρατηρητές, πάντως, είχαν διατυπώσει από την πρώτη στιγμή τις επιφυλάξεις τους, καθώς τα θολά σημεία της συμφωνίας είναι πολλά, με κυριότερο το περίφημο εμπάργκο όπλων και στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα, την ίδια ώρα που το συριακό παρατηρητήριο ανέφερε χθες πως 2.400 Σύροι μαχητές, υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, βρίσκονται ήδη σε λιβυκό έδαφος και προετοιμάζονται κι άλλοι.

Κι όλα αυτά, ενώ οι δυνάμεις του Χαφτάρ εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα μεγαλύτερα λιμάνια διακίνησης πετρελαιοειδών της Λιβύης ζητώντας να διασυνδεθεί η εκ νέου έναρξη της λειτουργίας τους με νέα κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο μεταξύ των Λίβυων και τον Σάρατζ να αποκλείει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, δηλώνοντας πως εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, «η Λιβύη θα αντιμετωπίσει καταστροφή».

Πάντως, χθες φάνηκε πως οι αναλυτές είχαν διαβάσει καλύτερα τα δεδομένα από τους ηγέτες, καθώς είχαν εκτενώς αναφερθεί στα φύλλα των εφημερίδων της Δευτέρας στις αμφιβολίες τους για τη βιωσιμότητα των συμφωνηθέντων.

Ανάμεσα στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου ξεχώρισε η γερμανική «Bild», η οποία τιτλοφορούσε το ρεπορτάζ της από τη διάσκεψη με το εύστοχο «Πούτιν – Ερντογάν: Οι μεγαλύτεροι πολεμοκάπηλοι των ημερών μας».

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα