Τους αφύπνισαν οι νησιώτες!

Κατευναστικές κινήσεις της κυβέρνησης μετά την ηχηρή κινητοποίηση σε Σάμο, Χίο και ΛέσβοΣυναγερμό σήμανε στην κυβέρνηση η κινητοποίηση των νησιωτών του βόρειου Αιγαίου, που επέδειξε με εμφατικό τρόπο την προβληματική αντιμετώπιση του ζητήματος. Κινητοποίηση η οποία οδήγησε και στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης με τον περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη και δημάρχους των νησιών του βόρειου Αιγαίου, οι οποίοι εκπροσωπούν τους ανθρώπους που υποφέρουν άμεσα από το Μεταναστευτικό αλλά και από τον τρόπο που μέχρι τώρα αντιμετωπίζονται τα νησιά τους ως «αποθήκες» ανθρώπων. 

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης προέβη σε δηλώσεις στις οποίες τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών, οι επιστροφές προς την Τουρκία αλλά και η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των νησιών.

Μέτρα εμπιστοσύνης

Πάντως, δείχνοντας ότι έχει επίγνωση της κατάστασης και αποφεύγοντας την αλαζονεία της εξουσίας, ο κ. Μηταράκης παραδέχτηκε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών, τα οποία δεσμεύτηκε ότι θα μπουν σε άμεση προτεραιότητα τις επόμενες ημέρες.

Ικανοποίησε δε και ένα από τα αιτήματα των αυτοδιοικητικών, συστηματοποιώντας την επαφή μαζί τους καθώς δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει συνάντηση κάθε δύο εβδομάδες με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους. Εξέλιξη που ήλθε μετά τις καταγγελίες του περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη, που είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να βρίσκουν κλειστές πόρτες σε κυβερνητικά κτίρια.

Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης στον ίδιο τόνο είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση ακούει τις τοπικές κοινωνίες και είχε δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν πολύ σύντομα απτά δείγματα της νέας πολιτικής, έτσι ώστε να καθησυχαστούν οι τοπικές κοινωνίες. Τόνισε με νόημα ότι για πρώτη φορά υπάρχει κεντρική στρατηγική στο ζήτημα του Μεταναστευτικού.

Μιλώντας για το ίδιο ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι έρχεται τροπολογία στη Βουλή τις επόμενες ημέρες για ΜΚΟ, έτσι ώστε αυτές να μη χρησιμοποιούν την πρόσβαση σε πληροφορίες που έχουν αναπτύξει με την «άλλη πλευρά».

Η Ντόρα Μπακογιάννη, πάντως, σε δηλώσεις της δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Ευρώπη, καθώς είπε ότι «εάν ο Ερντογάν διαπραγματεύεται με την Ευρώπη των 500.000.000, τα πράγματα έρχονται σε διαφορετικό επίπεδο από το να διαπραγματεύεται με τη Γερμανία των 80.000.000 ή τη Γαλλία των 60.000.000. Τότε θα κάνει πάρτι».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα