Όλες οι αλλαγές στα ακίνητα

Μέτρα στήριξης της ιδιοκτησίας από την κυβέρνηση
Αδήλωτα τετραγωνικά: Ανοίγει η πλατφόρμα εντός 10ημέρου
Δασικοί χάρτες: Λύση για τις διεκδικούμενες εκτάσεις
Εξοικονομώ κατ’ Οίκον: Νέο πρόγραμμα με επιπλέον κονδύλια

Η Θέση μας: Οι πολιτικοί της συμφοράς

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Νέα μέτρα υπέρ των ιδιοκτητών ακινήτων θεσμοθετεί η κυβέρνηση. Η δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών με ηλεκτρονικό τρόπο, η διαγραφή των αναδρομικών δημοτικών τελών για τα αδήλωτα τετραγωνικά και οι αλλαγές στους δασικούς χάρτες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διεκδίκησης από το Δημόσιο ολόκληρων περιοχών της χώρας συνιστούν τις σημαντικότερες ειδήσεις που έκρυβε το 37ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε η πρόταση της Ομοσπονδίας για στοχευμένη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μισθωμάτων κατοικιών κατά 10 μονάδες. 

Ειδικότερα, σε 10 ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στους δήμους.

Απαλλαγή

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, η σχετική ρύθμιση που απαλλάσσει από αναδρομικά πρόστιμα (5ετίας) για τυχόν αδήλωτα τετραγωνικά αφορά και το ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας). Οι πολίτες θα πρέπει να προσέλθουν στους δήμους έως τις 31 Μαρτίου και να δηλώσουν τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα δηλωθέντα τετραγωνικά στο Ε9 και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Για όσους πολίτες έσπευσαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πριν από την ψήφιση της ρύθμισης, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και αναμένει την εισήγησή της για το θέμα. Σε ό,τι αφορά τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι παρατείνεται μέχρι την 30ή Ιουνίου 2020 η δυνατότητα τακτοποίησης της διαδικασίας, ώστε οι ιδιοκτήτες τους να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς παρουσίασε πρόταση για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μισθωμάτων κατοικιών κατά 10 μονάδες. Στόχος, όπως είπε, είναι η σταθεροποίηση των ενοικίων κατοικιών με τη μοναδική βιώσιμη μακροπρόθεσμα μέθοδο, που είναι η αύξηση της προσφοράς κατοικίας στην αγορά των μισθώσεων.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί ουσιαστικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι σήμερα προτιμούν να διαθέτουν τα σπίτια τους προς ενοικίαση στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb κ.λπ.), να τα επαναπροσανατολίσουν στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας. «Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ θα προστατεύσει ουσιαστικά τους παλαιούς και νέους ενοικιαστές κύριας κατοικίας, χωρίς να μας γυρίσει πίσω στον “μεσαίωνα” του ενοικιοστασίου» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παραδιάς.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα