Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους

Καθιερώνεται με νόμο ο προσυμπτωματικός έλεγχος (για διαβήτη, ΧΑΠ, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο) για όλον τον πληθυσμόΤο πρώτο πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής που θα εφαρμοστεί στη χώρα μας θα έχει το όνομα ενός πρωτοπόρου στην υγεία, του αείμνηστου Σπύρου Δοξιάδη. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Παρασκευή και στοχεύει στην αντιμετώπιση όλων των βλαπτικών παραγόντων για την υγεία, όπως το αλκοόλ, η διατροφή και η παντελής έλλειψη γυμναστικής από τη ζωή των ανθρώπων.

Με τον νέο αυτόν τρόπο προσέγγισης της υγείας από το υπουργείο Υγείας θα προβλέπονται προληπτικές εξετάσεις, ο λεγόμενος προσυμπτωματικός έλεγχος για όλον τον πληθυσμό, οι οποίες θα γίνονται δωρεάν. Αυτές οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται είτε σε δημόσια νοσοκομεία είτε στον ιδιωτικό τομέα, αλλά με πλήρη κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα θα αρχίσει από τις δωρεάν μαστογραφίες για περισσότερες από δύο εκατομμύρια γυναίκες που είναι σε ηλικία από 39 ετών και άνω. Το εν λόγω πρόγραμμα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το καλοκαίρι, με σκοπό να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Το δεύτερο σκέλος των προληπτικών εξετάσεων αφορά τις νεοπλασίες, όπως ο καρκίνος του τραχήλου στις γυναίκες και ο καρκίνος του προστάτη στους άντρες. Επίσης θα πραγματοποιούνται εξετάσεις σε όλο τον πληθυσμό για τον σακχαρώδη διαβήτη, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει και ένα ενιαίο πρόγραμμα πρόληψης με τον συντονισμό όλων των αρμόδιων υπηρεσιών υγείας των δήμων και των περιφερειών. Με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όλοι οι γιατροί, ανάμεσά τους και οι οικογενειακοί, θα πρέπει να συμπληρώσουν τον ατομικό ηλεκτρικό φάκελο κάθε πολίτη και όσοι φάκελοι ήδη υπάρχουν θα ενισχυθούν με επιπλέον στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία θα περιλαμβάνουν ακόμα και τον τρόπο ζωής καθενός, ώστε να γνωρίζουν οι γιατροί σε ποιον κίνδυνο είναι εκτεθειμένος καθένας.

Μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, θα αρχίσει η ενημέρωση κάθε πολίτη ξεχωριστά για τις προληπτικές εξετάσεις του. Μάλιστα αυτή η ενημέρωση θα πραγματοποιείται με SMS στα κινητά τηλέφωνα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα