Ο απών Σαμαράς δεν έγραψε ούτε το όνομά της στην επιστολή του

Έντονο το παρασκήνιο στην εκλογή της Σακελλαροπούλου, στην οποία έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης 261 βουλευτές

H abemus νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη στο ύπατο αξίωμα -από τον πρώτο γύρο- με ευρύτατη πλειοψηφία 261 ψήφων, με τη χθεσινή ψηφοφορία να στιγματίζεται από την απουσία του Αντώνη Σαμαρά, ενώ δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, αλλά και το έντονο παρασκήνιο. Η υποψηφιότητα της απερχόμενης προέδρου του ΣτΕ συγκέντρωσε κατά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία στην Ολομέλεια 261 θετικές ψήφους από τους βουλευτές της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, ενώ «παρών» δήλωσαν 33 βουλευτές από το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

 

Το πρόσωπο που έλαμψε διά της απουσίας του είναι σαφώς ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που έδειξε φανερά την έντονη δυσαρέσκειά του, όχι μόνο απουσιάζοντας στο εξωτερικό την ημέρα της προεδρικής εκλογής, αλλά και με την επιστολή πρόθεσης ψήφου που έστειλε στον Κώστα Τασούλα και στην οποία -ως «τζάμπα μάγκας», μάλιστα- δεν ανέφερε καν το όνομα της νέας ενοίκου του Προεδρικού Μεγάρου!

Διαφορές

«Αν ήμουν παρών, θα ψήφιζα σύμφωνα με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας» ανέφερε στην επιστολή του, εν αντιθέσει με τους Τρ. Αλεξιάδη, Ν. Συρμαλένιο, αλλά και τον συνάδελφό του στη Ν.Δ. Αγγ. Συρίγο, που στις επιστολές τους ανέφεραν ρητώς ότι τάσσονται υπέρ της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Απουσίαζαν ακόμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζουράρις και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, οι οποίοι δεν έστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, αλλά και οι -επίσης βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης- Τρύφων Αλεξιάδης και Νίκος Συρμαλένιος, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Για λόγους υγείας απουσίαζε και η Κωνσταντίνα Αδάμου του ΜέΡΑ25, η οποία γέννησε προσφάτως, ενώ ταλαιπωρείται και από ίωση. 

Η χθεσινή ημέρα, πάντως, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μια παρένθεση συναίνεσης, εν μέσω μιας περιόδου σφοδρών συγκρούσεων και πόλωσης. Πρόκειται άλλωστε για μια συναίνεση που «εκβιάστηκε» από τη διακομματικού χαρακτήρα πρόταση του πρωθυπουργού, στην οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. δύσκολα θα μπορούσαν να πουν «όχι». Να σημειωθεί ότι, όπως ανακοίνωσε ο Κώστας Τασούλας, η ορκωμοσία της νέας Προέδρου θα τελεστεί στις 13 Μαρτίου.

Τα απρόοπτα, η selfie και τα κόκκινα συνολάκια στη Βουλή

Αρκετά απρόοπτα είχε η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως,για παράδειγμα, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχε δύο απώλειες. Η πρώτη αφορούσε τον βουλευτή Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, ο οποίος έφτασε στην Ολομέλεια λίγα λεπτά αφότου ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία λόγω προβλήματος του αυτοκινήτου του στη λεωφόρο Συγγρού. Λόγω και της κυκλοφοριακής κίνησης, επέλεξε να μεταβεί στο Κοινοβούλιο περπατώντας, ωστόσο καθυστέρησε ελαφρώς και έχασε την ψηφοφορία.

Το ίδιο συνέβη και με τον Κωνσταντίνο Ζουράρι, ο οποίος φέρεται ότι δεν είχε ενημερώσει το κόμμα του για την απουσία του. Ωστόσο, όπως σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής δεν μπόρεσε να πάει στη Βουλή λόγω του γνωστού προβλήματος στο πόδι, το οποίο επιδεινώθηκε.

Πρόβλημα με το αυτοκίνητό του, εκτός από τον κ. Μεϊκόπουλο, είχε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Μανωλάκος, ο οποίος έτρεχε να προλάβει την ψηφοφορία. Οπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής κατά την ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών και ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία της ψηφοφορίας για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Νίκος Μανωλάκος δεν ήταν παρών γιατί το Ι.Χ. του έπαθε βλάβη, αλλά τελικά πρόλαβε την τελευταία στιγμή.

Λίγο αργότερα, την πρώτη selfie φωτογραφία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας κατόρθωσε και εξασφάλισε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Συγκεκριμένα, βρέθηκε στο γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για ελάχιστη ώρα, ως μέλος του προεδρείου της Βουλής, το οποίο μετέβη εκεί προκειμένου να της παραδοθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, και εκείνη, όπως έγραψε στο twitter o κ. Κωνσταντινόπουλος, «ευγενικά αποδέχτηκε την πρότασή μου για την πρώτη selfie, την ευχαριστώ από καρδιάς».

Όσο για την αίθουσα της Βουλής, ως άλλα καλλιστεία, παρέλασαν αρκετές όμορφες γυναικείες παρουσίες, οι οποίες κέρδισαν τις εντυπώσεις. Το χρώμα που κυριάρχησε ήταν το κόκκινο, το οποίο επέλεξαν ουκ ολίγες βουλευτίνες, μεταξύ αυτών, η Ελενα Ράπτη, η Στέλλα Μπίζιου, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Μίκα Ιατρίδη, η Μαριέττα Γιαννάκου και η Αννα Βαγενά.

Ο αριθμός 13 «κυνηγά» την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δεν ξέρουμε αν η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι προληπτική, όμως ο αριθμός 13 δείχνει να την ακολουθεί κατά πόδας - και εξηγούμαστε: Η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη Mεταπολίτευση) και διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο. Εξάλλου, θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής, αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, πότε νομίζετε;

Στις... 13 Μαρτίου, και μάλιστα ημέρα Παρασκευή! Παρασκευή και 13! Καλός οιωνός ή όχι; Για το καλό του τόπου, όλοι εύχονται να είναι καλός, ειδικά στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε ως χώρα.

Μάλλον τυχαίο, πάντως, πρέπει να ήταν το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας μετέβη στην κυρία Σακελλαροπούλου για να της ανακοινώσει τα «ευχάριστα» στις... 13.30 ακριβώς, με τον συγκεκριμένο αριθμό βέβαια και εδώ να κάνει τα δικά του παιχνίδια.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την υποψηφιότητα της οποίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό, αλλά και η πρώτη που γίνεται αποδεκτή από τρία κόμματα της Βουλής.

Μάλιστα, εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία, υπερβαίνοντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το πρόσφατα αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.