Άγριες συγκρούσεις στη Βουλή για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ!

Αρραγές εθνικό μέτωπο ζήτησε ο Δένδιας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ -που προετοίμασε το deal- προτείνει στο Μαξίμου να το «παγώσει»!Με κριτική και ισχυρές επιφυλάξεις υποδέχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την αποικιοκρατικού χαρακτήρα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, που εισήχθη προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και γίνεται νόμος του κράτους εντός της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς ο Νίκος Δένδιας δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει επικριθεί για τη στάση του, καθώς εκείνος προετοίμασε τη λεόντειο συμφωνία, επιφυλάχθηκε, με τον Θοδωρή Δρίτσα να ζητά τη ρητή στήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. «Η επιφύλαξή μας έχει αρνητικό πρόσημο, αποσκοπεί στο να δώσει χώρο στην κυβέρνηση να ξανασκεφτεί το πάγωμα της συμφωνίας» διευκρίνισε ο Νίκος Βούτσης, «φωτογραφίζοντας» την καταψήφιση της συμφωνίας και εξηγώντας ότι εκείνη, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να είναι ένα πλαίσιο εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Τραγελαφική ήταν η εικόνα του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο, αν και καταδίκασε με στεντόρεια φωνή τη συμφωνία λέγοντας ότι το πρωτόκολλο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ΗΠΑ και δεν κατοχυρώνει στο ελάχιστο τα συμφέροντά μας -όχι μόνο εθνικά, αλλά και οικονομικά-, ανακοίνωσε πως θα την υπερψηφίσει!

«Δώσαμε γην και ύδωρ στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, και πήραμε ένα μεγάλο “εύγε”» είπε αρχικώς ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Φραγκίδης, για να καταλήξει ωστόσο στη «με αίσθημα ευθύνης» θετική ψήφο του ΚΙΝ.ΑΛ., αφήνοντας άπαντες άφωνους.

Δεδομένη θεωρείται, ωστόσο, η αρνητική ψήφος του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, καθώς αμφότερα ζήτησαν την απόσυρση της κύρωσης, ενώ επιφυλάσσεται η Ελληνική Λύση.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε αρραγές εθνικό μέτωπο απέναντι στην «υπαρκτή απειλή», ενώ υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου. «Η συμφωνία με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα διά της διεύρυνσης του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος, την οποία και επιδιώξαμε» υποστήριξε, ενώ απάντησε και στις επικρίσεις περί επίσπευσης της ψήφισής της, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν έχει διάθεση να καθυστερήσει την επικύρωση αυτής της συμφωνίας», διότι «αυτή η συμφωνία υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και η καθυστέρηση κύρωσής της δεν το υπηρετεί».

Ο ίδιος υποστήριξε, μάλιστα, ότι το κείμενο, από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης, «συμπεφωνημένο, δεν ευρέθη στο υπουργείο Εξωτερικών», προσθέτοντας πως, όταν παρέλαβε η Ν.Δ. τις διαπραγματεύσεις, οι αμερικανικές θέσεις ήταν «Σούδα επί 4 plus», δηλαδή αντιγραφή του μοντέλου λειτουργίας της Σούδας στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις.

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα χρήσης από τις ΗΠΑ των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και στη Λάρισα. Επίσης, με τη συμφωνία χορηγείται καθεστώς προτεραιότητας στις ΗΠΑ για τη χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την ανούσια επιστολή Πομπέο

Η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από την οποία δεν φαίνεται να προκύπτει τίποτε ουσιαστικό, αποτέλεσε αντικείμενο πανηγυρισμών για την κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να την αντιλαμβάνεται σχεδόν σαν… αεροπλανοφόρο.
Στάση που δείχνει ότι δεν γίνεται αντιληπτός ο κίνδυνος που αυτή τη στιγμή υπάρχει για παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας και δημιουργίας τετελεσμένων από πλευράς Τουρκίας, την οποία θα κληθούμε να διευθετήσουμε μέσω του «διαλόγου», στον οποίο άλλωστε αναφέρεται η επιστολή.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, πάντως, αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους έσπευσαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Η επιστολή επιπρόσθετα παρουσιάστηκε με εμφατικό τρόπο στους δημοσιογράφους από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ως απόδειξη ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.

Βέβαια, στη συγκεκριμένη επιστολή δεν υπάρχει κάτι άλλο, παρά η γραπτή επαναδιατύπωση όσων στο παρελθόν έχει πει η αμερικανική πλευρά, μέσω δηλώσεων αξιωματούχων. Σε αυτήν, ο κ. Πομπέο αναφέρει ότι η χώρα του θεωρεί την Αθήνα «σύμμαχο-κλειδί και κρίσιμο παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στα Βαλκάνια», προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ακόμα πως «οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν σταθερά πως αυτοί που έχουν συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιδιώξουν λύσεις με ειρηνικά μέσα και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη που θα μπορούσε να είναι προσβλητική». Η επιστολή λήγει με τη φράση «δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, αλλά μάλλον ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο».

Η αντιπολίτευση πάντως αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το θέμα, καθώς, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια θετική, αλλά γενικόλογη επιστολή, και μένει να δούμε τι σηματοδοτεί για την ουσία της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα