Έγινε ιερέας o αθόρυβος αστροφυσικός

Η αγάπη του για τα χώματα της Μ. Ασίας οδήγησε τον Εμμ. Σαρρή να ενταχθεί ως διάκονος στη Μητρόπολη ΒρυούλωνΡεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Στις τάξεις του ιερού κλήρου εντάχθηκε ένας διακεκριμένος Ελληνας αστροφυσικός, ο πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός Εμμανουήλ Σαρρής. Η χειροτονία του νέου κληρικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου έγινε στην Αθήνα, στο μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, από τον μητροπολίτη Βρυούλων Παντελεήμονα. Ο επίσκοπος, με δάκρυα στα μάτια, υποδέχθηκε στις τάξεις του κλήρου τον π. Εμμανουήλ Σαρρή. 

Ο νέος κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα υπηρετήσει στο πλευρό του μητροπολίτη Βρυούλων Παντελεήμονα ως ο πρώτος διάκονος της Μητρόπολης Βρυούλων, μιας επισκοπής που βρίσκεται στα αλησμόνητα χώματα της ιωνικής γης. Εξάλλου, ο π. Εμμανουήλ Σαρρής έλκει την καταγωγή του από τα χώματα της Ιωνίας και της Κωνσταντινούπολης, και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ο ίδιος θέλησε να ενταχθεί στον ιερό κλήρο. «Η καρδιά του εφλέγετο να τον αξιώσει ο Θεός να υπηρετήσει αυτά τα άγια χώματα και να προσεύχεται για τις ψυχές αυτών που άφησαν τα οστά τους εκεί, στις όχι ξεχασμένες, αλλά στις αλησμόνητες πατρίδες» είπε ο μητροπολίτης Βρυούλων Παντελεήμων κατά τη χειροτονία.

Στη Βουρλιώτισσα

Ο κ. Παντελεήμων αποκάλυψε ότι πριν από έναν χρόνο ο -τότε- λαϊκός Εμμανουήλ Σαρρής τον συνόδεψε στην παλιά εκκλησία της Παναγίας της Βουρλιώτισσας και μαζί άναψαν το καντήλι για πρώτη φορά μετά το 1922. «Η Μικρά Ασία ήταν πάντα στην καρδιά μου» είπε ο νέος κληρικός, που αποκάλυψε ότι ο πόθος του για την ιεροσύνη ήταν κάτι που είχε εδώ και δεκαετίες κατασταλάξει στην καρδιά του, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη της συζύγου του Ευανθίας.

Ο π. Εμμανουήλ Σαρρής, που ενδύθηκε το ιερό ράσο, είναι ένας βετεράνος πανεπιστημιακός δάσκαλος, καθώς έχει αφυπηρετήσει από τη θέση του διδάσκοντα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης. Είναι εμβληματικός -αλλά αθόρυβος, καθώς ουδέποτε επιζήτησε τη δημοσιότητα- επιστήμονας σε διεθνές επίπεδο στον τομέα της αεροδιαστημικής.

Το βιογραφικό του νέου κληρικού είναι αξιοζήλευτο, οι ακαδημαϊκές και επαγγελματικές του περγαμηνές αδιαμφισβήτητες, ίσως για κάποιους «παράταιρες» με μεταφυσικές αναζητήσεις και ανησυχίες, ωστόσο ο ίδιος ο π. Εμμανουήλ Σαρρής αποδεικνύει έμπρακτα ότι η φυσική και η επιστήμη του Διαστήματος μπορούν να συνυπάρξουν με τη διακονία του Θεού. Δυναμικός και μάχιμος πανεπιστημιακός, αστροφυσικός από το 1977, δίδαξε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης και συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα διαστημικής εξερεύνησης. Το πιο πρόσφατο πρόγραμμα είναι η διαστημοσυσκευή «Ulysses» (Οδυσσέας), που εδώ και δύο μήνες εξερευνά τους πόλους του Ηλιου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα