Ποιοι δεν θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο Ασφαλιστικό. Το 90% των δικαιούχων δεν πρόκειται να έχει όφελος μετά τον νέο επανυπολογισμόΑπό τον Νάσο Χατζητσάκο

Η αντίστροφη μέτρηση για το νέο Ασφαλιστικό ξεκίνησε. Το νομοσχέδιο ήδη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Με την ψήφισή του θα αρχίσουν οι διαδικασίες του νέου επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων, από τον οποίο όμως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία και τους αναλυτικούς πίνακες που παρουσιάστηκαν χθες στην «κυριακάτικη δημοκρατία», δεν θα δουν καμία αύξηση περίπου οι 9 στους 10 από το σύνολο των 2.550.000 συνταξιούχων.

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης αναρτήθηκε στον διαδικτυακό τόπο διαβουλεύσεων (open.gov.gr) την περασμένη Παρασκευή. Το περιεχόμενό του θα παραμείνει στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης μέχρι την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Ωστόσο, παρά τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί στους συνταξιούχους από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σε σχέση με τα αποτελέσματα (αυξήσεις που θα προκαλέσει ο νέος επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων γήρατος, με βάση τα καινούργια, βελτιωμένα για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης ποσοστά αναπλήρωσης), η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Ανάλυση

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των πινάκων που είχε η «κυριακάτικη δημοκρατία», περίπου 200.000 «νέοι» και «παλαιοί» (προ και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου) συνταξιούχοι θα δικαιούνται πραγματικές αυξήσεις από 2 έως 40 ευρώ τον μήνα, στη μεγάλη πλειονότητά τους, και κάποιοι, λίγοι από αυτούς θα φτάσουν στα 50 ευρώ τον μήνα (συνολικά, η μεγαλύτερη αύξηση θα είναι 252 ευρώ για όσους είχαν 3.500 ευρώ μεικτά συντάξιμες αποδοχές και 40 έτη ασφάλισης συμπληρωμένα, και θα δοθούν, όπως σε όλους, σε 5 ετήσιες δόσεις μέχρι το 2024).

Συγκεκριμένα, οι μεγάλες κατηγορίες των συνταξιούχων, οι οποίοι αναμένεται να μη δουν καμία αύξηση μετά τη διαδικασία του νέου επανυπολογισμού (αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου), είναι οι εξής:

1 Όσοι και όσες είχαν έως 30 έτη ασφάλισης. Υπολογίζεται ότι με αυτά τα χρόνια ασφάλισης έχει συνταξιοδοτηθεί περίπου το 80% των δικαιούχων κύριων συντάξεων, δηλαδή περίπου 2.000.000 από το σύνολο των περίπου 2.550.000 «παλιών» και «νέων» συνταξιούχων.

2 Όσοι και όσες έχουν από 31 έτη ασφάλισης και πάνω, αλλά όποιες αναπροσαρμογές θα καλυφθούν από τις υφιστάμενες προσωπικές διαφορές.

3 Οι δικαιούχοι και οι δικαιούχες συντάξεων θανάτου (χηρείας), αναπηρίας, καθώς και όσοι παίρνουν σύνταξη από τον τ. ΟΓΑ και όσοι και όσες λαμβάνουν τα βοηθήματα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα